Kategorier

Lazarus er tilbage

'Det går op og ned i dansk politik'. Sådan kan man parafrasere Gasolin-guitaristen Franz Beckerlees legendariske jordbundne og tørre bemærkning om de ofte omskiftelige konjunkturer i showbizz.

Mest i øjnefaldende et at bruge sætningen om socialdemokraten Henrik Sass Larsen, der i aften oplever et helt forrygende comeback, der vel ikke er set siden Lazarus. Det sker når Sass sætter sig i gruppeformandsstolen hos det største regeringsparti, Socialdemokraterne med alt hvad det indebærer af autoritet, ansvar og på sin vis også ære og værdighed.

Og netop her er det nok, at de fleste studser. For Sass har været under hård beskydning siden han under dramatiske omstændigheder '“ og på målstregen – blev strøget af ministerlisten, fordi han ikke kunne sikkerhedsgodkendes af PET. Formentlig, fordi Sass' navn blev nævnt i en PET-overvåget samtale som rockeren 'Suzuki-Torben' førte og på grund af politikerens livslange venskab med den mildest talt kontroversielle tidligere lokalpolitiker Tommy Kamp og påstand om involvering i Kamps tvivlsomme cirkus på Café Vanilla i Køge, hvor Kamp anklages for korruption m.v. Ingen anklager er dog nogensinde ført til, at der er blevet rejst tiltale mod Sass, som siden – forståeligt nok – har  droppet  venskabet til  Kamp.

Helle Thorning-Schmidt blev formentlig rådet af departementschefen i Statsministeriet og andre embedsmænd til at droppe Sass. Det var nok det eneste hun kunne gøre i situationen trods store frustrationer fra Sass, der aldrig er blevet præsenteret for en egentlig forklaring på, hvad han er anklaget for. Det brugte han så lidt tid på at få sat opmærksomhed på, hvilket dog samtidig undergravede Thornings troværdighed. Til sidst stak Sass piben ind, fandt sin plads i grebningen og slog sig til tåls med, at ganske mange iagttagere, politiske kolleger og partifæller fornemmede, at Sass' dage i toppolitik på ingen måde var talte. De færreste havde dog næppe regnet med, at tiden var inde til et comeback netop nu.

Ikke desto mindre så giver det mening, at Sass trækkes frem i lyset og bliver plantet i formandsstolen. Forgængeren Mogens Jensen har ikke rigtig slået igennem som stærk mand i gruppen. Han udstråler ikke just den store autoritet. Han, der ligesom Sass tilhører den gamle Nyrup-fløj, er dog særdeles loyal overfor Thorning, og er nu belønnet med den ene ledige S-næstformandspost. Den anden går til Københavns Overborgmester Frank Jensen, som tilhører partiets venstrefløj og det kommunale bagland, hvorved der på sin vis er sket en (symbolsk) magtdeling. Næstformandsposterne hverken har eller får nogen større betydning mht. arvefølge osv.

Men tilbage til Sass. Socialdemokraterne har savnet en egentlig daglig leder af butikken, som med et sikkert blik kunne lægge en strategi for partiets politiske linje, og som en hærfører sende ordførerne i angreb på Venstre. Det har flagret i en grad, som man sjældent har set fra et ledende  regeringsparti. Sass har både strategisk overblik og er også god til taktiske overvejelser i forhandlinger mv. Han har mere end 20 års erfaring i nærheden af toppolitik og kan alle tricks i bogen. Med i købet følger også en stor portion kynisme og brutalitet, som ofte er nødvendig for at holde styr på tropperne i et stort regeringsparti. Sass har på sin vis de samme egenskaber som Venstres Claus Hjort Frederiksen bortset fra, at Hjort er noget af et bløddyr i sammenligning.

Endelig skal man ikke forfalde til at tro, at Sass er uden politisk sjæl. Han er socialdemokrat om en hals, men er også pragmatiker, der lever i den virkelige verden på Christiansborg, hvor man i en forhandling både giver og tager.

