Kategorier

Erhvervslivets nye “bedste venner”

Der er almindelig enighed i “Kommentator-danmark” om, at SF begik en genistreg, da man fik Novozymes' adm. direktør Steen Riisgaard til at komme og kaste glans over SFs landsmøde for nylig.

Hvem fik egentlig idéen til arrangementet, og hvem har ført parterne sammen? Novozymes’ Public Affairs-chef dvs. bossen for lobby-afdelingen hedder Flemming Voetmann blandt venner kaldet “Føffe”. Han er gl. DSU'er, tidligere arbejdskollega og nær ven af socialdemokratiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen. Et andet interessant sammenfald er, at kommunikationsfirmaet Geelmuyden.Kiese ledes af den allerstedsnærværende og superdygtige og overalt respekterede lobbyist Peter Goll har Novozymes på kundelisten. Goll er kendt for nære forbindelser til SF blandt andet i kraft af hans fortid som spindoktor for Holger K. Nielsen i 1990'erne. Det er umuligt at vide, men det ligner en tanke at Goll/Voetmann har udtænkt Novozymes-stuntet. I ligningen skal der så trækkes fra, at Golls business-partner, Michael Kristiansen i TV2-News-programmet for spinfreaks “Tirsdagsanalysen” derimod mente, at det var en fejl af Novozymes at stille op på SFs landsmøde. Tjah. bum-bum. Jeg tænker, at det i hvert fald må være livsfarligt for en lobbyistvirksomhed, hvis den bliver for tæt associeret med en opposition, der lige nu er tættere på magten end i mange år. Ingen er i hvert fald i tvivl om, hvad Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen mener om Novozymes'. Der kan være mange forklaringer, men ovenstående skitserede påfaldende personsammenfald er i hvert fald noget, som bliver diskuteret i krogene.

Novozymes PA-afdeling har efterfølgende kontaktet mig. De afviser at Goll og Voetmann på nogen måder har været involveret i processen med Steen Riisgaards optræden på SFs landsmøde.

I går måtte en lidt betuttet Christiansborg-presse troppe op i et af dansk kapitalismes helligste haller i Chr. IVs gamle Børsbygning på Slotsholmen for at høre, hvordan regeringsalternativet Socialdemokraterne og SF vil føre Danmark frelst gennem krisen.

Ingen var i tvivl om signalværdien i, at holde pressemødet sådan et sted. S-SF vil berolige skeptiske midtervælgere om, at dansk erhvervsliv intet har at frygte, hvis Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt kommer til fadet efter næste valg.

Kulissen, pressemødet m.v. var altsammen indlysende begavet strategisk kommunikation, som formentlig kommunikationsfirmaet Advice A/S, der har den tidligere S-partisekretær som medejer Jens Christiansen har medvirket til at udvikle. I hvert fald var det Advice, der havde booket lokalet hos Dansk Erhverv, som residerer i Børsbygningen. Et lokale, der i øvrigt på sædvanlige markedsvilkår lejes ud til alle og enhver. Men hos Dansk Erhverv, der er en politisk interesseorganisation for en række mindre brancheorganisationer indenfor serviceerhverv, var man indtil i går helt uvidende om, hvad der skulle ske. Jens Christiansen var i øvrigt også til stede og sås midt i den perlerække af socialdemokratiske og SF-teknokrater og toppolitikere, der under pressemødet stod opstillet som gamle sovjetiske politbureaumedlemmer på Kremls Mure under 1. maj-paraden på Den Røde Plads.

Er S-SF nu efter at have lejet sig ind '“ uden invitation fra Dansk Erhverv '“ i den gamle Børsbygning og efter lidt effektiv massage og overtalelse af Novozymes direktør til at holde tale hos SF, så pludselig blevet dansk erhvervslivs bedste venner? Ikke hvis man spørger hos DI, der organiserer stort set alt, hvad der kan krybe af gå af produktionsvirksomheder i Danmark. Det ville også være underligt, når det er DI's medlemsorganisationers bugnende pengekasser, der finansierer hovedparten af VKs valgkampskasse.

Alligevel er Novozymes' blevet symbolet på SFs pludselige 'stuerenhed' i forhold til erhvervslivet. Og det er egentlig ikke så sært, for Novozymes og moderselskabet Novo Nordisk har altid sat en ære i at stå udenfor DI til DIs ledelse store irritation. Novo-folkene har altid sat en ære i at bevare deres uafhængighed og politiske handlefrihed i forhold til DI's magtfulde adm. direktør Hans Skov Christensen a.k.a. 'Den Lange' og co., og det har SF så nu nydt godt af.

