Kategorier

Folketingsvalg den 13. eller 14. september

Christiansborg og Omegn er for engang skyld helt enige: Valget bliver udskrevet i næste uge enten onsdag eftermiddag eller torsdag.

Tirsdag præsenterer regeringen en vækstplan, onsdag kommer finanslovsforslaget og umiddelbart herefter vil statsminister siden 2009 Lars Løkke Rasmussen udskrive valget. Altså en 'tre-trins-raket'. Det vil – gætter jeg på '“ ske ved et hurtigt indkaldt pressemøde i Statsministeriet. Det vil egentlig kun være en formsag i det valgkampen allerede kører for fulde omdrejninger. Det eneste, der stadig er en smule spændende er valgdatoen. Det ligger klart, at det bliver senest eller før 21. september for ikke at konflikte med Folketingets åbning. Så er der det ret så interessante forhold at Socialdemokraterne holder kongres i weekenden 17-18.september i Aalborg. Det ville være meget underligt, hvis Løkke gav Socialdemokraterne den platform til at affyre politiske budskaber få dage før et valg. Derfor vil en valgdato, der hedder enten tirsdag den 13. eller onsdag den 14. september være blandt de mest realistiske bud.

Kan det glippe alligevel? Selvfølgelig, men det ville være meget ulogisk taget i betragtning af at Venstre har brugt så mange penge og energi på deres kampagne mod en evt. kommende rød regering og dens politik. Det giver ingen mening, hvis de pludselig skulle gentage kampagnen i oktober. Den konservative leder Lars Barfoed har også forleden ytret, at han mente valget bør komme nu. I dag har VKO lavet en aftale om at nedlægge regionerne, og forleden forsøgte Løkke at berolige borgerligt-sindede, men DF-skeptiske midtervælgere, at Pia Kjærsgaard ikke bliver minister i hans regering. Det kort skulle også spilles inden valget.

Den eneste vigtige parameter, der kunne forhindre en valgudskrivelse er de set med blå bloks øjne ikke al for opmuntrende meningsmålinger. MEGAFONS måling i dag viser at rød blok fører pænt over blå blok med over 6 pct.-point. Det er ikke umuligt, at blå blok kan hente forspringet hjem, men at det bliver meget svært, er indlysende. Faktisk er det vel kun Poul Nyrup Rasmussen, der har gjort kunststykket i 1998. Men Løkke og Nyrup har det til fælles, at de kæmper til det sidste, og Løkke har gennem hele sin politiske karriere bevidst, at han har en forrygende evne til at komme igen. Måske vil de seneste dages uro på finansmarkederne og tiltagende økonomiske usikkerhed måske endda hjælpe på vælgeropbakningen til regeringen.

Venstre har i de sidste par målinger fået fremgang og ligger nu kun lidt under valgresultatet fra 2007. Måske er det sket i kraft af kampagnen mod rød blok, selvom at det så ikke har flyttet vælgere henover midten? Noget tyder dog på, at der er fremdrift i regeringspartiets opbakning, og dermed vil det ikke være en katastrofe for Løkke personligt, hvis det ender med at blive valgresultatet, at V ender på ca. 25 pct.'s vælgeropbakning. Det vil formentlig også betyde, at han vil fortsætte i politik, selvom, at VK taber regeringsmagten og ryger i opposition i næste valgperiode.

Hvad får vi så at se? Tjah. Vækstplanen bliver formentlig noget, som VK går til valg på. Formentlig en gavebod til erhvervslivet i form af skattelettelser, måske kombineret med fremrykning af lidt flere offentlige investeringer. Det sidste vil være en indrømmelse til de vælgere, der mener at det værktøj skal i brug, men regeringen vil så også blive beskyldt for at 'stjæle' oppositionens politik og blive kritiseret for hykleri på grund af VKs kritik af rød bloks planer, som jo skulle føre til gældsætning af nationen med renteforhøjelser og store problemer for boligejere til følge. Det interessante er dog, at de toneangivende VK-ministre og ordførere i den sidste tid 'ikke har villet udelukke noget'. Rød blok mener, at der skal ske fremrykning af investeringer for 10 mia. kr. Det vil næppe have den store betydning for udviklingen i dansk økonomi, som mange økonomer peger på. Så måske spiller regeringen ud med det halve dvs. 5 mia.kr. til energirenoveringer på skoler etc. (så der også kommer lidt på energi og klima-kontoen) plus nedsættelse af selskabsskatten fra 25 pct. til 20 pct.

