Kategorier

K-udvalgsgate: Hvem og hvordan?

Debatten om hvem, der lækkede fra regeringens koordinationsudvalgs kortvarige drøftelser den 24. marts om Lene Espersen famøse afbud til Arctic Five, er slut. Ingen på Christiansborg er i tvivl om, hvem der var lækken, men kun oppositionen har p.t. en interesse i, at sagen fortsætter og dermed udstiller splittelsen i Det Konservative Folkeparti og regeringens troværdighed. Så den sag skal ties ihjel med henvisning til, at man ikke kommenterer anonyme kilder, og at de konservative i øvrigt “holder meget af hinanden”

Så hvem og hvordan?

Dette er ikke sandheden, men mit bedste bud på, hvor den hele gik til, at Per Stig Møller lækkede '“ og senere til pressen bekræftede – historien.

Per Stig Møller var selvsagt alt andet end glad, da Lene Espersen degraderede ham til kulturminister, for selv at blive udenrigsminister. Udadtil holdt han facaden, men raseriet og indebrændtheden over beslutningen flød over i tide og navnlig i utide både i private og i halvoffentlige sammenhænge fx. ved en nylig gallamiddag, som dronningen afholdt.

Bevares. Det var noget, man snakkede om i krogene, men det blev aldrig til en større historie. Men så begyndte pressen at skrive historier, der retfærdiggjorde Per Stig Møller. Han havde som udenrigsminister accepteret at deltage i Arctic Five. Underforstået. Han var kompetent, hvorimod efterfølgeren ikke var det. I regeringen og blandt folk i udenrigsministeriet var man ikke i tvivl om, at Per Stig Møller tilskyndede og bidrog til at pressen skrev disse historier. Hensynet til mandens forfængelighed styrede ham, mere end hensynet til regeringen.

Men det var ikke nok. Næh. Efter mine oplysninger fortsatte Per Stig Møller med at retfærdiggøre sig selv ved nu også at inddrage statsministeren i sagen. Lars Løkke Rasmussen skulle åbenbart have været med til at træffe den tåbelige beslutning, at Espersen skulle blive væk fra et udenrigsministermøde, hvor Hillary Clinton deltog, for så i stedet at tage på privatferie til Mallorca. Det skete blandt andet i et indlæg for et par måneder siden i den konservative erhvervsklub 'C2020', der drives af den konservative politiker Mike Legarth.

Men hvordan er det så kommet til Berlingskes kendskab? Tjah. Der er i hvert fald en forbindelse til socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov og tidl. udenrigsminister Mogens Lykketoft. For tre uger siden forsøgte Bødskov at gøre pressen interesseret i historien om koordinationsudvalget og henviste i øvrigt til Mogens Lykketoft. Berlingske '“ ved vi i dag '“ købte formentlig historien. Det vender vi tilbage til.

Men hvad vidste Lykketoft? Her kan man kun gætte. Det fortælles, at Mogens Lykketoft, Uffe Ellemann-Jensen, Niels Helveg Petersen og Per Stig Møller fra tid til anden mødes i et uformelt forum, hvor de erfarne herrer drøfter udenrigspolitik. Lad os for nemheds skyld kalde dette forum for 'Udenrigsministerklubben'. Idéen med en sådan 'klub' er naturligvis, at man der kan drøfte ting, som ikke kommer videre. Der må være et æreskodeks. Ord, der måtte falde der, forlader således aldrig rummet. Jeg kender ikke spillereglerne for udenrigsminister-klubben, men et uformelt forum giver ikke mening uden en eller anden form for tavshedspligt.

Er det tænkeligt, at Per Stig Møller netop her har luftet sine frustrationer overfor de ærede kolleger? Hvorefter at de alle som én har givet ham ret, rystet på hovedet af Espersens tosserier og forsikret hinanden om, at det ALDRIG ville være sket i deres tid! (Not in my days Mr. Speaker!)