Når det så er sagt, så har S-SF igennem lang tid efterlevet en strategi, hvor man har masseret organisationsverdenen igennem møder mv. hvor oppositionspolitikerne har beroliget interesseorganisationerne med, at de hverken står overfor de 'Lange Knives Nat' eller revolution, hvor de bliver brandbeskattet eller lænket i rigide miljøregler, bureaukrati m.v. mere end de udholder i forvejen. Udover beroligelse skal øvelsen tjene to formål. 1. Øge frustrationen hos de kriseramte virksomheder over, at den borgerlige regering gør for lidt for erhvervslivet. 2. Sænke erhvervslivets tilskyndelse til at medfinansiere VKs valgkamp. Indtil videre er det dog kun Novozymes, der er hoppet over gærdet. Forestillingen om, at det organiserede erhvervsliv går i brudeseng med S-SF er kun noget letbenede journalister uden kendskab til erhvervslivet hopper på. Men det er også al rigeligt til at få skabt tilstrækkeligt hype og dette billede i medierne, så derfor er der alt mulig grund til at lette på hatten for S og SFs strategiske politiske arbejde. Så hvem der end fik idéen, så er det simpelthen genialt fundet på.

Læs i øvrigt Peter Golls glimrende og indsigtsfulde artikel om de unge SF’ere og partiets strategiske vej frem på Kforum.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Erhvervslivets nye “bedste venner””

Novozymes PA-afdeling har efterfølgende kontaktet mig. De afviser at Goll og Voetmann på nogen måder har været involveret i processen med Steen Riisgaards optræden på SFs landsmøde.

2

Ja det kan jeg da godt forstå, at de har gjort. Det er jo ikke særlig rart for en erhvervsvirksomhed at blive trukket direkte ind i det politiske spil/fnidder.

PA-afdelingen hos Novo burde dog have sagt til deres direktør, at det ville de uundgåeligt blive ved at hans optræden på SF’s landsmøde.

Jeg tror ikke på Novo’s PA afdeling over en dørtærskel 😉

Ja ok beklager min fejl, men selskaberne har en fælles historie og der er også personsammenfald i de øverste ledelseslag.

Udtrykt med et af mogensens favoritudtyk så tror jeg ikke, at man ude i “Bølleby Ovre” (offentligheden) skelner mellem Novozymes og Novo.

Der er vel også en grund til at virksomheden har taget et navn der ligger så tæt op af den virksomhed som de udspringer fra – de vil stadig markere en forbindelse mellem selskaberne!

Kontakten mellem Søvndal og Steen Risgaard er jo heller ikke helt ny.

Det er vel snart et par år siden, under starten på hans optur, at han besøgte en lille grupper danske virksomheder – af de pæne “grønne”; hvis jeg ikke husker forkert så er det Novozymes, Vestas og formentligt Rockwoll.

Siden da har Søvndal igen og igen og igen henvist til hans “møder” med erhvervslivets top, om hvordan vi skal leve af grøn vækst, miljøteknologi osv., altid med de samme henvisninger til de samme ganske få virksomheder – “når jeg snakker med f.eks. Novozymes, så siger de at det de har behov for er højtuddannet arb.kraft……”
Det virker muligvis overbevisende over for mange vælgere, men for nogle af vi andre virker det som en noget overdreven begejstring fra en mand som man jo vitterligt ikke har indtryk af har stort kendskab til erhvervslivet.
Mit personlige bud er at han er spejlblank på hvad dansk erhvervlis faktisk primært beskæftiger sig med, det eneste han kender til er de få top-image virksomheder som fylder i medierne.

Jeg deler fuldt ud Jarls analyse af, at “SF begik en genistreg” og ligeledes regeringens frustration over, at Novozymes har været med til at legitimere SF forsøg på at se troværdige ud.
Men det kan bare ikke være kommet som nogen overraskelse for regeringen, at det har været en del af SF’s strategi og at netop Risgaard og Søvndal skulle danne makkerpar.
I november 2009 havde de to deres første fælleskronik i Berlingske, hvor Søvndal har lagt navn til et skriv, der næppe er undfanget på formandens skrivebord.
http://www.berlingske.dk/kronikker/saadan-bliver-vi-bioteknologisk-nr.-1

Man kan vel ikke helt se bort fra, at dele af persongalleriet i toppen af erhvervslivet rent faktisk kan dele politiske standpunkter med SF. Det har jo været tilfældet med socialdemokraterne og ganske mange erhvervsledere, sågar også i den selvforsørgende del af erhvervslivet.

Og Venstres reaktion er da til at græde / grine over: her gik de og troede, at de havde patent på de tunge drenge, og så bliver de mopsede, når det viser sig ikke at være tilfældet.

Der er mange veje til en rød/rød regering; Venstres arrogance er nok en af de mere sikre.

8. VK HAR i al fald patent på erhvervslivets kontante valgstøtte. Det er dog set før, at AP Møller også har støttet de radikale og DF.

Men du har da ret i at de dele af erhvervslivet, som ønsker statsstøtte til deres særlige forretningsområder flokkes om S og SF. Fx Novozymes.

Ligesom at der er masser af ufaglærte 3F-medlemmer, der stemmer borgerligt, så er der naturligvis også erhvervsledere, der støtter S og SF. Men de er nu ikke mange, der står ved det åbent. Jeg tror den sidste var Spies’ gamle Informationschef Poul Møller Tåsinge og så var der også Svend Aukens lillebror, der vist var adm. direktør i en biks.

Men kender du andre?

Venstre mobsede? Ja. De så det jo som forræderi. Lidt ligesom S-toppen blev rasende over at LO for et par år siden indgik et forlig med regeringen over kvalitetsreformen. Det er vel udtryk for den samme frustration.

Lukket for kommentarer.