Dansk politik er nu i en fase, hvor alle saglige hensyn for længst er forduftet. Nu gælder det om at tilfredsstille vælgere, som er bekymret for fremtiden. Derfor bør en valgstrategi være doseret rigtig, sådan at det både understreger alvoren i den økonomiske krise, men også anviser en (nogenlunde) troværdig vej ud af den igen. Og det sidste har ikke noget med realiteter at gøre. Det er selvfølgelig rent skuespil og billig populisme, hvor skatteyderne får regningen. For det står hverken i Helle Thorning-Schmidts eller Lars Løkkes magt at trylle nationen ud af en verdensomfattende recession. Men det gør ikke så meget, blot så længe, at man evner at bilde tilstrækkeligt mange vælgere dette ind, så de stemmer på én.

Valget kommer i september: 90 pct. (op med 20 pct)
Valget kommer i oktober: 5 pct.
Valget kommer i november 5 pct.

Regeringsgenvalgschancer: 25 pct. (uændret)

Dagens spin:
'Ž”Det er, som om de konservative virker lettede ved tanken om ikke at skulle sidde i regering,” siger en S-kilde med henvisning til de konservatives overraskende gode humør. Dette stod at læse i Information torsdag. Ja det er vel helt normalt at politikere hjertens gerne overlader magten? Man må i grunden undre sig over, at K så ikke har forladt ministerposterne for flere år siden i fald ræsonnementet skulle give mening? Det siger dog også lidt om selvtilliden hos Socialdemokraterne, at man kan få nogen til at skrive og trykke det nonsens!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

62 kommentarer til “Folketingsvalg den 13. eller 14. september”

Valg d 13 eller 14 virker sandsynligt.

Med Megafons måling kan der vel godt tænkes at blive støj på linjen med en vækstpakke ift DF som har fået sig en ordentlig en på kyssetøjet hos Megafon.

En vækstpakke med skattelettelser ovenpå sådan en måling er måske ikke liiige det DF har mest brug for.

Uroen på finansmarkederne og den generelle usikkerhed har måske den effekt at vælgerne går til de store partier og at V får en statsministereffekt.

At urolige røde vælgere skulle krydse midterlinjen er der intet der tyder på.

Hvis jeg sad ved roret ville jeg (igen) vente. V står dårligt i meningsmålingerne, “skræmme”kampagnen var en fuser, og DF er gået tilbage ovenpå Norge.*

Valg nu ville være bedre end i foråret, men valg i november ville give regeringen mulighed for, at lægge en konkret slagplan for valgkampen og så følge den. Det kan selvfølgelig godt være, at de allerede har sådan en på tapetet, men starten på det var ikke så overbevisende.

* (siger ikke, at DF har nogen skyld i Norges, det er blot de politiske realiteter)

Vil terrorsigtelsen mod de fem “unge”, som bl.a. har angrebet/planlagt angreb mod politiet, Folketinget og militæret kunne få en indflydelse i debatten?

Det er nu kommet frem, at mindst en af de sigtede har været medlem af Enhedslistens ungdomsorganisation SUF. Og ovenpå hele debatten om den danske højrefløj medansvars for Breiviks terrorangreb burde der være lejlighed til at give venstrefløjen igen med samme mønt. Koblingen mellem Enhedslisten og de terrorsigtede er i hvert fald mere tydelig end koblingen mellem DF og Breivik.

Vil man kunne få vælgerne til at genoverveje, om de virkeligt ønsker en regering baseret på et parti, der fortsat ønsker at gennemføre en revolution i Danmark, afskaffe den private ejendomsret og opløse politi og militær (alt sammen taget direkte fra deres principprogram).

3

Jo, men det er vel vigtigt at DF ikke hælder feks en selskabsskattelettelse af brædtet og dermed udstiller ( i mangel af bedre ord ) at blå ikke kan enes om en plan.

4

Med den slags konspirationsteori kunne et valg d 13 eller 14/9 passe med at vælgerne bliver mindet om tiåret for 11/9 2001.
Ærligt talt, det der flytter ikke en stemme.

Mon ikke Thulesen Dahl har ret i at DF går tilbage fordi et emne som økonomisk politik klemmer partiet.
Det har kun meget lidt , hvis overhovedet noget , med Breivik at gøre.

