Kategorier

Hvor længe varer glæden hos K?

Så blev Connie Hedegaard som forventet udnævnt til EU-kommissær. Ingen på Christiansborg er overrasket over, at det gik sådan. Tilsyneladende har Lars Løkke Rasmussens og Connie Hedegaards samtaler med formanden for EU-kommissionen Manuel Barroso båret frugt sådan, at hendes klima-kommissariat bliver andet og mere end 'rejsende i varm luft'.

Prorektor Lykke Friis, som i årenes løb har gjort hoserne grønne både hos V og K, springer nu ud som Venstremand og overtager den ledige energi- og klimaministerpost. Det er Løkkes pris for, at en konservativ for første gang får posten som kommissær.

For Venstre er det et godt bytte, og for regeringen er der tale om en klar styrkelse. Lykke Friis er noget så sjældent som en moderat borgerligt sindet, populær, velbegavet, indsigtsfuld kvinde med et stort kommunikativt talent. Foruden at være blandt de mest indsigtsfulde i sagkundskaben omkring EU, så har hun også god styr på klimadebatten, som hun nu er sat til at håndtere. Løkke har med Lykke gjort et fund. Nu gælder det om at finde en valgkreds, hvor Lykke Friis kan opstilles. Hvad med Anders Fogh Rasmussens ledige kreds? Så kan hun trække på hele Sjælland. Det er da oplagt!

Lene Espersen og de konservative kan åbne champagnen. At få besat en klimakommissærpost er et synligt resultat for konservativ indflydelse. Men er det noget, der interesserer vælgerne om 1 ½ år, når Folketingsvalget formentlig kommer? K har mistet en stemmemagnet, som kan trække i det gamle 'Ny Alliance-segment' af veluddannede borgerlige, der ligger midt i mellem De radikale og Konservative. Risikerer regeringen at miste disse vælgere til rød blok og vil det kunne ses i målingerne, når Hedegaard forsvinder ud af den hjemlige politiske debat? Det er udfordringen for Lene Espersen og hendes C-hold af ministre, der med Hedegaards exit nu er blevet en platform mindre.

Interessant bliver det, om Lykke Friis tilgang kan opveje Hedegaards afgang. Under alle omstændigheder kan det godt se ud som om, at K bliver svækket på den lange bane. Der er dog mindst et argument, der kan tælle for, at det ikke går sådan.

Lene Espersen har brugt en del ressourcer på at konsolidere sin magt i partiet. Med Hedegaard i Bruxelles så behøver den konservative leder ikke længere 'kigge sig over skulderen' for at se, hvad Hedegaard har gang i bag hendes ryg. Frihedsgraderne er dermed blevet flere for Lene Espersen. Måske kan det hjælpe hende til at skabe en klarere profil for hendes parti. Espersen skal dog ikke regne med at Hedegaard for altid er væk fra dansk politik. Sometimes they come back, som det hedder i horrorfilmene. Falder regeringen ved næste valg bliver Hedegaard ikke genudnævnt. Og kører det ikke for Lene Espersen, så er det ikke utænkeligt, at Hedegaard får buddet. Hvis hun altså vil til den tid efter at turneret rundt i international politik. Men det er spekulationer langt ud i fremtiden.

Samlet set er det en god dag for regeringen med masser af god presse. Nu venter vi på, at klimatopmødet er overstået og at Lars Løkke får lavet en større rokade omkring nytår.

P.s. Selvfølgelig er Bertel Haarder skuffet, men han var aldrig seriøst i spil. Han kunne bruges til at presse de konservative i spillet om at få den ledige konservative ministerpost. Det var som denne blog skrev Jens Rohdes ærinde forleden dag, da han krævede en venstremand dvs Haarder), som kommissær. Med undtagelse af dagbladet Politiken, som for tiden har den klart stærkeste Christiansborg-redaktion, så plumpede pressen i dette Venstre-spin med begge ben.

Og så er der en særlig ironi ved, at Lykke Friis nu bliver minister, og at Jens Rohde med sit krav forleden på sin vis også medvirkede til, at ministerposten blev forhandlet hjem til Venstre. Friis sagde sidste år ja til at blive EU-spidskandidat for Venstre ved EU-valget i sommer, men da selvsamme Rohde lækkede nyheden til Jyllandsposten, trak hun sit kandidatur. Som Rohde siden fik lov at overtage. Nu er Friis minister – og Rohde? Tjah…han sidder i Bruxelles…

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

49 kommentarer til “Hvor længe varer glæden hos K?”

Lykke Friis vil nok være en ganske okay folketingskandidat i Greve og Solrød, men jeg tvivler på, at hun vil være det store trækplaster længere syd og vest på. Måske af ren nysgerrighed ude i vælgerforeningerne, men en københavnsk akademiker og (Venstre-)vælgere på Lolland-Falster eller oppe i Odsherred, det virker bare forkert. Jeg kan selvfølgelig tage fejl.