Nu er Sass blevet nogle ubehagelige, men vigtige erfaringer rigere, hvor hans karriere  var millimeter fra at køre ud over kanten.  Han har fået så læsterlige klø i pressen og været i strid modvind i en grad, som de færreste nok ville have overlevet. Det er vel kun en lille håndfuld politikere så som Helle Thorning-Schmidt, Søren Pind, Lars Løkke Rasmussen, Troels Lund Poulsen, der har oplevet lignende ting – og overlevet dem. Det hærder folk på en måde, som man ikke skal underkende. De bliver mere forsigtigere, men også særdeles robuste i modgang. Man kunne ihukomme gamle Ninn-Hansens ord om, at man kun er rigtig politiker, når man tre gange har været på forsiden af Ekstra Bladet,  dog uden at ens puls stiger. På Christiansborg respekterer man i særdeleshed folk, der har overlevet så megen modgang som Sass, men som stadig står på benene.

For Sass udestår der også en opgave i at gøre sig fortjent til genvalg hos vælgerne. Der er noget tillid, der skal genopbygges. Hans held er, at vælgerne ofte med tiden tilgiver, hvis de bliver overbevist om, at Sass gør det godt. Det har han alle muligheder for at gøre i en situation, hvor Socialdemokraterne '“ og regeringen '“ er presset op mod en væg af både Venstre og Enhedslisten.

Sass er dog også en type, der husker som en elefant. Jeg er sikker på at han har en ret lang liste med navne i sit hoved, der  har tørret fødder af i ham,  som på et eller andet tidspunkt nok skal få kærligheden at føle. Thomas Larsen på Berlingske er nok en af dem. Larsen gør sig næppe heller nogen illusioner om at få lov at drikke kaffe hos Sass og få en eksklusiv intern briefing. Det er sikkert derfor kommentatoren er ude i dag for at kritisere Thorning for at satse på Sass.

Tværtimod er udnævnelsen af Sass det taktisk klogeste træk, som hun har fortaget sig siden regeringsudnævnelsen. Det er også et velvalgt tidspunkt. Der er gået noget tid, og stemningen i partiet er til, at sejlene nu skal rebes, og at regeringen står overfor en skæbnestund med vigende meningsmålinger ikke mindst for S og yderst svære forhandlinger, hvor det ikke er utænkeligt, at regeringen til sidst falder på finansloven. Vel er Sass ingen Jesus en frelser, selv om at visse kredse i partiet ser hans genkomst som noget, der minder lidt om det.  Hos Venstre er man helt sikkert lidt bekymret, for at Sass nu er tilbage ved roret hos S. For de kender Sass, og respekterer både ham, og det han kan.

Velkommen hjem, Sass!

P.s. Ombudsmanden har tilsyneladende givet Sass ret i hans klage mod PET. Måske er det også en del af baggrunden for, at Sass nu er tilbage i toppen af dansk politik.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

43 kommentarer til “Lazarus er tilbage”

Det mest overraskende ved rokaderne er at man tilsyneladende ikke har fundet en ny politisk ordfører.

Når både Wammen og Hækkerup bliver skubbet væk som næstformænd så kunne det, udover at give Mogens Jensen et trøstebolsche, hænge sammen med at de to, ikke mindst Wammen, gjorde sig til som afløser hvis Thorning ikke vandt valget.
Det er nok også derfor Wammen fik en så tynd ministerpost.

Meget interessant:

Ifølge Ekstra Bladet, så har S-toppen forsøgt at får Sass tilbage de seneste måneder bl.a. har de tilbudt flere poster, som Sass har afslået. Indtil at gruppeformandsposten lå på bordet.

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article1756125.ece

Det siger lidt om hvor presset at S-toppen åbenbart har været siden at Sass – hvis EB har ret – nærmest selv har kunnet sætte prisen for sit comeback!

4.

Det kan ikke være nogen stor opgave at gøre det bedre end Heunicke som slet ikke er i stand til at sææte en offensiv dagorden ( i min ydmyge optik ).
Et par bud.
Pernille Rosenkrantz eller Sophie Hæstorp ( hun skal dog vist være regionsrådsformand i region hovedstaden ).Rasmus Prehn måske.

Arne Hardis WA støtter EBs historie om, at det er S-ledelsen der er kommet med hatten i hånden mere end det er Sass, der har bedt om tilgivelse:

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-50246857:sass-skal-vende-skuden-for-helle.html

Det forhold giver Sass endnu flere frihedsgrader end han ellers ville have. Sass bliver dermed en kolossalt stærk gruppeformand ja den stærkeste gruppeformand på Borgen med indflydelse på linje med regeringens stærkeste ministre.

Det er dramatisk.

