Kategorier

Khader bliver konservativ

Naser Khader spiller en ubetydelig rolle i dansk politik. Ikke desto mindre så er medierne ved at gå i selvsving over, hvorvidt manden melder sig ind i Venstre eller de konservative.

Det er egentlig utroligt, at partierne i det hele taget vil have ham inden for deres døre. Nationen har lige været vidne til, senest med filmen 'Dagbog fra midten' om Ny Alliances storhed og fald, hvad han reelt indeholder politisk, og det viste sig, at oktantallet var lavt. Khader kører stort set på varm luft i en grad, at han pludselig finder det nødvendigt at melde sig til teologistudiet for at fremstå som en person indeholdende lidt substans. Studiet skal han finde tid til at passe samtidigt med sit folketingsarbejde og foredragsvirksomhed. Ingen medier har spurgt ham, hvordan det hænger sammen, og det siger lidt om, at Khader fortsat har ganske megen medvind i pressen. Christiansborg-pressen har grundlæggende sympati for manden, som ved gud også er både lun og charmerende. (Der er jo ingen, der skriver så pænt om for eksempel Pia Christmas-Møller) En undtagelse var dog Kurt Strand, som tirsdag aften kvasede Khader på Deadline om hans egen lidet imponerende rolle i Ny Alliance-eventyret. Journalistik når det er bedst!

Khader siger selv, at han har brug for en tænkepause. Det skulle ifølge ham selv være konen, der har ansporet ham til at tænke med hovedet frem for maven. Det lyder vældigt fornuftigt. Alligevel har Khader delagtiggjort den nyhedshungrende offentlighed i hans tanker under denne selvpålagte tænkepause. Løsgængeren skulle i hvert fald være nået frem til en konklusion om, at han melder sig ind i enten Venstre eller hos de konservative.

Jeg vurderer, at Khader bliver medlem af den konservative folketingsgruppe. Det sker simpelthen, fordi han vil kunne blive tilbudt mere af de konservative i form af ordførerposter mv. – og særligt Udenrigspolitisk Nævn, så han kan komme lidt ud at rejse! Khader lægger heller ikke skjul på, at han har en god relation til justitsminister Brian Mikkelsen, som absolut er en magtfaktor i det parti.

Khader har fået følere fra Venstre, men også konkrete opfordringer fra lokale kredse om at stille op. V-toppen skulle dog ikke have givet ham nogle konkrete løfter om en god opstillingskreds og/eller udvalgs- og ordførerposter.

I politik kan man bortforklare alting. Khader har tidligere beskrevet sig selv som 'social-liberal', men nu skal han så øve sig på, at kalde sig for 'social-konservativ'. De færreste vælgere går op i varebetegnelsen, men transformationen skal immervæk stadig give mening og virke troværdig før, at de vil stemme på Khader ved næste folketingsvalg. Hvis han bliver konservativ, så giver det formentlig mest mening, at han -som appellerer til storbyvælgere (heunder storbytosser) – stiller op i Københavns Storkreds, og det vil så '“ måske – gå ud over MF Helle Sjelle ,medmindre at K får den store mandatfremgang, som de håber på.

Vælger Khader at gå til Venstre, så står kampen mellem Malou Aamund og Søren Pind i det samme område. Khader mener formentlig at han kan slå dem begge, men jeg er nu ikke så sikker. Pind og Khader fik – blot til illustration – stort set det samme personlige stemmetal. Khaders image er '“ hvad han nok ikke har gjort sig helt klart '“ temmelig ramponeret efter Ny Alliance-fiaskoen. Alt andet lige vil Helle Sjelle være en mere overkommelig opgave.

Hvad vil Venste og de konservative få ud af at få Khader ombord? Ja det er et godt spørgsmål. Udover at det vil sikre regeringen med yderligere et mandat, så synes jeg det er svært at komme på et godt argument. Khader er ikke længere ligefrem 'vor tids Kennedy' og jeg er i tvivl om, at han evner at tiltrække nye vælgere til enten de konservative eller Venstre. Faktisk vil jeg ikke blive overrasket over, hvis Khader ender med at glide ud af Folketinget efter næste valg '“ vraget af vælgerne.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

21 kommentarer til “Khader bliver konservativ”

Måske har du været lidt for tæt på politik lidt for længe, Jarl. Det korte af det lange ang. Khader – og årsagen til hans kolossale troværdighed – er, at han forekommer at være ærlig, når han lukker munden op. Så enkelt er det. At han er alt andet end glat er en del af troværdigheden.

Du skriver at en Khader indmeldelse i K ville kunne gå ud over Helle Sjelle, og da hun er partiets integrationsordfører, så giver det jo god mening, hvis Khader så kunne overtage den post.

Jacob Haugaard blev valgt, da han krævede medvind på cykelstierne. Måske kan Khader lave et tilsvarende stunt.

Det har bare ikke meget med realpolitik at gøre.

Det har været ynkeligt at se, hvordan især K har anstrengt sig for at lokke Khader ind i partiet side.

Manden er og bliver inkompetent, doven og værst af alt ikke konservativ. Heller ikke socialkonservartiv.