Det er naturligvis også interessant, at Connies kreds i Gentofte bliver ledig. Det er uden tvivl den sikreste K-kreds i landet. Har du nogen bud?

1. Jeg tror det er ligegyldigt. Friis er noget så sjældent som en folkelig akademiker. Det skal sgu nok gå. Hun kan også trække i Roskilde. Og der er rigeligt med bonderøve på listen til at tilfredssstille dette særlige segment. Vælgerne – også når det gælder Venstre – de er jo i byerne!

Ja: Naser Khader. Hvis ikke han får den, så holder K-ledelsen ham for nar. Sagt på en anden måde: Det ville være endnu en ydmygelse af Khader, hvis han ikke får den. Spørgsmålet er så om han kan blive valgt. Jeg tvivler.

Skarp? Ja, men ligefrem folkelig? Det kan godt være at hun stiller om til interviews om tysk fodbold i Go Aften Danmark, men på mig har hun nu altid virket stiv og kantet. Klassen flittige pige – dygtig, men også lidt hæmmet. Og så er der de der stikkende øjne. Uha. 😉

3. Okay måske strammede jeg den ved folkelig Stikkende øjne? Det har hun jo tilfælles med Anders Samuelsen og Bertel Haarder. Så hun er i godt selskab! 😉

Hej jarl,

Jeg tror nu ikke på din Rohde teori. Hvis Rohde var del af et spin, var det først og fremmest ift. at presse Barosso til at give CH en reel post (alternativt får du en gammel mand, der synger hele tiden og sprøjter lovgivning ud som en gal – og som i øvrigt kunne finde på at sige et eller andet provokerende til EU-parlamentet under høringerne).

I det omfang, det var for at presse K, så har vi ikke set betalingen endnu (nok først til januar). [hvis det var for at presse K, ville truslen have været meget mere reel med f.eks. Eva Kjær Hansen]

Det er helt logisk, at eftersom K fik en ekstra minister, da regeringen udpegede sin første kommissær (Mariann Fischer Boel); så virker det selvfølgelig på samme måde den anden vej. Ingen havde forventet noget som helst andet – heller ikke K.

Dét, som undrer mig, er posten, Lykke Friis får?! Jeg havde forventet “Europaminister” eller noget i den stil. Og er det ikke for useriøst at rykke hende rundt allerede til januar? Gælder det i øvrigt ikke alle Løkkes udnævnelser? Det vil jeg gerne høre din mening om.

Med hensyn til K-kredsen i Gentofte, så tror jeg godt du kan glemme alt om Khader:
1: Partitoppen har INTET at skulle have sagt – slet ikke over for en vælgerforening med en selvforståelse som K i Gentofte
2: Du skal ikke regne med at ledende K-folk derude, inkl. bykongen Toft, er vilde med Khader

De vil have en minister – det passer til deres selvforståelse. Jeg mener det er oplagt at Brian Arthur bliver tilbudt den – og at han siger ja. Han fik kun ca. 12.000 stemmer ved sidste valg (i landets største storkreds (blev slået af Helge adam) og har i den grad brug for nogle fine stemmetal. Det kan Gentofte give ham.

jeg skulle måske tilføje, at de 12.000 stemmer på Brian M var inkl. partistemmer. Anatllet af kryds ud for hans navn var 6.332 (ud af 44.593 K-stemmer). Til sammenligning fik Connie Hedegaard 21.775 personlige krydser (ud af 40.897 K-stemmer). Heraf faldt de 7.790 krydser i Gentofte

5. Det er ikke nogen teori. Det foregik netop sådan som jeg skriver 🙂

Betalingen er sket i kraft af at V får Hedegaards ledige ministerpost – og det er jo derfor, at det er udgangspunktet, når der skal forhandles påny om en stor rokade, der kommer til januar. Det tror jeg, at man som konservativ bare skal gøre sig klart. Men hvis ikke du tror mig, så vent og se! 🙂

Gode argumenter du bringer op imod, at Khader overtager Gentofte-kredsen. Men hvordan stiller det ham så i forhold til K-toppen? Hvis det kandidatur glider ham af hænde, så lykkes det jo aldrig at få ham opstillet, så at han har bare en lille mulighed for at blive valgt?

Brian Arthur aka. “Fætter BR” er oplagt. Han bor endda i kredsen. Måske kan hans kreds så til gengæld overlades til Khader.

Jeg synes det er en win-win til Venstre og konservative og det må være en sort dag ved Helle Thorning – en ny stærk og karismatisk ung kvinde som kan kommunikere på et plan så selv Pia Kjærsgaard bliver misundelig.

Det er et scoop af Løkke han har fået introduceret en stemmemagnet i venstre, samt en meget vidende person som kan tilføre regeringen og venstres gruppe indsigt i forskning, erhvervsliv og EU. Og med venstres nyfundne fokus på vækst er det ikke helt dårligt.

