Kategorier

BC med veldefineret profil, men uden profiler

Så oprandt dagen, hvor MF Simon Emil Ammitzbøll kunne præsentere sit nye parti, Borgerligt Centrum. Mest iøjnefaldende var det ,som Simon Emil IKKE kunne levere på pressemødet på Christiansborg, nemlig egentlige politiske profiler, der kunne give det nystiftede parti bare en anelse tyngde. Og netop dette er nok afgørende for Borgerligt Centrums levedygtighed i nutidens medievirkelighed.

Superoptimisten vil nok hæfte sig ved, at så er partiet dermed også helt uden de mange krukker, der kan ødelægge partiet med deres egne kæpheste, allerede før man får begyndt. For naturligvis ser pressen og alle vi andre 'BC' igennem Ny Alliances prisme.

Der er dog en række afgørende positive forskelle. NA havde fra starten af intet program – det har BC i det mindste. Folk væltede ind i NA over én nat, fordi de så, hvad de hver især selv ville se i projektet. BC har et nogenlunde veldefineret politisk program, som virker moderat, med bred appel, men dog også er rimelig profilløst. Flere penge til bedre uddannelse for eksempel? Bedre Integration? Hvilket parti har IKKE det på programmet?

Borgerligt liberale vælgere kan imidlertid blandt andet glæde sig over et programpunkt om, at indkomstskatten skal holdes på maksimalt 50 procent. Havde det været en venstremand, der havde sagt det, så var vedkommende udråbt/stemplet som “superliberal” eller ligefrem 'usympatisk' både af politiske modstandere, men også af den gruppe journalister, som ikke altid lige forstår økonomiske sammenhænge eller proportioner.

Endelig begik man ikke den fejl at definere sig som et “DF-antiparti”. Simon Emil afviste specifikt, at BC var et protestparti mod Pia Kjærsgaard. Der var ikke noget med “nok er nok”. Det er også med til at skabe en god karma omkring partiet.

Simon Emils analyse af, hvor partiet skal placere sig, er også rigtig. BC ligger lige akkurat dér, hvor Det Radikale Venstre historisk har placeret sig '“ før de degenererede og blev et sekterisk venstreorienteret parti omkring personkredsen Marianne Jelved og Margrethe Vestager. BC har lagt sig dér, hvor de selv med ganske få mandater efter et vellykket folketingsvalg vil kunne få betydelig indflydelse. Det er præcis den samme strategi, som Ny Alliance anlagde i begyndelsen. Til gengæld begår de ikke Alliancens fejl mht. ikke at melde ud, hvem de støtter som statsminister, nemlig Anders Fogh Rasmussen. Borgerligt-liberale kan dermed 'risikofrit' stemme på BC uden at de risikerer at få Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Simon Emil dømte S-formanden ude på pressemødet i dag '“ hvad et flertal af befolkningen også gjorde i Mandag Morgen søndag '“ som en man kan sætte i spidsen for et Danmark i økonomisk krise.

Hvor skal stemmerne komme fra? Fra de radikale og Venstre. Simon Emil vil æde af Venstres venstrefløj, de radikales højrefløj og frafaldne NA-supporters. Liberal Alliance forsøger at gå på strandhugst hos Venstres højrefløj. Under de rette omstændigheder kan der være et marked for begge dele, men næppe her og nu. Og i hvert fald ikke så længe, at Anders Fogh Rasmussen er statsminister og leder af Venstre.

Helt overordnet så må man kvittere for et i hvert fald kommunikationsfagligt meget velgennemtænkt, velforberedt og velafviklet pressemøde. Simon Emil trak pressemødet en halv times tid '“ mere kunne det næppe hellere bære – og havde kække, men også begavede svar på rede hånd til Christianborg-pressen, som var mødt op. Men hans stemme tændte dog en del af på det kontor, hvor jeg sad. Men det skal ikke skygge for en helt igennem professionel afvikling her i dag.