Kasper S, uafhængigt af, om én af de terrorsigtede er medlem af Enhedslistens ungdomsafdeling, bør VKOI under valgkampen til bevidstløshed gentage det faktum, at S-SF-R har et kommunistisk- og i hvert fald til dels udemokratisk parti som parlamentarisk grundlag. Det, mener jeg, er helt legitimt. Hvis man med medierne i ryggen kan hamre løs på DF, der i 10 år har vist sin duelighed som et loyalt støtteparti for den borgerlige regering og aldrig været andet end et demokratisk parti, kan man i dén grad også angribe Enhedslisten. Dertil kommer DKP-formanden Ole Sohn, der som bekendt skal være minister i en eventuelt kommende rød regering, mens statsministerkandidaten heller ikke stod på den rigtige siden af demokratilinjen før Murens Fald. Det bør man med rette fokusere på under valgkampen.

M.h.t. den dårlige måling for Dansk Folkeparti, så er der vel ikke nogen særlig grund til, at DF skulle gå tilbage lige nu. Der har været mange meningsmålinger siden ABB gik amok i Norge, og denne er, så vidt jeg ved, den første, der viser en sådan tendens. Man skal også tænke på, at DF’s vælgere er de mest trofaste, noget parti kan mønstre. Jeg vil umiddelbart tro, der er tale om en enkelt “Ausreisser”, men det får vi jo at se.

Er det kun Enhedslisten som ønsker en statsovertagelse af erhvervslivet ?

Hvis man ser på SF ´s principprogram, så er de med på den idé.

Men det står godt nok lidt skjult i deres papirer.

Men de har i de sidste år, hvor Villy har gjort sig klar til en ministerpost, aldrig ønsket at ændre tanken om prolitatiets diktatur som ideal for partiet.

Hvorfor ?

Er det fordi deres bagland ville ødelægge den demokratiske fernis, hvis man ændrede sine mål ?

Meget enig i din analyse. At vente til november vil føre til intense beskyldninger om at være handlingslammet i lyset af den tiltagende økonomiske krise og sænke opbakningen i meningsmålingerne yderligere.
Det er nok kun en regulær DSK-skandale (Dominique Strauss-Kahn) i den socialdemokratiske lejr, der kan forhindre et regeringsskifte. VKs spindoktorer vil formodentlig også forsøge at køre på H T-S’s skattesag, hendes manglende evner (Henrik Dahl) og hendes manglende evne til krisehåndtering (skattesagen igen, igen), men det flytter næppe noget.
Det er i min optik (radikal fribytter), også brug for et regeringsskifte. Ikke fordi jeg forventer mig meget af det nye hold, bortset fra miljø, psykiatri og forebyggende sundhed (hvillket også er tre vigtige sager for mig), men fordi der i høj grad er brug for selvreflektion, et generationsskifte og en redefinering af, hvad det vil sige af være borgerlig, som adskiller sig fra den katastrofekurs, Fogh og Hjorth har ført.

interessant at se Helle i går i nyhederne (vist DR kl 21) fortælle at de nu fremlagde prisen for at køre gennem betalingsringen FORDI VK havde provokeret det.
Det vil vel sige at de har alle deres tal klar, men har valgt/vælger at holde dem skjult for vælgerne?
det er da lidt interessant

Og selvom S/SF klart er favoritter, så tror jeg ikke man skal undervurdere at betalingsringen i den grad er en taber sag, og at den i min optik kan komme til at koste dem rigtigt mange stemmer… 11.100 kr/år for at passe sit job?
det er da en sjat. Og bor man ikke lige ved en toglinie og skal hente børn så er det dælme svært at finde et alternativ…
og personligt… jeg besøger da jævnligt restauranter i Kbh, og kan nu imødese at jeg først skal betale 2×10 kr til Helle og derefter 40-50kr til Frank Jensen for parkeringen – altså en afgift på 60-70 kr. og det blot for at få lov at bruge penge i kbh??….. mon ikke jeg i endnu højere grad vil besøge andre steder/byer? og jo det vil da opfylde den del af formålet, der hedder mindre trafik i kbh. men hvad siger restauranter mv. i kbh til det? de kommer da til at betale deres del?

11

Mon ikke det er vælgere der i forvejen ville stemme blåt ( som vist du ) der er sure over ringen ?
Læs kommentarene på feks Berlingske.

Ja, der skal nok kunne støves nogle røde vælgere op som lever lige på grænsen af ringen og er nød til at pendle frem og tilbage over rignen med job og fritidsaktiviteter men der vil også være mange pendlere som måske nu vil give S/SF en chance til at vise hvad de kan.

Det her kommer ikke til at afgøre valget og husk lige at København er tapetseret med singler som uden mange problemer vil kun skifte bilen ud med toget et par dage om ugen og dermed spare flere penge end i dag.
For dem vil den ekstra tid ikke spille en stor rolle.