Derudover så understreger “rekruteringstrangen” K’s største problem p.t.: Total mangel på idelogisk orientering og retningssans.

Analysen om at Naser K. går til K. lyder rigtig. Er dog også enig i, at der ikke er stemmer for nogle partier i at optage Naser Khader, da hans stjerne er slukket. Han vil formentlig blive vragtet af vælgerne ved næste valg. Derfor tror jeg heller ikke, at Naser K. skubber Helle Sjelle ud af Folketinget – men der vil være plads til begge, hvis K går blot 2 – 4 mandater frem på landsplan.

Hvad nu hvis vi vendte den om. Hvis Khader efter så mange fadæser stadig vækker tillid i vælgerbefolkningen, og tilsyneladende også i den borgerlige lejr, må han jo gøre et eller andet rigtigt, og så er det helt og aldeles ligegyldigt, hvad politiske kommentatorer mener om hans manglende politiske evner, et eller andet skal de jo også mene. Det er Farnsworths fjernsyn, der har æren eller skylden for, at Khader stadig befinder sig i politik. Hørte vi endnu kun radio i de små hjem, havde han ikke været i politik. Bid venligst mærke i, hvor sjældent han “optræder” i radioen. (Her er der jo heller ingen undertekster). Jeg vil også mene, at det er fjernsynet, der må tage æren eller skylden for, at der er så mange kvinder i politik i dag (og så, selvfølgelig, fordi magten ikke længere befinder sig her, men snarere i bestyrelseslokalerne og på direktionsgangene, hvor der derfor heller ikke er mange kvinder). Var det ikke den franske politiker Roger-Gérard Schwartzenberg, der engang udtalte de berømte ord om, at fjernsynet var ved at undergrave demokratiet? Men fjernsynet er her, Schwartzenberg, fjernsynet bliver her, Schwartzenberg, derfor bliver Khader også i politik.

I dag i Mennesker og Medier på P1 sagde han at han søger ind i Retsforbundet…

Så vidt jeg husker sagde han at han hvis NA/LA gik ned, ville han stoppe som politiker og finde et rigtigt arbejde. Og jeg forstår ikke han går videre i politik, og hvad andre partier skal med ham. Han var god til at tale om integration hos de Radikale, men er da fuldstændig til grin nu. Og hos Radikale kritiserede han flere gange Jelved og Vestager. Risikerer man ikke at invitere ballade ind, hvis han er uenig med Lene Espersen?

Re 2) Ja, Jarl. Jeg er endda ret sikker på, at jeg forudså, at han ville gå til de konservative, nogle få dage efter bruddet, men nu kan jeg jo ikke huske HVOR, så jeg kan komme til at hovere.

@ Bielefeld

Ja, men hvis din tese skal holde, forudsætter det vel, at Khader gør sig godt på tv, og gør han det?

Grunden til at Naser bliver i politik kan vel hænge sammen med den gratis beskyttelse.

Den dag han ender i det private forsvinder livvagterne og mon ikke der er en masse indvandre som er uenige med ham og gerne vil diskutere det yderligere når beskyttelsen ikke længere er der?

Enhver folketingsgruppe vil vel blive glad for at få et “gratis” medlem. Det udløser jo også ekstra midler til sekretariat m.v., så det er da indlysende attraktivt.

Men det er svært at forestille sig, at Khaders tidl. vælgere i København bare følger og bærer ham videre i sin politiske karriere (hvis man kan kalde det det) til V eller K.

Lopper (springere og parti-shoppere) har en tendens til ikke at blive genvalgt for deres nye partier.

Ja, det har været tragikomisk at følge hvordan Khader ikke har kunnet følge sit eget ord om at holde en tænkepause. Reelt virker det ikke som om han har tænkt dybt og grundigt over tingene, men blot strategisk forsøgt at holde sig væk fra rampelyset i håb om at Ny/Liberal Alliance-tiden kommer på afstand i vælgernes bevidsthed.

Spørgsmålet er så, om han igen formår at starte på en frisk?

Ligesom Ulla tror jeg at Khader har sin egen fanskare, der bedømmer ham efter helt andre end traditionelt politiske kriterier, og som stadig føler sig tiltrukket af hans karisma, ja som måske netop foretrækker den som en protest mod alle de mere teknokratiske typer. Som vælger kan man jo stemme på en politiker af mange forskellige grunde.

Som Khader-vælger siden 2001, er jeg dog en af dem, der står af nu. Jeg kan ikke følge ham til V eller K, men ville heller ikke kunne gøre det, hvis han gik til et hvilket som helst andet parti. 'Dagbog fra Midten' afslørede en substansløs Khader, der tumlede rundt i blitzlysene, totalt domineret af sin trang til anerkendelse, hæder og ære.

Den fornemmelse blev endnu mere udtalt, da TV2 Nyhederne i går havde et 'feel good' interview med Khader, hvor man havde opsøgt ham på det ensomme kontor for at finde ud af hvordan han har det ovenpå dokumentaren. Khader sad med en række e-mails fra folk der støtter ham i at han selvfølgelig skal fortsætte i dansk politik.