Ikke desto mindre så er der ikke tvivl i mit sind om, at Per Stig Møller her eller på et andet tidspunkt har følt trang til at lette sit hjerte overfor Lykketoft. Der er heller ingen tvivl om, at Morten Bødskov kendte til historien, og han indrømmer nærmest selv at kilden er Lykketoft. Spørgsmålet er, om Lykketoft har sagt god for at Bødskov har rejst med historien i pressen? Det er umuligt at svare på. Det er slet ikke sikkert, at Lykketoft bifalder, at fortrolige oplysninger inddrages i oppositionens nedslidningskrig mod regeringen. Måske er Lykketoft ligefrem rasende på Bødskov? Jeg ved det ikke. Ikke desto mindre, så er Bødskovs giftblanderi lykkedes til fulde. Det er i øvrigt også hans speciale. Det ved alle socialdemokrater. Det er ikke ment nedsættende, snarere tørt konstaterende. Ingen – bortset fra måske Lykkketoft – kan seriøst bebrejde Bødskovs forsøg på at sætte lus i skindpelsen ovre i fjendens lejr.

Ville Berlingske imidlertid have kunnet skrive historien, uden at en kilde i koordinationsudvalget havde kunnet bekræfte den? Nej, ikke efter min og mange andres vurdering. De kendte og tænkelige mellemregninger er interessante, og kan nuancere historien en smule, men i sidste ende, så er det hovedkilden, hele historien står og falder med. Ingen bortset fra Berlingskes redaktion og den pågældende selv kan vide, hvad der i virkeligheden skete. Men mit bud er, at Berlingske kontakter Per Stig Møller. Præsenterer ham for, hvad de ved, hvor efter kulturministeren på en eller anden måde kort bekræfter, at sagen faktisk hænger sådan sammen, men i øvrigt nægter at kommentere sagen yderligere. Det sidste er ikke en usædvanlig fremgangsmåde mht. at camouflere kilden, der planter historien.

I øvrigt er der et andet tidssammenfald, der er ganske interessant. For Berlingske har i over 14 dage kendt til historien og har igennem de sidste par uger forsøgt at få alle K-udvalgsmedlemmerne til at udtale sig om sagen. Naturligvis uden held. Regeringen '“ herunder de konservative '“ har derfor vidst, at man stod overfor en ny omgang 'Mallorcagate', der denne gang ville inddrage regeringschefen. Spørgsmålet er, om det var netop udsigten til dette, der endeligt – og langt om længe – fik Lene Espersen på banen med en krystalklar og utvetydig undskyldning til danskerne om, at hun havde begået en fejl og i øvrigt påtog sig det fulde ansvar?

Det kunne godt se sådan ud.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

38 kommentarer til “K-udvalgsgate: Hvem og hvordan?”

Det er en af de bedste analyser Jarl siden “Guldbrandsen-Giversen-komplottet”

Den er saglig og nuanceret og dermed fremstår den troværdig. Fortsæt af det spor 🙂

Jeg er meget enig. Dette er en fantastisk indsigtsfuld gennemgang af sagen. Men Jarls blog illustrerer jo på fornemmeste vis dagbladenes krise. Hvorfor skal vi, der søger gennemresearchet oplysning, fakta og analyse, smide den dyrt betalte avis hen i brændekurven, og i stedet tænde computeren og logge ind på Jarls blog.

Fortsæt det gode arbejde, Jarl – som de siger på de gule sider; finde det – findes det her 🙂

2. Tak Jens for din velmente ros. Men det hører nu også med i billedet, at min lille blog med mine meget begrænsede ressourcer have været ilde stedt uden pressen. Jeg betrager faktisk IKKE min blog som erstatning til den alm. gennemresearchede journalistik, men et supplement. Det vigtigt at forholde sig. Så jeg deler ikke din præmis.

Faktisk kan jeg takke pressen for mange af de ting, som jeg skriver. Så du får ikke mig til at rakke de professionelle politiske journalister ned. Tværtimod!

Jeg har lige tegnet et årsabonnement på Weekendavisen. En fremragende avis med begavede journalister. Det er uforståeligt at jeg har kunnet leve uden.

ikke helt overbevist, hun vil sikkert hellere end gerne selv tvære ansvaret af på andre…
EB har i dag en leder, som antyder det
http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/article1357270.ece

I øvrigt er hun nu ude og vil overtage det meste af S-SFs forslag fra deres udspil, og så har hun endda den frækhed at påstå at stavnsbindingen af de unge til das Vaterland er hendes egen ide…..
Udrejseforbud, udstedt af rejseministeren selv..
Og Khader er blevet genfødt nationalkonservativ nu må Pia da snart give ham den integrationsministerpost, så han ikke skal af med whisky……

Politiske rygter og gossip af højeste klasse! Fremragende Jarl!