Interessant at Henrik Sass Larsen bedyrede at de ikke havde taget stilling til noget som helst for få dage siden:
http://www.youtube.com/watch?v=t80MTgwQfjQ

Har han mon løjet eller har han ikke kendt til notatet? Og med den lavere pris så kommer der altså ikke de 2 mia. i kassen og dermed kan de ikke sænke prisen med 40% uden at det giver et kæmpe underskud.

Det er fuldstændig ligegyldigt, om S-SF har haft “planer” liggende eller er blevet provokeret til at fremstille dem efter Bag Facaden kampagnen. Uanset hvad, er det ret tåbeligt at fremkomme med detaljer nu – og ligeså tåbeligt at forlange dem (bortset fra selvfølgelig det valgtaktiske). En betalingsring kan ikke etableres på grundlag af politikeres luftige planer – det kræver selvfølgelig eksperters udredning og indhøstning af meget detaljerede erfaringer fra især London og Stockholm. Enhver idiot kan tegne en streg langs O2 på et Google map, men det er slet ikke sikkert, at det er det smarteste sted at lægge ringen.

Men når det er sagt, er det næppe en tabersag i sig selv. I hvert fald ikke så længe VKO ikke kan komme op med en gratis model for begrænsning af trængsel og forurening i København. Selv Søren Pind har jo ment, at det var nødvendigt.

De blå/brune behøver ikke at fortvivle, fordi nu kommer DF dem til undsætning, altså på kvindefronten.

“Dansk Folkeparti vil genfremsætte forslaget om forbud mod burkaer i det danske samfund efter valget.” http://www.b.dk/politiko/df-hiver-forslag-om-burkaforbud-frem-igen

Det er helt rørende, hvordan DF hjælper de undertrykte kvinder 🙄

Hele valgkampen kommer vist igen til at drukne i ligegyldigheder omsat til sound-bites.

Regionerne skal afskaffes, har de lige vedtaget. Men hvad skal sættes op i stedet for? Regeringens sædvanlige “århusianske minesøgning”? Men den slags er jo for abtrakt og komplekst til at smide ind i valgkampen og få vendt og drejet hen over bodegabordet.

Peter G, nu har jeg set dig skrive det flere gange – også på B.dk – så jeg vil bare lige have dig til at bekræfte det: Du mener altså, at de brune, Dansk Folkeparti, er nazister?

Jeg tror nu ikke terrorsigtelsen vil betyde nogen former for forskydning blokkene imellem.
Når Breivik ´s massemord ikke har fået synderlige vælgermæssige konsekvenser, er det vel en naiv forestilling, at 5 tossers planlagte hærværksaktioner skulle have den store indvirkning på folks holdning til fx enhedslisten.

Derudover er der vel den forskel, at enhedslisten både har taget uforbeholden afstand fra ekstremisterne såfremt sigtelserne måtte holde vand og desuden foreslået forskellige initiativer for at dæmme op for ekstremisme…..på begge sider. DF har jo helt enkelt nægtet, at Breivik og overhovedet kan analyseres til noget brugbart eller skulle medføre nogen form for evaluering af tonen i debaten osv. Det er jo et fair nok synspunkt.

Anbgående betalingsringen mener jeg at have læst en meningsmåling der viste et svagt flertal i befolkningen. Og uanset hvad er det vel en bunden opgave for kbh kommune og folketinget, at løse de trafikale problemer og en udvikling og eksplosion i antal af biler som er kørt helt af sporet i storkøbenhavn. Jeg havde dog hellere set, at S-SF afholdte sig fra alt for konkrete og fremprovokerede bud på en betalingsring, al den stund at et så omfattende tiltag bør forberedes seriøst og grundigt.

@16 Jeg mindes ikke at have kaldt DF for nazister noget sted. Men nu du siger det … hvad er forskellene?

Der er stor forskel mellem massemorderen Breivik og disse venstreorienterede ekstremister. For eksempel er der masser af tråde mellem Enhedslisten og disse voldelige typer, som fx også Weekendavisen har skrevet om (19/3 2010 “Knokkelhæren”).

Men de borgerlige politikere tør af en eller anden underlig grund ikke kritisere dette ret så åbenlyse forhold. Det ville ellers tiltrængt at få gjort noget ved Enhedslistens ry som “folketingets vagthund”.

Att: Nocolai #17

Du skrev: Anbgående betalingsringen mener jeg at have læst en meningsmåling der viste et svagt flertal i befolkningen.