Det var uendelig trist og patetisk at se på og jeg tror det ville tjene Khader meget bedre, hvis han tog sit eget udsagn om en tænkepause alvorligt. Det ville også vise at han tog sine vælgere – tidligere såvel som kommende – alvorligt.

Jeg har aldrig kunnet få øje på Khaders påståede karisma. Fra hans tid i kommunalpolitik og videre i landspolitikken har han virket som en letvægter, der aldrig har gjort sig ulejlighed med at sætte sig ordentlig ind i substansen af ret mange politikområder. Han havde så nogle stjernestunder i forbindelse med tegningkrisen, fordi han for medierne var så handy som en muslim, man i situationen kunne forholde sig positivt til. Han lod sig derfra ‘købe’ af Aamund m.fl. til at starte Demokratiske Muslimer, hvor hans totale mangel på organisationstalent blev afsløret første gang.

De mange rygklappere, der også havde let ved at manipulere ham (som det også fremgik af Guldbrandtsens film) og hans egen manglende selvkritik, har ført ham fra tinderne til under gulvbrædderne. Marianne Jelved er formodentlig den eneste, der har fortalt ham, hvad hans evner rakte til, og det tillod hans ego ikke at tage til efterretning. I stedet lod han især Samuelsen nasse på hans mediemedløb ved stiftelsen af luftkastellet, og igen stod rygklappere i kø.

Nu har hans forfængelighed og manglende selvkritik gennem invitationen til Guldbrandtsen i alle detaljer afsløret hans totale mangel på politisk substans, og der må efterhånden være få personlige støtter som Ulla Lauridsen tilbage. Han kan måske skaffe lidt ekstra kroner til en den konservative partikasse frem til næste valg, men uanset hvilken kreds han får af K, vil han næppe kunne være sikker på genvalg. Helle Sjelle er en gang før blevet tørret med en mediekendis, og hun har nok ikke tænkt sig at lægge sig fladt ned denne gang heller.

Gode mennesker burde forklare Khader, at han ikke har talentet til en stor politisk karriere, og at nok skal finde beskæftigelse uden for rampelyset.

Nu er hans ambitioner jo heller ikke nødvendigvis en stor politisk karriere. Men at være MF’er er jo i sig selv enokay tjans, og dertil kanhan så lægge foredragene, som sikkert ellers hurtigt vil glide ude i glemslen. Khaders motiver er da ganske klare.
Og ligeså for f.eks. de konservative. Der er næppe mange der bliver skræmt væk af Khaders tilstedeværelse – han er trods alt ganske sympatisk og ganske ufarlig.Og der er da slet ikke noget der skifter fra de konservative til den anden blok fordi Khader flytter til de konservative. Der er altså intet at tabe.
Til gengæld har han tidligere hentet stemmer hjem, og han har jo sit eget særlige feel-good, vi-vil-så-gerne-multikulturen- segment, hvor vi jo ved fra NA tiden at der findes en stor politisk mobil gruppe. At hente blot lidt af demfra de radikale/SF osv. er jo en betydelig gevinst.
Ligeså beskytter man de konservative fra de mest modbydelige og følelsesladede angreb med skældsord om islamoobi og racisme. Den slags angreb er noget lettere at afvise med et overbærende smil når man faktisk har en muslimsk araber i folketingsgruppen. Så vil Vestager fremstå endnu mere hysterisk, særligt taget i betragtning at de radikale ikke engang selv har en “fremmed” at prale med for tiden.

Jeg forstår ganske enkelt ikke hvori problemet består for de konservative; en harmløs politiker uden de store ideer, men som sender en masse godesignaler for de såkaldte “anstændige” borgerlige som er tvivlsomme VK vælgere.
Giv Khader nogle mindre ordførerskaber, “ytingsfrihedsordfører-halløj” og han er glad og de konservative er glade – og ingen problemer forude.

Khader som socialkonservativ… hvordan mon balancen er i folketingsgruppen? Har læst “Det Konservative Blodbad” af Mikkel Faurholdt og man må sige det parti er en krudttønde, og mange medier har allerede historier om at Lene Espersen er en skuffelse, som jeg dog synes der kommer for hurtigt, når hun ikke er testet ved et valg endnu.

De grupper som den bog skriver om, spekulerer jeg på om stadig findes. Jeg blev overrasket over at Brian Mikkelsen var i den socialkonservative gruppe og Gitte Seeberg var i den liberalkonservative, og så har jeg svært ved at se hvor de nye medlemmer som Knud Kristensen, Jakob Axel, Mike Legarth og Vivi Kjer hører til. Per Ørum og Tom Behnke synes jeg giver sig selv.

Men Khader virker ikke så taktisk stærk, så jeg ser et ballade-potentiale i ham, hvor stort mener du det er, Jarl?

“… Helle Sjelle ,medmindre at K får …”

Det er altså ikke nogen heldig formulering, Jarl.

Kan du ikke godt selv se, det “at” er helt overflødigt?

Lukket for kommentarer.