11. Nej I Enhedslisten er de vist helt på linje med dig.

Der går i øvrigt en sjov historie vedr. Sass og Rosenkrantz-Theil, der illustrerer Sass’ gemyt.

Da Rosenkrantz-Theil søgte om optagelse i sit nye parti var hun til samtale hos Sass. Det gik såmænd udmærket, men til sidst, der stressede Sass hende lidt.

Sass kigger hende lige ind i øjnene og siger: “Pernille, der er en ting jeg hader mere end kommunister. Og det er kommunister i vores eget parti!”

Underforstået: Han holdt øje med hende og hun havde bare at være loyal ellers så var det ud af vagten igen.

12. Rigtigt. -Det er nu ellers ikke lige der, jeg plejer at finde meningsfæller

Jeg har bare ingen respekt for en gennem-opportunistisk politker, der oven i købet skal svine den politiker til, som har overtaget ens tidligere “job”.

Men sjov historie med Sass

BT har virkelig snakket med folk hos S i dag.

Mogens Jensen var åbenbart med på idéen at gøre Sass til gruppeformand. Det undrer mig ikke. Han er en fornftig mand, der indser sin egen begrænsning.

Det er også interessant at opbakningen til Sass mest er at finde i gruppen. I hovedbestyrelsen er man mere lunken fx overfor den idé at gøre Sass til næstformand (en fjollet idé i øvrigt)

Og så er der alle dem, der ser en mulighed for at komme lidt frem. Jockeying for power…

http://www.bt.dk/politik/se-hvilke-andre-jobs-der-var-i-spil-til-sass

Her er endnu en V-stikpille til Thorning. Dennegang fra selveste V-formand Løkke:

BT: Hvad er din kommentar til, at han nu får en hovedrolle oven på, at han ikke kunne blive sikkerhedsgodkendt?

Løkke: “Det vil jeg slet ikke mene noget om, da det er statsministerens vurdering. Men generelt mener jeg, at man skal passe på med at skubbe myndigheder foran sig. Så det var vist alligevel en kommentar.”

Løkke henviser dermed til, at Helle Thorning-Schmidt efter valget i september afviste at udnævne Sass til minister i den nye regering med den begrundelse, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes af PET.

http://www.bt.dk/politik/loekke-advarer-pas-paa-helle

@ Jarl – til kommentar nummer 10.

Er det ikke netop udtryk for kærlighed (eller i hvert fald loyalitet…), at Tommy Kamp udtaler sig som han gør. Han ved vel om nogen, at han var med til at trække Sass ned, og derfor accepterer han nu, at så længe Sass skal være i politik, kan de ikke have noget med hinanden at gøre.

Det havde da været en stikpille af rang, hvis han eksempelvis havde sagt, at han snakkede i telefon (eller for den sags skyld mødtes) med Sass på ugentlig basis!

Vil det sige, at når de gamle venner Tommy Kamp og Sass Larsen tilfældig mødes i Køge, (så stor er byen vel heller ikke), så hilser de ikke engang på hinanden?? Er det det Tommy Kamp vil have os til at tro??

@19: jeg er ikke i tvivl om Sass’ evner som operatør og evne til taktisk tænkning, men hvis jeg skal være lidt modsat, så var Henrik Sass også manden bag strategien om at tryne de radikale. Man vandt nok regeringsmagten, men sejren bærer måske kimen til næste nederlag og en dybere tillidskrise. Jeg kan ikke forstå, at man seriøst har kunnet tro, at man kom udenom de radikale. Ja, jeg ved ikke hvad det siger om dømmekraften visse steder i S.

20

S/SF smarbejdet blev jo skabt i en periode hvor R gispede efter vejret og lå på en 3-4% i målingerne.
Og i en periode hvor ingen havde tænkt at man ville tage fat på efterlønstabuet og endnu mindre at R vil gå med i aftalen om at forringe efterlønnen.

Jeg er enig med dig i at som det ser ud nu koster det regeringsmagten ved næste valg at man kørte R over i 2010 men man kunne næppe have fået R med i en SR alliance hvor boligskatter og 24 årsregel var fredet.

Det er en meget interessant diskussin om S skulle have lavet en alliance med R alligevel men det har ikke meget relevans for nutiden.