BC har uden tvivl taget ved lære af alle Ny Alliances fejl, og der er helt sikkert et vælgersegment tilstede som kunne være umiddelbart interesseret i BCs budskaber. Men Simon Emil Ammitzbølls person ser jeg ikke som en, der evner at få det store vælgerpotentiale i tale. Skulle Pia Christmas-Møller ende med at slå pjalterne sammen med Ammitzbøll, så bliver det heller ikke ligefrem til en “vælgerbølge”. Man kan nok snarere sammenligne den situation med et lille plask i en vandpyt.

Hør Dagbladet “Informations” medredaktør Bent Winther og min ringhed i “P1 Debat” onsdag om midten i dansk politik.

Læs eller hør Henrik Qvortrups vurdering af BC her.

Læs David Troels Garbys vurdering af Borgerligt Centrum.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

18 kommentarer til “BC med veldefineret profil, men uden profiler”

En tanke: Hvor mange bøsser og lesbiske er der egentlig i Danmark? Simon Emil er den eneste partileder, der er homoseksuel, og det ser oven i købet ud til, at det vil lykkes for ham at samle flertal for lovliggørelse af homoseksuel adoption, hvilket er en stor mærkesag for Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske. Så vil han have udrettet noget for gruppen. Måske går han efter “the homo-vote”? Er der nogen, der har forstand på, om det kan lade sig gøre, og hvor mange mandater det kan give?

Jarl,

Jeg synes du undervurderer det tredje principprogram hos BC, nemlig kampen mod forbud og tanken om, at politikerne skal lovgive om danskernes gode liv (smøger, øl, fedt, osv.)

Det er vel et punkt der som det eneste, har en chance for at finde genklang helt ude i provinsen, vest for Sønder Omme eller den slags steder.
Hvilket iøvrigt er præcis derfor TV2 Nyhederne entydigt fokuserede på dette udsnit af BC’s politik, netop fordi den slags interesserer TV2’s kernevælgere enormt.

Ikke at jeg tror det ændrer ved konklusionen, nemlig at BC er stendødt, men jeg tror det er her kampen for overlevelse skal stå.

Agger

Facebookgenerationens ungdomsoprør hos de radikale
RU kommer til at bløde
Unge danske universitetsstuderende som ønsker frihed
Massemediegenerationens nye borgerlige parti
Eliten af dansk ungdom
Unge som har været unge i de 7 fedeste år i Danmarks-historien
BC har været god til at holde historien hemmelig
Måske over 30 personer har haft kendskab til projektet i en tid.

5. Ja. Det har du såmænd ret i. Modstanden mod “Big Mother”-samfundet skal der nok være opmærksomhed om, og så er det også et ledigt standpunkt!

Det er godt set af Simon Emil, men er det lige ham, der kan sælge den til Bodega-danmark/Kim Larsen-segmentet, så de valfarter til stemmeurnerne for at sætte deres kryds ved et cafe-latte-borgerligt parti som BC?

I doubt it very much indeed.

En vigtig lære ovenpå NA og BC:
Organisation does matter

NA havde bare ingen organisation aldrig. BC har en velgennemført organisation fra dag et.
Logo, hjemmeside osv. Det kan måske få betydning.
Hvis LA går i opløsning indefor  ½ år kan Samuelsen og Villum måske lokkes.
Leif Mikkelsen?
Andre NA/LA-folk?

Kan Morten Helveg lokkes over i BC?

Ingen over 40 gider BC, BC er en ungdomsklub, og de afskyr efterløn og forbud som ungdommen pålægges.

Krogerup United
Klogerup United
Borgerligt Celvmål
Borgerligt Celvmord

Partiet er en selmodsigelse
Simon Emil afskyr 24års reglen, som Anders Fogh(Haarder) har opfundet, alligevel vil BC pege på Fogh.

BC kan ikke lide Pia K, men de kan komme til at indgå i en koalition(stemme sammen med) med Pia K, faktisk allerede fra i dag.
Samme paradox som NA/LA har haft.

DF repræsentere Underdanmark
BC repræsentere den pænere veluddannede middelklasse. Uppierne. U for ung og Universitet.
Yuppiernes børn.

Kære Ole,
Jeg tror ikke, det homoseksuelle “segment” får nogen betydning. Dels er der kun 2-3% homoseksuelle, dels er de lige så politisk forskellige som andre “grupper”.