Lene har fået et ridderslag med Connies udnævnelse og sikrer at Lene selv kan blive udenrigsminister i en større regerings rokade

8. Man skal aldrig sige aldrig. Ikke desto mindre har Lene Espersen forlængst gjort det ganske klart over for Venstrefolkene, at hun også sidder på økonomi- og erhvervsministerposten efter 1. januar. Så det med at Lene E skulle overtage udenrigsministerposten. Det er vist konservativ ønsketænkning, som jeg ser det.

Jarl, nu må du jo ikke undervurdere Løkkes behov for at dulme baglands-vreden – bl.a. ved at sprede historier så som den, du videregiver her.

Jeg konstaterer bare nøgternt:
1: Ingen mennesker ved sine fulde fem kunne forvente, at K ikke skulle betale for kommissærposten – Rohdes udmelding eller ej
2: “Truslen” over for K ville have været meget større med Eva K som alternativ, frem for Bertel – hvorimod præcis det omvendet var tilfældet vis-a-vis Barosso
3: det er begrænset, hvad K (Lene) gider betale i indflydelse og stemmer på at lippe af med en potentiel rival (og stemmesluger). Det nytter jo ikke noged at hælde barnet ud med badevandet.

Så altså: selvfølgelig skal K betale. Det er ikke spørgsmålet. Spørgsmålet er A: om Rohdes udmelding skal ses i den kontekst, og B: om det virkede.

Jeg stiller mig tvivlende overfor A; og selv hvis A er korrekt, så stiller jeg mig tvivlende på det grænsende til stædige over for, om Rohdes udmelding skulle have haft nogen som helst effekt på det prisniveau Løkke og Lene har forhandlet sig frem til.

I bedste fald var Rohdes udmelding med til at sikre en tung post til CH. Som minimum var/er den brugbar som led i at sælge historien til V’s bagland (og pressen) om at man snørrede de Konservative.

[så jeg kan ikke “vente og se” – for det vil hverken blivef af- eller bekræftet ved ministerrokaden]

Og ja: jeg glemte at tilføje, at Brian M – som Connie – bor i Gentofte

@ 5

Mht. posten, så tror jeg egentlig Lykke Friis er ret tilfreds – det er en international ministerpost, med en masse feel good omkring hele klimaområdet.

Europaminister ville jo mere eller mindre være minister for ingenting og videnskabsminister er et sted, hvor man nemt kommer ud i nogle slagsmål om penge til forskning/universiteter.

Og så er det værd at bemærke, at den danske klimaminister er formand for COP 15 indtil sidst i 2010. Det betyder – særligt hvis der kommer en seriøs aftale til december – at Lykke Friis vil få en ret stor og international rolle…så skal hun bare lige vælges i 2011, hvorefter hun kan tage en større ministerpost :o)

vh
Anders K

10. Der er ingen baglandvrede af betydning. Højst skuffelse hos en Bertel Haarder og Eva Kjer Hansen. “Baglandsvreden” er kunstigt skabt for at sende et signal til K om at ingen ting er gratis. OG signalere til Venstrefolkene at man ikke sælger kommissærposten uden at få noget igen.

Om det så har haft en effekt? Tjah, bøh, aner det ikke. Det er jo en del af spillet at lægge pres på hinanden, men det er umuligt at gøre op.

Men du må da tro, hvad du vil. Jeg VED – i øvrigt sammen med Politiken – at det foregik som jeg skrev 🙂

@Jarl Cordua
Kan Lykke Friis’ udnævnelse ikke også give anledning til sure miner i Venstres folketingsgruppe? Det er nu anden gang på to år, at en Venstre-statsminister hiver en minister en “udefra”, og dermed forbigår Venstres menige folketingsmedlemmer.

Jeg tænker her især på, at Lars Løkke – som du vist også har skrevet her på bloggen tidligere – har gjort en del ud af at være mere inddragende overfor folketingsgruppen.

Det er selvfølgelig en god udnævnelse (at dømme efter diverse kommentarer fra øst og vest), så det kan naturligvis få kritiske røster til at forstumme, men jeg kan bare ikke lade være med at tænke på, at der måske også sidder nogle skuffede MF’ere tilbage med en uforløst minister i maven..?

@Anders K, 11
Og så er det værd at bemærke, at den danske klimaminister er formand for COP 15 indtil sidst i 2010.

Gør den konstruktion man har lavet, hvor Connie Hedegaard fortsat er minister med klimatopmødet som eneste ansvarsområde, ikke netop, at det bliver Connie Hedegaard og ikke Lykke Friis der kommer til at sidde i den stol? Eller har jeg misforstået noget?

@ 15 Peter Løhmann

Så vidt jeg har forstået så vil Connie Hedegaard bestride posten så længe hun er dansk minister – men når hun bliver kommissær går posten til Lykke Friis.