Men det er kun i teorien – så snart det viser sig, at man selv skal betale for noget som hidtil har været gratis, så ændre stemningen sig.

Så vi må forsøge at konkretisere sagen.

Hvorfor taler man udelukkende om hjem/arbejds kørsel ?
Hvad med byture i bio og café ?
Hvad med afhentning af børn i vuggestue.

Så løber også 25,- pr gang hurtigt op.
Har du en daginstitution på den forkerte side af grænsen koster det 100,- dagligt.

I dagens 19-Nyheder fortalte Lars Løkke at Thorning til JP havde udtalt at der ikke var behov for at fjerne tinglysningsafgiften o.lign. for at hjælpe boligmarkedet – er virkelig det rigtigt?

eldingen om hjælpepakken til boligmarkedet kommer efter, at S og SF har slået fast, at de ikke mener, at det er nødvendigt at hjælpe boligmarkedet i gang. Og i den forbindelse sagde S-formand Helle Thorning-Schmidt til Morgenavisen Jyllands-Posten:

'Det med tinglysningsafgiften har jeg ikke set som forslag. Vi har hørt rygter om, at regeringen vil komme med det. Hvis de gør, må vi kigge på det. Men jeg tror, at man skal være meget varsom med hovsa-løsninger, og noget der har en solnedgang (initiativer, der er midlertidige, red.). Og hvis det er en skattelettelse, skal regeringen jo finde finansiering til det,' sagde hun fredag.

Det er simpelthen utroligt at Helle Thorning slipper levende for den slags. Lorte presse.

Til Jan. Tak for det. Ufatteligt at der ikke gøres mere ud af den historie. Hun er jo topmålet af en levebrødspolitiker – alt hvad der er populært det er hendes politik. De svære beslutninger om hvordan vi skal få råd til det populære – jaeh det tager vi lige behageligt nok EFTER VALGET.

24
Klap hesten – der er dømt valgkamp! Og har været det længe.

Derfor kan Løkke den ene måned frede efterlønnen og den næste på det nærmeste afskaffe den, den ene måned ikke ville røre regionerne og den næste nedlægge dem. DF kan garantere dagpenge og efterløn og derefter forringe begge dele. Søren Pind kan gå mod sin egen og Nonbos gamle tanke om betalingsring osv osv.

Så du må finde dig i, at oppositionen benytter samme model, også når den irriterende nok tager gassen ud af regeringens forslag.

Jeg synes, det egentlig kunne være en del mere interessant at finde ud af, hvem der er muldvarpen i regeringslejren. Det kan dårligt være helt tilfældigt, at S og SF pludselig skulle få en ide, de ellers har været skeptiske over for, sådan lige et par timer før regeringen vil offentliggøre lunser fra den.

@28 – Eller måske har du overfaldet et af regeringsmedlemmerne eller afpresset dem med beskidte hemmeligheder? Hvem ved?

det er åbenbart en medarbejder i økonomiministeriet der lægger oplysninger til socialisterne.

Ja, det er rigtigt, Henrik Qvortrup nævnte her til morgen på TV2 News, at noget kunne tyde på, at Socialdemokraterne har en kilde/spion i Økonomi- og Erhvervsministeriet, der fodrer dem med fortrolige oplysninger. Var der ellers ikke noget med, at sosserne mente, embedsmændene var rendyrkede propagandamedarbejdere for regeringen?

Uanset hvad er en sådan “hjælpepakke” til boligmarkedet i bedste fald det rene spild af penge (uanset om forslaget kommer fra VK eller S/SF). Boligmarkedet er kronisk overvurderet og jo hurtigere sælgerne finder ud af at priserne skal 20% længere ned, jo bedre. Dette tiltag vil blot forsinke den markedstilpasning der SKAL ske på et eller andet tidspunkt. Lad os alle håbe at DRV og LA kan få blokeret for det her nonsens.

Valgkampen er godt nok kommet skidt fra start allerede før det officielt er udskrevet.

32

Ja, men man kan da glæde sig over at i midten af dansk politik findes et parti som ikke hopper med på overbuddet men lytter til eksperter.

Det synes der heldigvis at være stemmer i stadigvæk.

Ja, meget kan man sige om De Radikale, men det er ét af de mindst populistiske partier i Danmark, det må man give dem.

Socialdemokraterne derimod… Det her forløb er da ultrapinligt. Hvis det blev udstillet i TV-Avisen eller TV2-Nyhederne i al sin kynisme, ville det ikke være god reklame for Thorning-Schmidt og co.