@agger, 5
“Jeg synes du undervurderer det tredje principprogram hos BC, nemlig kampen mod forbud og tanken om, at politikerne skal lovgive om danskernes gode liv (smøger, øl, fedt, osv.)
Det er vel et punkt der som det eneste, har en chance for at finde genklang helt ude i provinsen, vest for Sønder Omme eller den slags steder.”

Udover det Jarl påpeger, personspørgsmålet, så stiller jeg mig også tvivlende overfor, om de “helt ude i provinsen” er med på at ændre udlændingepolitikken så den til forveksling ligner Det Radikale Venstres. Det er i hvert fald et oplagt sted at sætte et angreb ind for den siddende regering, hvis – hvad der ikke er videre sandsynlig – Borgerligt Centrum begynder at tiltrække borgerlige vælgere.

@Ulla Lauridsen, 9
Jeg er helt enig i, at spekulationer om eksistensen af en “homo vote” er at gå for langt. Jeg mener Socialdemokratiet for et par år siden selv led af den vildfarelse, at det var et sted man kunne hente stemmer.

I USA, hvor homoseksualitet er et af de store stridspunkter mellem Demokraterne og Republikanerne, fik Obama 70 % af homoseksuelles stemmer ved præsidentvalget. I Danmark er emnet slet ikke politiseret i samme grad, og derfor er det svært at forestille sig, at ét parti skulle komme i nærheden af at få 70 % af danske homoseksuelles stemmer.

@ 12 Jarl
Det virkede nu temmeligt nedsættende, deraf min kommentar. (Siger jeg, som yderst sjældent går på bodega og i øvrigt ikke kan udstå Kim Larsen, men alligevel godt kan finde på at stemme på DF.)

Hesten kommer ind i billedet, fordi så mange politiske punditer er meget nedladende overfor DF.

DF’s vælgere er ikke “rigtige” mennesker, man kan tage alvorligt, blot et bøvs fra folkedybet.

Men lad os kalde det en freudiansk fortalelse fra din side og lade det blive ved det. 🙂

Ikke, at jeg beskylder dig for at høre til de førnævnte analysatorer.

@Mikael
Hehe, du er vist noget paranoid, Jarl nævner jo overhovedet ikke DF, det handler kun om BC og modstand mod formynderi, det er jo lige netop ikke DF-vælgere der er tale om.. DF mener jo ikke engang at de borgerlige frihedsrettigheder har nogen større gyldighed (ihvertfald ikke hvis man udenlandsk statsborger)

Det skulle nærmere være liberale personer / liberalister som jeg selv, der ønsker et opgør med formynderiet, som skulle føle sig ramt af Jarls beskrivelse 🙂 Jeg håber dog, at LA også har dette punkt på programmet, så man kan stemme på et allround liberalt parti til næste valg..

Der er ingen tvivl om at lille Emil har fundet nogle værdier, som efterlyses af borgerlige og han fremførte det i hele sætninger i modsætning til visse andre partistiftere. Men nu er politik jo mere end at ramme tilnærmelsesvis plet. Den der sælger varen, er vigtigere end nogen sinde. Og helt ærligt det vækker jo minder om ham der altid blev valg sidst i fodbold og fik buksevand. Sådan et lille fedtet romkugle. Max Bjævermose som ung. Og ikke en gang en rigtig nørd, men bare kikset, og lidt irriterende og pretentious moi ?på samme tid. Uvedkommende, javel. Men afgørende ? Helt sikkert. Jeg tror ikke folk kan holde det ud i længden. Jo mere han er på, jo mere står folk af

Carsten Thrane,

“Partiet er en selmodsigelse
Simon Emil afskyr 24års reglen, som Anders Fogh(Haarder) har opfundet, alligevel vil BC pege på Fogh.”

Dansk Folkeparti er det mest EU-kritiske parti i Folketinget, alligevel peger de på Fogh, der ikke lod danskerne stemme om Lissabontraktaten og som vil have indført en euro, som vælgerne to gange har sagt nej til. Gør det også DF til en “selvmodsigelse”?

Du har fat i noget dér, Mikkel Kruse, men selvom jeg er temmelig EU-skeptisk, kan jeg altså ikke få mig selv til at stemme på Enhedslisten.

Lukket for kommentarer.