Dvs. Hedegaard klare selve møde til december, men derefter tager Lykke Friis over.

Hvis der skal arbejds henimod at gøre en politisk erklæring til en juridisk tekst, der kan vedtags i 2010 vil Lykke Friis få en stor rolle at spille. Hvis hele mødet ender i varm luft bliver posten selvsagt knap så spændende.

Sådan tror jeg det kommer til at fungere – ellers ville Connie Hedegaard skulle tage sig af formandsposten også efter hun er blevet kommissær og den tror jeg ikke går…

vh
Anders K

13. Nu kan flere af dem jo håbe på, at det bliver deres tur, når vi når til januar. Der er ingen, der går offentligt ud og brokker sig indtil da. Det ville jo være helt tåbeligt. Lykke Friis ses som en styrkelse af Venstre. Hun blev også klappet ind i dag i folketingsgruppen.

Men grundlæggende så har du ret i at der naturligvis er nogle, der føler sig forbigået. Det SKAL de mene. Ellers har de intet at gøre i politik. Man SKAL ville politik og magten helt ind i marv og ben for at nå nogen vegne. Men man er samtidigt et fjols, hvis man ikke forstår at tøjle sin skuffelse i offentligheden.

Historisk set er to udefra kommende ministerudnævnelser vist ikke epokegørende. Faktisk langt fra. Det er MÃ…SKE også et af denne regerings problemer. Den mangler noget nyt blod, og det tror jeg Lykke Friis udnævnelse er et udtryk for.

15. Jo, Hedegaard får lov at køre COP15 færdigt. Andet ville også være uhensigtsmæssigt. Men det ER usædvanligt, at man går af som minister – og så alligevel ikke… Plus at der er sat udløbsdato på ministerposten. Det er en speciel situation, men alle synes at leve fint med ordningen.

@Tine, 14
Genialt med Lykke. Nu mangler vi bare Louise Gade!
Så ville der da først komme brok fra MF’erne over, at ledelsesjob på de danske universiteter åbenbart er en mere lige vej til en ministerudnævnelse end medlemsskab af Folketinget 😉

@Jarl Cordua, 17
Det er MÃ…SKE også et af denne regerings problemer. Den mangler noget nyt blod, og det tror jeg Lykke Friis udnævnelse er et udtryk for.
Naturligvis går ingen ud og brokker sig offentligt, men jeg tænkte bare om du – med dit kildenetværk – havde oplevet, at der var nogle menige MF’ere der havde været meget skuffede. Og jeg er ganske enig med dit i, at det er fornuftigt at hente folk udefra. Men jo mere man gør det, jo mere peger pilen mod manglende talener i folketingsgrupperne hos V og K. Et talentproblem de i øvrigt har til fælles med stort set alle andre partier i Folketinget.

Men det ER usædvanligt, at man går af som minister – og så alligevel ikke'¦ Plus at der er sat udløbsdato på ministerposten. Det er en speciel situation, men alle synes at leve fint med ordningen.
Er der ikke en parallel til Bertel Haarders rolle op til EU-topmødet i 2004?

@8: Jeg stemmer til venstre for midten, men tilhører formentligt netop det segment, der faktisk er imponeret af både Friis og Hedegaard, og som dermed finder begge udnævnelser gode (altså for ‘landet’, ikke parti-taktisk).

Af to årsager er jeg dog heller ikke nødvendigvis helt enig i, at det er udelukkende kritisk for oppositionen:

i. Connie Hedegaard appelerer til et vælgersegment, som Lene Espersen dårligere fanger. Hvis det her betyder en klarere Espersen-konservativ linje, så vil det muligvis styrke partiet og dets stemmetal, men det er i konkurrence med VO-vælgere. Til gengæld kan man tabe vælgere til de radikale (eller Liberal Alliance, hvis de virker som et realistisk projekt).

ii. Hedegaard har haft en betydelig frihed som følge af det indbyrdes spil mellem V og K og O (og det indbyrdes spil i K). Som V-minister kan det omvendt blive sværere for Lykke Friis. Hun bliver nødt til at finde den fine balance mellem at være engageret, udadvendt og fagligt interesseret i sit ministerfelt og på samme tid undgå at lægge sig ud med de mere klimaskeptiske (og mindre imponerede af EU-begejstrede akademikere) dele af Venstres bagland og såmænd også med det ganske Dansk Folkeparti. Lykke Friis slår mig (i den grad) ikke som en af de stumme typer, så hvorvidt hun kan indordne sig med den nødvendige politiske (parti)disciplin bliver spændende at se. Ellers kan det hurtigt ende i unødvendig og uheldig intern ballade, der, uden at betydningen skal overvurderes, vel aldrig er til ulempe for oppositionen.