I det følgende lydklip fra TV2 News her til morgen kan man høre Henrik Qvortrup forklare, at Socialdemokraterne og SF tilsyneladende har meget gode efterretninger i henholdsvis Finans- og Økonomi- og Erhvervsministeriet, samt det påfaldende i, hvor lille en detaljeringsgrad, der er i de boliginitiativer, partierne i al hast fremlagde i går aftes: http://kortlink.dk/9bc6

B.T. skriver desuden: http://www.bt.dk/politik/derfor-var-lars-loekke-desperat at Thorning-Schmidt i dagens udgave af Berlingske er tilbage ved udgangspunktet: Der skal ikke iværksættes tiltag for at sætte fut i boligmarkedet:

(..) “Uheldigvis for Thorning udkommer Berlingske Søndag med et langt interview med hende, som hun gav fredag. Her redegør Thorning stadig for sit gamle synspunkt, som altså nu ikke længere er gældende, om at hun agter at holde fuldstændig ro på boligmarkedet.”

34

Vælgerne ved godt at valgkampen er startet og at der bliver skudt fra alle verdenshjørner.
Det tog Venstre en måned at få en helt anden holdning til regionerne for at få sundhedsvæsenet til at blive et emne i valgkampen.

Vælgerne er ligeglade med den slags taktik og det er vist kun på 180 grader at nogen i ramme alvor tror at det kan flytte stemmer.

34. Jeg tror ikke at du behøver arbejde særlig hårdt for at overbevise nogen herinde om at S/SF’s ageren er ren valgtaktik.

Problemet er bare at VK’s er det samme, her er det bare ikke lige så åbenlyst. Der er næppe én eneste økonom der har fortalt dem at det her er vejen frem. Det er et fuldt kalkuleret forsøg på følgende:

1) At købe nogle boligejeres stemmer.

2) At “minde” befolkningen om hvem det er der varetager boligejernes interesser – og dermed nok så vigtigt: hvem der IKKE gør det og måske endda pønser på at BRANDBESKATTE boligejerne langt ind i HELVEDE (tilsæt selv gysermusik)!!

S/SF’s reaktion er naturligvis et skamløst forsøg på at imødegå punkt 2.

Verden ville unægtelig være bedre uden denne her slags pinagtig valgflæsk fra begge sider.

35. Jeg tror bestemt ikke at man skal afvise at denne slags valgtaktiske manøvre kan virke. Hvis det vel at mærke er godt udført, hvilket har været regeringens primære problem under Løkke. Man må sige at det er en ordentlig gang spredt fægtning vi ser i disse uger.

Vi kan ikke være særlig langt fra rene paniktiltag på udlændingeområdet…

37

At der kommer et udspil der skal “tø boligmarkedet op” lige op til en valgudskrivelse er da så tykt at enhver kan gennemskue det men lidt ærgerligt at S/SF ikke har lidt is i maven.

Jeg forstår dog godt at de hopper med for taktikken er selvfølgelig at matche ethvert af regeringens forsøg på bestikkelse og vinde på at være det nye og friske.
S/SF spiller safe.

Som jeg også har nævnt tidligere, er jeg klar over, at der ikke – måske bortset fra De Radikale – er nogen, der har noget at lade andre høre for m.h.t. spin, populisme etc., men i det konkrete tilfælde er der altså tale om at give udtryk for to fuldstændig modsatrettede standpunkter med få timers mellemrum og endda stjæle regeringens politik for at lukke en flanke under den kommende valgkamp. Den første del, altså det meget korte tidsinterval mellem udtalelserne, er mig bekendt temmelig usædvanlig. Dertil kommer så det komiske ved, at Thorning-Schmidt her til morgen er tilbage ved udgangspunktet, fordi hun blev interviewet til Berlingske i fredags.

30 m.fl.,

Ahr, konspirationsteorier er vist ikke gangbare i dette tilfælde.

Havde SSf vidst, at bolig lempelser var undervejs, havde hun nok ikke om fredagen udtalt sig som hun gjorde til en JP sjovnalist.

Skal vi ud ad den sti, så er det snarer at 1) VOKs spinapparat får HTS til at udtale sig bombastisk om et eller andet, hvor de har det stik modsatte undervejs, 2)efterretnings og analyse afdelingen hos SSf er elendig.

@ Morten D

Forhåbentlig benytter blåstue den oplagte vinkel på betalingsringen, at amagerkanere der arbejder i Rødovre, Gladsaxe og Gentofte ikke skal transport beskattes, mens det modsatte gør sig gældende.