Men:
“Men hvordan er det så kommet til Berlingskes kendskab? Tjah. Der er i hvert fald en forbindelse til socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov og tidl. udenrigsminister Mogens Lykketoft.”

Har du noget der kan underbygge at Bødskov kendte historien?? Hele din teori står og falder med det…

Fint indlæg

@4, Nej, det er ikke Lenes idé, men det er så heller ikke den danske opposition, der har opfundet den dybe tallerken. Idéen har været fremme mange gange og er jo også kendt i udlandet.

I det hele taget tager denne “det var vores idé først” et lidt komisk skær. Jeg gider da ikke stemme på dem, der har de første idéer, men på dem, der samler de bedste idéer.

Endnu et meget interessant indlæg. Endvidere vil jeg gerne stor rose din seneste gennemgang af de rødes plan – den gennemgang var den bedste jeg har læst.

Efterhånden det eneste sted jeg kan finde trøst, jeg er godt nok ved at være træt. jeg er træt af:

* danskerne. Træt af meningsmålinger for alvor går den forkerte vej, netop som regeringen viser mod og mandshjerte og laver en plan som DK har behov for. Der skal skabes orden i de offentlige budgetter

* Fogh. For med kontraktpolitikken i opgangstider at have gjort alle danskere til socialdemokrater, som bare forventer at få mere.

* at Fogh er væk. Fogh ville sgu have været fræk nok til at se stort på, at de røde først kan sætte os til arbejde mere, når de har magten. Hvorfor ikke straks sætte 5 mand fra Finansministeriet til at udarbejde de modeller, som kunne føre de rødes – meget løse plan – ud i livet. Kom nu ind i kampen; de røde gør ikke selv planerne konkrete før et valg; så må vi selv gøre det – og af den vej tvinge de røde til konkrete svar (og det vil være godt for DK, hvis der findes en brugbar vej her).

* at de fleste borgerlige efterhånden sætter deres lid til Simon Emil og Co.. Gå 2 år tilbage og læs, hvad han har sagt. For mig er det efterhånden et rent protestparti, som er lavet for at finde 2 procent af stemmerne; mere end et projekt de gennemfører, fordi de selv tror det er rigtigt. Tænk sig, at de ikke engang ville støtte skattereformen. Skattereformen var da den blev vedtaget et kæmpe skridt i rigtig retning. Og så kunne L.A efterfølgende have nedlagt veto mod den blev ændret – men nej, det er bedre at stå ude og råbe nej til alt.

* lene E – man skulle tro hun rimer på AGF. Store udmeldninger om dream team og medaljer – og så ender det hele med en pinefuld nedrykning, fordi de ikke orker at kæmpe for sagen.

* af mig selv. For at genere jer alle med mit brok en stille og rolig lørdag aften

Er den her udlægning korrekt, så betyder det Per Stig Møller er direkte ond ik? Hvis man er parat til at sende tusinder af danskere i krig for de ideer man tror på, men ikke parat til at tage en degradering uden bevidst at skade samme ideer, hvordan kan man så være andet?

Engang imellem ligger djævlen i detaljen og pirker lidt til tvivlen.
Mig bekendt har Det Konservative Folkeparti en erhvervsklub kaldt C Business. Det Høje C er en bog Ditlev Tamm har skrevet. PSM har ikke holdt oplæg i C Business siden november, og da var han stadig udenrigsminister.

Men PSM har snakket over sig i mange andre sammenhænge, blandt overfor en række medieordfører, da han forhandlede medieforlig, hvilket allerede fremgår af B.T. den anden dag.

I øvrigt: Jeg tror Hoff fejllæser Lisbeth Knudsens blog. Hun navngiver ikke kilden.
Go’ søndag.

@ Lars: Der er ingen grund til at sammenligne Lene E. med AGF. Vi har det slemt nok i Ã…rhus i forvejen. 🙂

Vi er heldige i dette land. Selv pensionerede politikere er ivrige efter at bidrage med deres gæt. Og vore medier står naturligvis klar med mikrofonen, for nyhedsværdien er jo indlysende og eks-politikerens motiver er svært gennemskuelige – den slags må man bringe.

http://www.bt.dk/politik/stig-er-skurken

Hvilken socialdemokrat har mon et gæt i morgen ???