Jeg er en stor tilhænger af Lykke Friis. Hun er skarp og tiltalende og har medietække i den grad.
Men jeg tænker på hvordan hun vil klare sig i en valgkamp. Når man går hende på klingen – vil hun så risikere at “speedsnakke” sig selv ihjel?
Hun er en god formidler af stof hun kan på fingrene. Hun er meget dygtig. Men hvordan reagerer hun når hendes ekspertise drages i tvivl?
Husk på at det er to helt forskellige situationer:
1)Professor og ekspert fortæller de undrende studerende hvordan det hele hænger sammen, og behandler intelligente spørgsmål hen ad vejen.

2)Holdningshaver forsøger at overbevise andre om sin holdning, og tager nærgående spørgsmål fra nedrige modstandere.

Jeg er meget spændt på at se hvordan hun klarer den overgang. Kan hun tøjle sit temperament? Kan hun undgå at blive arrogant og nedladende når uvidende mennesker stiller dumme spørgsmål og IKKE tager det korte svar for gode varer?

Hej Jarl,

Hvad mener du, at dette betyder for VK ´s forhold til DF?

Connie ´s havde vist ikke det bedste forhold til dem, men hun har været politiker fra barnsben af. Mon ikke at Lykke Friis er en større “rød klud” for de EU skeptiske folkepartister ?

Og mere generelt:
Kan det ende med at Lykke Friis er endnu en højt profileret medie personlighed, som ender ligesom storby tosserne i Ny Alliance ?

Hvad vi om hendes evne til at drive politik ?

21.

Hvad mener du, at dette betyder for VK ´s forhold til DF?

Svar: Ikke det store. DF støtter jo udnævnelsen af Connie Hedegaard til kommissær. Mht Lykke Friss? Jeg tror, at de vil se tiden an. Hun får en chance. De er ikke imod hende, som sådan.

Connie ´s havde vist ikke det bedste forhold til dem, men hun har været politiker fra barnsben af. Mon ikke at Lykke Friis er en større 'œrød klud' for de EU skeptiske folkepartister ?

Svar: Det kommer meget an på hvordan Lykke Friis spiller sine kort. Jeg tror, at hun politisk forstår at manøvrere. Men det er da helt klart en udfordring for hende.

Og mere generelt:
Kan det ende med at Lykke Friis er endnu en højt profileret medie personlighed, som ender ligesom storby tosserne i Ny Alliance ?

Hvad vi om hendes evne til at drive politik ?

Svar: Vi ved at hun har spillet sine kort ret godt i forhold til Venstre-toppen. Hun er i dag blevet udnævnt til minister. Det er ét synligt bevis på at Lykke Friis har politisk begavelse.

Lykke Friis har brugt hele sit voksne liv på at studere politik. Ikke kun EU, men også dansk politik og tysk politik. Hun er formentlig et politisk dyr. Og Friis efter min vurdering alt alt for klog til at lave dumme fejl, som landsbytosser eller storbytosser uden den store politisk erfaring har for vane.

Mht.at drive politik? Tjah. Vi ved intet. Men jeg er optimist!

Jarl,

Jamen du og politiken kan da – måske – godt have ret i, at Rohde kom med sin udmelding for at forsøge at presse K. I så fald var det bare dumt, at han ikke foreslog Eva Kjær, for det ville have virket mere troværdigt (jeg tror ingen i K troede på den med Bertel – i det omfang de ikke bare troede det var endnu et løst missil, troede de såmænd nok, at den var rettet mod Barosso).

Hertil kommer så spørgsmålet om det rent faktisk virkede… Og det er altså kun Lene, der i sine erindringer kan svare på det spørgsmål.

Men tilbage til ét af de spørgsmål, jeg fik stillet: Tror du Lykke Fris bliver flyttet til januar?

I din eget bud på Regeringen Lars Løkke II fra oktober http://jarlcordua.dk/2009/10/19/regeringen-lars-l%c3%b8kke-rasmussen-ii-et-bud/ nedlagde du klimaministeriet (og pegede på Lykke Friis som en dark horse til Europaministerposten).

Hvad siger du nu?

Nu kan vi glæde os over at Rasmus Jarlov vil indtage folketingets talerstol som suppleant for Connie.

Rasmus Jarlov vil klart være et frisk pust i den konservative gruppe og vil kunne give god dynamik.

@ 25
Blot lige for at afklare: Det bliver Henrik Sørensen, der som 1. suppleant indtræder i stedet for Connie Hedegaard. Men da Charlotte Dyremose samtidig er på barsel, indkaldes 2. suppleanten: Rasmus Jarlov.

Det var ikke for at fluekneppe, men blot for at slå fast, at Jarlov så udtræder igen, når CD vender tilbage fra barsel (mens Henrik Sørensen bliver siddende)

26. Glimrende pointe, jeg havde ikke selv fået den væsentlige detalje med.
Hvis CD mod forventning bor i KBH er hun jo først tilbage efter barsel efter 18 mdr fordi det er den tid SF synes familier skal vente på pasningstilbud, så kan Jarlov lige nå at føre valgkamp som folketingsmedlem.