———

Lykketoft blev i ugens løb spurgt om hans fritids job som rejseguide og sagde bl.a.:

” »Jeg rejser som privatperson og ikke som repræsentant for Folketinget. Med mindre pressen blæser det op, tror jeg ikke, at regimet er opmærksom på, at jeg kommer derud, « siger Mogens Lykketoft, som får sin rejse, kost og logi som betaling for sit nye guidejob.”

naturaliebetaling? Vennetjenste? Skattepligt?

37: “Vi kan ikke være særlig langt fra rene paniktiltag på udlændingeområdet'¦”

Det er vel kommet allerede nu hvor DF har genluftet forslaget om et burkaforbud, og regeringen vil indføre optjeningsprincipper?

@41 Det bliver interessant at se, da udlændingegeden ikke kan barberes mere. Men piskes kan den jo stadigvæk. Og så får vi formentligt, nogle dage senere, en S&SF “light” version af de selvsamme tiltag, fordi racisme “with a human face” er helt OK, i modsætning til der hvor “human face” mangler. I hvertfald som de frelste S&SFere ser det 🙂

Der kan vist kun være en forklaring på, at oppositionen forsøger at “stjæle” regeringens boligpakke. Nogen tippede dem, at regeringen havde en pakke på vej og hvad den indeholdt.

Så vidt jeg er orienteret, så vidste kun en lille håndfuld mennesker fortrinsvis VK-toppolitikere om boligpakken. Nødvendigvis har der også været et par embedsmænd fra Økonomi- og erhvervsministeriet ind over mht. til forslag og beregning af de enkelte elementers effekter. I regeringen er man ikke i tvivl: Embedsmænd i ØEM har tippet oppositionen, og det er jeg sikker på, at hele embedsmandsapparatet er dybt rystede over, i det det lægger en bombe under embedsmandsstandens troværdighed, professionalisme og politiske neutralitet. Alene mistanken er forfærdelig. For det gør jo, at kommende regeringer overfor embedsmændene kan argumentere for flere politiske embedsmænd på bekostning af det alm. embedsmandsapparat, som der endnu er konsensus om at bevare.

Jeg er ikke i tvivl om, at Slotsholmen er i dyb krise over weekendens farce. Det er meget muligt, at man aldrig finder den “skyldige”, men alene mistanken er i sig selv en mindre katastrofe for embedsværkets troværdighed. Det her burde jo ikke ske.

Jeg vil holde øje med pludselige forfremmelser eller jobskift i/fra ØEM efter valget, hvis en rød regering er kommet til.

@44 Tjah… nu lagde V ud med at stjæle billedet, så at sige, så nu stjæler S&SF tilbage. Og valgkampen er lige begyndt.

Det kunne have været morsomt at iagttage, hvis ikke fordi det er så tragisk for landet som helhed.

45. Man kan ikke kritisere S-SF for at reagere taktisk smart på information, der pludselig tilgår dem.

Men at man ikke kan holde tæt med udspil i denne afgørende fase, ja det må bare ikke ske set med regeringens og Slotsholmselitens briller. Det kan vist ingen være uenig i.

44
Der sker sikkert også ændringer i DSB
http://politiken.dk/politik/ECE1367153/transportminister-indkalder-dsb-til-morgenmoede-om-betalingsring/

Hans Chr Schmidt kunne også have kaldt det et “Det der gør I bare ikke igen” møde.
DSB har jo givet betalingsringen medløb ved frejdigt at sige at de sagtens kan klare presset.

Spøg til side, mener du det er klogt at S/SF , med de problemer det har givet med åbenlyse holdningsskift hopper med på en boligpakke som mange kan se er tyk valgflæsk og måske kunne angribes som overbud og opportunisme hvis S/SF ikke var hoppet med på karussselen.
Ligefrem desperation måske.

46. Mener du virkelig det Jarl? Forslaget er det rene idioti og jeg mener så absolut at såvel VK som SSF både kan og SKAL kritiseres for det, faktisk NETOP fordi der er tale om at taktiske hensyn vinder over målet om at føre en fornuftig økonomisk politik.

Når vi nu snakker om taktik mener jeg også i høj grad det kan diskuteres hvor taktisk smart det overhovedet er af SSF at gå med på den galej, når man tænker på at…

1) De tidligere på selvsamme dag havde afvist sådanne tiltag.

2) Forslaget er tåbeligt og formentlig ikke vil få opbakning blandt nogen som helst fagpersoner, der ikke lige er ejendomsmæglere.