#16

Jeg er forbavset over, at endnu ingen har indset, at Nostradamus allerede for længe siden har udpeget den skyldige :LOL:

Jarls pointe med timingen af Lene Espersens undskyldning viser jo bare at det ikke er Espersens rejseplaner, der er problemet, men ministerens dømmekraft på mere end et plan.
Lene Espersens tale på Grundlovsmødet illustrerer bare det uholdbare i at have en politisk leder, der er udenrigsminister. Hvordan skal Espersen kunne følge op på sine ideer, når hun har verden at passe.

Interessant nok kan man notere, at der nu er gået 69 dage siden det famøse arktiske møde i Canada.
De arktiske/udenrigspolitiske konsekvenser af udenrigsministerens fravær er der stadig ingen, der har kunnet påvise. Heller ikke den tidligere udenrigsminister.
Indenrigspolitiske konsekvenser er der til gengæld ingen mangel på 🙂

#20

Hvordan påviser man, at de man skulle mødes med, synes at man er en idiotisk letvægter som har givet dem en finger?

@20 Hvad med den lille detalje, at Rusland og Norge få uger efter mødet offentliggjorde, at de efter 40 års uenighed var blevet enige om en deling af Barentshavet? For mig at se er puslespillet om Arktis ved at blev lagt i disse år. Den, der ikke holder sig til, har meget at tabe.

#22

Det er fordi islamismen er den største trussel – det har vi jo udenrigsministerens (fra dengang hun endnu ikke var UM) ord for. Alt det andet må så naturligvis være underordnet badeferier med familien og deslige. Capisce?

Jeg synes også det faktum hun ikke har frataget Per Stig Kulturministeriet viser manglende dømmekraft – hun burde øjeblikkeligt statuere et eksempel på hvad der sker når man optræder dumt og illoyalt og det skal helst være så blodigt at alle kan se Per Stig ikke kan holde å en hemmelighed og athan derfor er blevet spanket.

#24

Optræde dumt? Øh.. lad os lige se. Er det ikke selveste Lene, der startede hele historien? Man kan da godt begrave sladrehanken, men det er da minsandten din helt, der helt egenhændigt skabte noget at sladre om.

Hvis hun nu skulle slagte den mand, som åbenbart sagde hvad vel en 80% af befolkningen mener, tror du det ville gavne hende på nogen måde?

@20: Ja, der er gået 69 dage (OT: Tak i øvrigt til Ole Ryborg for indsigtfulde analyser fra Bruxelles) og historien har stadigvæk “legs”. I vores politiske medie-virkelighed betyder det et STIGMA, som Lene Espersen ikke kan slippe af med. Det famøse arktiske møde i Canada er blevet hendes efterlønssag (selv dem, der kun var børn, da Poul Nyrup fik sit stigma, forbinder det med ham, hver gang han viser sig på skærmen).

Hun kan fra nu af være den kvikke gymnasiepige på første række, der altid kan sine lektier, aldrig forsømmer, og altid er velforberedt, men sådan et stigma kan ikke retucheres bort på halvandet år før næste valg.

Og det bliver ved:

Efter en stribe uheldige sager, der sår tvivl om hendes dømmekraft, bakker kun lige under halvdelen af de konservative vælgere (48 procent) op om Lene Espersen, mens et stort mindretal på 40 procent ikke mener, at hun er den rette person på formandsposten.

Hos regeringspartneren, Venstre, mener hele 48 procent af vælgerne, at Lene Espersen ikke er den rette partileder, mens 37 procent støtter hende.

Det viser en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut i sidste uge har foretaget for dagbladet Børsen på baggrund af 1079 telefoniske svar.

Samtidig viser den, at 23 procent af alle vælgere vil overveje at stemme på De Konservative, hvis EU-kommissær og tidligere konservativ klimaminister Connie Hedegaard blev formand for partiet.

http://jp.dk/indland/indland_politik/article2089944.ece

#27

Tak for indlægget, som tydeligt sår tvivl om de 48% konservative vælgeres dømmekraft. Man kan vel trøste sig med, at 40% i det mindste har en. 🙂

Hvad angår konservative og dømmekraft eller mangel på samme, så er det værd at erindre, at partiet i 9 år blev ledet af Bendt Bendtsen, der samtidig skulle passe sine jagter, golfture samt andre erhvervsarrangementer.