@ Ole,
Spørgsmålet er, on Jarlov ikke burde bruge sin tid som FT-medlem til at lande en kreds i Københavns Storkreds, hvor han med et fantastisk kommunalvalg i bagagen burde være sikker på valg.

Med mindre K går frem eller Per stig trækker sig vil det så i øvrigt betyde et farvel til Helle Sjelle

Hvis valget udskrives, ryger Jarlov i øvrigt ud med det samme. Det skete i hvert fald for CDs barselsvikar ved sidste valg. Så han får under alle omstændigheder ikke mulighed for at føre valgkamp fra FT ;o)

CD bor i øvrigt i Virum i Lyngby, hvor hun er opstillet https://www.konservative.dk/charlottedyremose/ommig/sider/forside.aspx

23. Vi behøver ikke længere diskutere at energi-og klimaposten indgik i handlen for at K fik kommissærposten. Det bekræfter Lene E her:

http://jp.dk/indland/indland_politik/article1897292.ece

Bliver Lykke Friis flyttet til januar? Nej det tror jeg ikke. Det ville være useriøst og holde landet for nar.

Friis får posten i erkendelse af, at klima forbliver på dagsordernen længe endnu og at regeringen behøver en markant person til at varetage denne post.

Så jeg tog fejl her. Klima er vigtigere end Europa, og jeg glad for at mit tip om at Lykke Friis stod på ministerlisten gik hjem.

Det er da ikke så ringe endda! 😉

“Det er nu anden gang på to år, at en Venstre-statsminister hiver en minister en 'œudefra'”

Øhh, hvem er den anden ??
(undskyld min dårlige hukommelse)

Enig med Jarl i at det sandsynligvis er en svækkelse af K frem mod det kommende valg. Hedegaard sælger billetter i stor stil, og formentligt i høj grad blandt marginalvælgerne.

Og argumentet med at det giver et frirum til Espersen forekommer mig noget tyndt og fortænkt, men måske jeg bare ikke ved nok om hvor meget magtkampe internt i partiet har fyldt.

Men det får jo ligeledes betydning for den kommende rokade. Den bliver vel alt andet lige noget mindre nu. Der er færre pladser at bytte rundt mellem de to partier. Per Stig forsætter formentligt. De konservative har vel knapt noget at rykke rundt med.
Hvad gør Løkke med rokaden i 2010, hvis han altså vil leve op til Mogensen&Kristiansen målsætningen om at det er utroligt vigtigt at “sætte sit eget hold” ???
Lad os håbe for K at de kan finde et tilsvarende es at trække med om bord, for et parti der pt. så har Espersen, Brian M. og gamle Per Stig som frontfigurer der sidder fast i deres ministerier med rigelige problemer, stormer næppe frem ved et kommende valg.

@ 32 Jarl

“Kan Lykke Friis' udnævnelse ikke også give anledning til sure miner i Venstres folketingsgruppe? Det er nu anden gang på to år, at en Venstre-statsminister hiver en minister en 'œudefra', og dermed forbigår Venstres menige folketingsmedlemmer.”

Mit spørgsmål kom på baggrund af ovenstående kommentar fra Peter Løhman.

Hvis svaret er Connie Hedegaard, så..
1) Hun er konservativ, så der er vel næppe nogen venstre MF’ere der er blevet forbigået i den sammenhæng
2) Det er efterhånden ca. fem år siden, og altså ikke to

Er udnævnelsen af Lykke Friis et led i et systematisk skift af Venstres profil over mod at møde globaliseringen på den kloge måde? – jf. Løkkes landsmødetale (og Pia K ´s konstatering af at Løkke bare ikke er til værdikamp i den Fogh ´ske forstand).
Fastholder du din prognose for den kommende regeringsomdannelse?

Jeg hørte her til aften Søren Pind sige på TV2 News, at Lykke Friis var Uffe Ellemann-Jensens “barn”/”pige”. Hun er altså så at sige hans protegé. Når man samtidig tager i betragtning, at Ellemanns datter, Karen, som bekendt blev minister efter at have siddet mindre end halvandet år i Folketinget, kunne en nærliggende konklusion være, at Uffe Ellemanns indflydelse i partiet- og på Løkke er stigende, eller hvad?
I øvrigt kan man i Krause-Kjærs bog om Løkke læse, at han i slutningen af 90’erne (jeg mener, det var 1997 eller ’98) advokerede for et samarbejde med Det Radikale Venstre. Som jeg tolker ham, ville han inderst inde også foretrække det scenario i dag, hvis den parlamentariske situation tillod det.