3) De med fordel ville kunne angribe VK for at lave sociale nedskæringer med den ene hånd og give boligejerne “skattelettelser” med den anden hånd.

48. Jeg kommenteredet det TAKTISKE ikke politikken. Det er skadelig populisme fremtvunget af, at oppositionen er ved at vinde valget (på skadeligt overbud og populisme)

47 jeg ville bare sige til DSB hvis ikke alle pendlere sidder ned imorgen så behøver ingen DSB 7 øverste ledelseslag møde i overmorgen så vil opgaven være overgået til Arriva.

12.
Det er sjovt som det altid bliver lagt ud som et egoistisk dilemma at man skal til at betale for at komme ind til København. Som om det kun kan vende vælgere det personligt bliver ramt. Mon ikke der også er en hel del der ikke bliver direkte ramt, som kan se uretfærdigheden? Jeg tror det…

Lighed ofr kommunerne.
Når det nu er så god en idé med en betalingsring i København, bør man udvide tanken til landet andre kommuner.

Tårnby kommune kunne tjene ganske pæn på, hvis de lavede en betalingsring ligeomkring Øersundsforbindelsens landfæstelse. Det må kunne give klunker til kommunekassen.

Også Nyborg og Korsør kan få nye indkomster.

Og i Skagen, hvis man lægger hele Grenen ind i en sådan ring.

Mulighederne er legio landet over.

(tanken er lånt lidt fra Frederic Batstiat ´s sofisme: Den Negative Jernbane (1847).

Morten Dreyer
Folketingskandidat for DF

Jarl,
Med en boligpakke i støbeskeen, som åbenbart skal gælde fra september, kan man vel ikke udskrive valg, før den er på plads? I hvert fald aftalt og måske endda også vedtaget af et hasteindkaldt folketing?

Og peger det i så fald ikke på, at valget IKKE kommer denne uge? Jeg hælder mere og mere til valg d. 20 september, hvilket betyder, at samlingen af det nye folketing (12 søgnedage efter valget kl. 12) kommer til at falde sammen med folketingets åbning (1. tirsdag i oktober kl. 12).

Det vil i så fald betyde udskrivelse i næste uge

@54: Ha, men din posting peger i hvert fald på ét interresant aspekt. Som jeg så betalingsringens placering i Berlingske, ligger Oslobåden til INDEN FOR ringen, hvilket rejser spørgsmålet om bilister, der ankommer fra Norge skal betale både for at køre ind og ud af ringen – eller om de slipper for at betale, når de skal ud? (eller mere sandsynligt: at man flytter ringens placering til EFTER færgeterminalen)

Mon der er nogen, der har fundet inspiration hos Kierkegaard?

Af Søren Kierkegaard: Enten-Eller (1843), s. 291.

Man vil forbedre Statens Finanser ved Besparelser. Kan der tænkes noget Kjedsommeligere.
Istedenfor at forøge Gjælden, vil man afbetale den. Efter hvad jeg
kj ender til de politiske Forhold, vil det være Danmark let at aabne et Laan paa
15 Millioner. Hvorfor tænker Ingen derpaa. At et Menneske er et Geni og ikke
betaler sin Gjæld, det hører man dog af og til, hvorfor skulde en Stat ikke kunne
gjøre det Samme, naar der blot er Enighed? Man aabne da et Laan paa 15 Millioner,
man anvende det ikke til Afbetaling, men til offentlig Forlystelse. Lader os
feire det tusindaarige Rige med Fryd og Gammen.

Om boligpakken:

Køb Løkkes Ægte Eliksir

Den kurerer Maveonde, Boligmangel, Potensproblemer og Ligtorne. Kun den originale Vare, fremstillet af ægte andalusiske Urter tilsat fineste varm Luft. Køb ikke Thorning-Schmidts daarlige Efterligning. Den giver Udslæt og Kvalme, og foraarsager misdannede Børn.

(byt selv om på Løkke/Thorning-Schmidt efter behov).

Ud af ren og skær nysgerrighed og uvidenhed; hvordan ligger det med en valgkamp midt under Folketingets åbning? Der vil jo i så fald være tale om et forretningsministerium. Kan man det, og er det sket før?

@61: det vil jeg mene er uhørt. Fra og med d. ca. 31/8 (så samlingen af det nye folketing 12 søgnedage efter valgdagen falder sammen med Folketingets åbning første tirsdag i oktober) til d. 4. oktober (folketingets åbning) vil jeg ikke mene man kan udskrive valg

Lukket for kommentarer.