Måske kan man slet ikke tale om dømmekraft eller mangel herpå? Man stiller bare ikke ret store krav hos de konservative.

Gad vide om konservative landsmøder altid starter med afsyngelse af “På det jævne, på det jævne”?

# I en blog var der en der mente, at en stavefejl havde indsneget sig i slagsangen “Simply the best” – der skulle vist mangle et “a”.

Og Britney Spears’ “Ooops, I did it again” synes også at trænge sig på 🙂

“Efter mine oplysninger fortsatte Per Stig Møller med at retfærdiggøre sig selv ved nu også at inddrage statsministeren i sagen.”

hvis det virkelig er sandt må per Stig Møller jo lide af galoperende storhedsvanvid. Men alene hans ide om at han som Dansk udenrigsminister skulle kunen spille ‘en særlig rolle’ i fredprocessen i Mellemøsten sætter ham vel under mistanke for at lide af lige netop storhedsvanvid.

Tja, godt man ikke tænker på at stemme på Konservativt Folkeparti. Intelligensmassen er ikke imponerende. Findes der overhovedet nogen kandidater, der kan aftvinge sig generel respekt fra befolkningen, og som har en chance for at overleve i (d)folketingsgruppen?

33. Jeg tror faktisk ikke, at den har så meget at gøre med de “interessante interne forhold” hos K p.t.

Mit bedste bud er, at det er endnu en historie, der er fremkommet som følge af, at frokostaviserne og Ritzau for tiden gennemgår alle ministre, borgmestre,regionsborgmestre, højere embedsmænds lønforhold, diæter, bilag, rejseudgifter, hoteludgifter, fryns – u name it – fire år tilbage og frem til nu.

Vi har set at nationalbankdirektøren, miljøministeren, SFs sundhedsborgmester, Carl Holst og mange andre har været en tur igennem mediemaskinen for deres forbrug. Og nu er turen altså nået til Per Stig Møllers forbrug i hans udenrigsministertid.

@21 & 22. Naturligvis bliver det noteret rundt omkring blandt udenrigsministre, hvem som er aktive, hvilke prioriteter de har etc. Og naturligvis er hver handling Lene Espersen foretager sig med til at forme andre politikeres vurdering af hende. Både i Danmark og udenfor Danmarks grænser. Min pointe var blot, at det altså hverken er Thulebasen eller Nordsøolien som forsvandt i Canada den dag. Og jeg har altså set ministre koste Danmark mere på en enkelt dags dårlig-forhandlings-strategi i Bruxelles, end Espersens fravær betød i Canada. Er i hvert tilfælde min vurdering.
@26. Du rammer hovedet på sømmet. Det virker jo nu som om udenrigsministeren er nærmest panisk angst for at melde afbud til noget som helst og derfor nu bruger unødvendig tid på møder, som hun burde havde ladet andre dække.
Og tak i øvrigt for de pæne ord 🙂

13. Jeg fastholder, at Per Stig Møller holdt et indlæg, hvor han fortalte en gruppe erhvervsfolk om, at statsministeren var indforstået med Lene Espersens afbud til ARctic Five-topmødet.

Mødet fandt sted for nolge måneder siden i den konservative erhvervsklub “C2020”, der drives af den konservative folketingspolitiker Mike Legarth.

Morten Bødskov, sagligheden selv, som giftblander med meget mere…………Come on Jarl…….Selvom dette er en borgerlig, og inddrømmet seriøs, blog er der vel grænser……..dette hører altså til i afdelingen for agitprop

37. Næh det er ikke agitprop. Det er sandt. 🙂 Men du har da lov til at tro på, hvad du vil. Og lad dog endelig være med at spilde tiden på “propagandabloggen” her, når du tydeligvis allerede ved, hvad der er rigtigt og forkert 🙂

Morten Bødskov sagligheden selv? Haha. Ja goddaw do. En ting er at socialdemokratiske folketingskandidater vælger at profilere sig her, men det her anonyme indlæg kan ingen tage det alvorligt

Lukket for kommentarer.