Om Friis kan kompensere for Hedegaard rent vælgermæssigt er vel temmelig tvivlsomt

En stemme på C er for mange borgerlige en betydelig mindre stemme på DF end en stemme på V og det er da at undervurdere vælgerne at tro at det ikke spiller nogen rolle at den person der erstatter Hedegaard kommer fra et parti nærmere på DF

Hvis der i analysen ligger at Espersen skulle have større mulighed for at markere sig ift “Ny alliance” segmentet må det naturlige spørgsmål være hvorfor DF skulle give C “lov” til det

Espersen kunne feks erklære sig enig i oppositionens ønske om en EU afstemning i marts men det sker næppe

Skiftet i dag er en god nyhed for det radikale venstre

38. Du har fat i noget.

Lykke Friis er en Duracelkanin på speed – med en usædvanlig god uddannelse, et helt exceptionelt netværk og en storartet kommunikationsevne. Men hun har hidtil altså ikke været politiker – modsat Connie Hedegaard, der med raketfart kom til tops i K, før hun tog en Christiansborg-politik pause og siden blev klappet ind igen .Der er næppe tvivl om, at Lykke Friis vil føre klimastaffetten videre – hvis ellers ministeriet får lov at bestå efter DFs seneste bandbulle. Heller ingen tvivl om, at hun ER et frisk og energisk pust til en regering på flade dæk. Men det er bare ikke nok, hvis Lars Løkke fortsat ikke har noget på hyylderne.

Lad mig gå Jarl i bedene og gætte: ved den (formodentlig) kommende regeringsrokade ryger Sander, og Lykke Friis får Foskning og klima. Måske skal K så kompenseres en smule for tabet af en ministerpost ved at transport og energi sammelægges, sandsynligvis under Lars Barfoed. Så er der viost ikke mere at komme efter for DF. Det er svært at se, hvad der ellers måtte ske. Talenterne står jo ikke ligefrem i kø, og garvede pensionister som Haarder, Per Stig og Birthe Rønn kan vel selv synes, at de har energi nok på batterierne til senest 2011, når der nu ikke ligefrem er talenter, der skriger på at komme til. Og man kan vel ikke påstå, at den forrige “foryngelse” med Støjberg og Ellemann har været en succes i forhold til vælgertilslutning.

På den baggrund er det yderst tvivlsomt, at det i den nuværende højst kritiske situation vil gavne Løkke at sætte uprøvede kræfter ind godt et år før et valg. Vælgerne er trods alt ikke så dumme, at de hopper på en X-faktor model, hvor de “unge og smarte” ikke når at sætte en dagsorden for løsninger på de problemer, som alle er ved at indse.

RE: Duracelkanin på speed

Du må have set hende live i 21:00 tv-avisen. Jeg tror ikke Hr og Fru Danmark tænder på hendes flagrende armbevægelser, blinkeri og speed-snak om “lavt hængende frugter”, el-biler etc.

Jeg renoncerer nu på to områder.

1. Lene Espersen ER interesseret i selv at overtage udenrigsministerposten.

Der ER altså mere i den sag end “konservativ ønsketænkning”, som jeg lidt kækt skrev.

2. Det er muligt at energi og klimaministeriet ser anderledes ud efter en regeringsrokade. Klimaministeriets ressort er lille uden klimatopmødet, og skal tilføjes noget mere.

Friis er i hvert fald også tiltænkt en rolle på det tidspunkt efter næste valg hvor Løkke udskriver en ny folkesafstemning om forbeholdene. Det vil være oplagt et stykke inden at gøre hende til Europaminister der rejser rundt i medierne for at forklare EU for de tvivlende vælgere.

Jarl, nu skal du ikke opstille en stråmand ;o)

Som jeg skrev i min allerførste kommentar til dig: “Det er helt logisk, at eftersom K fik en ekstra minister, da regeringen udpegede sin første kommissær (Mariann Fischer Boel); så virker det selvfølgelig på samme måde den anden vej. Ingen havde forventet noget som helst andet – heller ikke K.”

Altså nærmest en ordret forudsigelse af Lene Espersens JP-citat, som du henviser til

Vores uenighed har udelukkende gået på Rohde-udmeldingen
1: Var det spin rettet mod K?
2: Var det klogt / godt spin?
3: Virkede det?

Mine svar var og er
1: Øh det troede jeg ikke; fordi
2: Nej, bestemt ikke, hvis K var målet
3: Overhovedet ikke in a million years.

Så at du og Politiken var de eneste, der gennemskuede, at det var et spin rettet mod K kunne måske skyldes, at alle andre synes at det var klodset, dumt og ikke ville virke?

Men nok om det.

SUPERMAN (31) har fat i noget interessant, som det også kunne være spændende at få din vinkel på:

LLR har – bl.a. bestemt af ydre omstændigheder – været tvunget til at lave drypvise ændringer af sit ministerhold. Det betyder, at 1/3 af de nuværende 12 V-ministre (ekskl. statsministeren selv) er blevet placeret hvor de er af LLR (Hjort, Støjberg, Ellemann og Friis). Heraf er de tre sidstnævnte nye ministre.

Det øger vel kravene til, hvor meget der skal rykkes rundt på de øvrige for, at rokaden kan se ud af noget og dedt kan se ud som et nyt hold?

Tror du de førnævnte tre unge damer sidder fast i deres poster – er det ikke useriøst at flytte dem så hurtigt? (du har til dels svaret på Friis)

42. For at svare på dine spørgsmål:

Ja, jeg er overbevist om at Støjberg, Ellemann og Friis bliver siddende som ministre. Men de KAN godt blive rykket over til noget andet.

I øvrigt er det udbredt opfattelse at Ellemanns superministerium bliver opdelt i et socialministerium og et indenrigsministerum (præcis som i gamle dage), hvor jeg vurderer at Ellemann får lov at fortsætte som socialminister.

Klima og Energiministeriet skal tilføres noget mere ressort efter topmødet er slut. Jeg synes det ville være underligt, at ville flytte Friis væk herfra, nu hvor den samlede dagspresse har bedømt det som en genistreg at Løkke fandt en så god erstatning for Hedegaard. Klimadebatten vil jo ikke forsvinde fra dagsordenen. Og jeg kan ikke se, hvem der skal kunne udfylde Hedegaards plads – bortset fra lige netop Friis.

@42
Tak.

ang. Ellemann vil en opsplitning, så ikke automatisk indebære, at hun får en ny ministerpost i stedet? Ellers vil det vel ligne en klar degradering – uanset det fornuftige i det?

Ang. klimaministeriet, så bliver det vel (endnu) en styrkeprøve med DF? Jeg synes der er ved at vise sig en interessant forskel mellem LLR og dennes forgænger. Hvad siger du?

44. Du har en pointe mht. Ellemann. Jeg tror dog alle forstår, at Velfærdsministeriet blev for stort. Man kan jo komme ud over det ved at forklare at Socialpolitikken kræver mere opmærksomhed.

Klimaministeriet. Jov. DF har taget det ledige standpunkt i klimadebatten. De spiller her lidt den samme rolle som i forhold til EU. Dvs. regeringen kan være tvunget til at gennemføre sin klimapolitik henover midten.

En lille note angående Socialministeriet: Med de seneste omrokeringer er det sådan, at alle de ordninger, vi teknisk kalder socialforsikringer, nu ligger i Beskæftigelsesministeriet. Socialministeriedelen er altså mindre end i det gamle Socialministerium, og et selvstændingt Socialministerium ville dække kontanthjælp og dele af den sociale service, mens Beskæftigelsesministeriet i virkeligheden er et Beskæftigelses- og Socialforsikringsministerium (i det mindste for policynørder som undertegnede) – og en væsentligt tungere post.

Man kunne måske i givet fald more sig med at fusionere Integrationsministeriet med Socialministeriet, hvis man ville have en rimeligt tung post ud af det. (Men hvis der nu var nogen som ringede til mig og spurgte om jeg kunne tænke mig at blive Integrations- og Socialminister, ville mit svar være at jeg hellere ville have fugleinfluenza, pest og kolera – samtidig!)

Jeg bemærker mig at BT i dag har historien om Brian M’s mulige indtog i Gentofte (jf. min post # 5) – hvor Khader så får Holbæk kredsen eftebr Brian M.
http://www.bt.dk/politik/ingen-vil-have-naser-khader

Hvis det er sandt, så kommer Khader op mod Christian Weddel-Neergaard om det andet K-mandat på Sjælland (Helge Adam har det første).

Hvem tror du vinder den dyst, Jarl?

47. Godt spørgsmål.

K-vælgerne skal vælge mellem en temmelig grå og anonym landadelig godsejer men dog med en solid baggrund i partiet og en superkendt, men harmrende utroværdig og pludselig Burka-bekæmper med mellemøstlig baggrund uden egentlig fortid i partiet.

Det bliver nødvendigt med et målfoto. Desværre for K, så er Naser nok ikke helt uden chance.

Dog skal det siges, at C W-N scorede knap 8000 personlige stemmer ved det netop overståede regionsvalg.

Med hensyn til Khaders chancer skal det påtænkes, at Sjælland så vidt jeg husker er ét af de steder, hvor K sidste gang var tæt på et ekstra mandat. Det betyder, at Holbæk nok bliver den bedste mulighed Khader får (hvis han får den).

Man skal nemlig ikke overvurderer partitoppens indflydelse. Det kan meget vel være, at Brian M blot vil bruge Khader-sagen som undskyldningen for at han forlader sin gamle kreds til fordel for noget bedre (bemærk vinklen i BT – hvor mon historien kommer fra?). Når han så er smuttet til gentofte kan han jo ikke gøre for, at Khader bliver vraget på et opstillingsmøde mod én eller anden lokal kandidat…

Er jeg for kynisk?

Lukket for kommentarer.