21.
Det handler ikke om at S skulle have droppet alliancen med SF, men derimod om at vise respekteret for R, eller i det mindst lade et vindue stå åben i S+SFs planer så R følte at der også var plads til dem.

Det var urealistisk at tro at S+SF+Ø ville kunne få flertal, ligesom det er urealistisk at tro at de borgerlige kan få flertal uden de konservative.

Sjov nok var det jo lige præcis Sass Larsens latterlige “Der bliver ikke flyttet et komma” retorik der har gravet et så dybt hul, som han nu selv skal prøve at rette op på.

Jarl, hvad med de radikale og Sass? Som sagt var der ikke mange varme følelser mellem de radikale og Sass, har det ændret sig?

22

Ja, det kan man sige bagefter men R lå altså på 3-4 % dengang og derfor er det en lidt billig omgang at Sass og Sohn skulle lukket mere op overfor R.
Jeg er enig i “Der bliver ikke flyttet et komma” var for skarp en retorik.

R har jo en vis interesse i at S kommer til køre butikken bedre og dermed forbedre regeringens chancer for at vinde næste valg så mon ikke de tager det med sindsro at Sass nu bliver gruppeformand.

Man kan skam godt rende ind i Sass hjemme i Køge. Jeg er fra byen, og da jeg var hjemme på juleferie i Danmark så jeg ham tilfældigt en formiddag mellem jul og nytår.
Jeg ved ikke hvad han har gået og lavet, men han så meget “sund” ud; dejlig solbrændt osv. Måske havde han været på en lille ferie. Det var der vist ikke så mange andre i S-SF-R der havde tid til dengang i december.

Jeg ved ikke, om det har noget på sig overhovedet, men der går den historie om Suzuki-Torben i Køge og ned mod Stevns, at hans tilnavn skulle stamme fra en episode mindst 12-15 år tilbage i tiden, hvor han, for at skræmme nogle politifolk til at klappe i, ene mand skulle have løftet sin Suzuki motorcykel op på en bænk ved siden af hans ulovlige parkering. Sådan een vejer vel godt 200kg plus det løse. Det er en god historie 😉

Hvis de Radikale ikke makker ret må han jo pudse Suzuki-Torben på dem, så de kan få en omgang rockertæsk.

22. De radikale og Sass?

De er næppe glade for at få Sass ombord. På den anden side, hvis det kan medvirke til bedre samling hos S og Sass i øvrigt arbejder loyalt for projektet, så er det jo også i deres interesse. SSFR-regeringen er først og sidst et skæbnesfællesskab.

Men det er næppe noget, som Vestager og Co. klapper i hænderne af.

Gammel kærlighed ruster som bekendt ikke.

Ritt Bjerregaard skal lige stikke kniven i Sass:

– Man kan jo bare sige, at der nu er gået noget tid siden sidst, uden at de har kunne finde nyt på Henrik Sass. På den måde kan han jo bruges som gruppeformand. Men der kan jo dukke noget nyt op i Kamp-sagen, hvor han stadig er involveret, siger Ritt Bjerregaard til ekstrabladet.dk med henvisning til, at Henrik Sass Larsen skal vidne i bedragerisagen mod den tidligere Køge-socialdemokrat, Tommy Kamp, der starter 21. maj.

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article1756161.ece

“Politik er dejligt”, som Ninn Hansen engang sagde…

Læste denne kommentar fra en journalist på Facebook, som jeg simpelthen MÃ… dele med læserne:

“Man sagde engang om Henrik Sass, at han var Ritts sidste ven. De to var meget tætte, indtil det en dag var forbi. Nu siger alle i Socialdemokratiet som Freddy Blak, der engang i Bruxelles udbrød: “Uh, her bliver så koldt. Jeg tror, Ritt er på vej”.

12# – den historie kunne ligeså godt stamme fra slutningen af 50’erne eller starten af 60’erne, men det er vel også Sass’s rødder.

#25 – den har vi vist rundet dengang Sass røg ud, men det var det interview i Weekendavisen, hvor Sass forklarede hvorfor HAN ikke læste Politikken (= de radikale).

@ 28
Bemærk hans kommentar om at selv mener at “en kanon fin fyr” 😀

Enten er den gode suzuki Torben ikke helt uden humor, eller også så er Sass’ -uagtet hans gode evner udi politik- dømmekraft altså ikke helt top dollar siden han hænger ud med slige personer.

Køge er sgu en dejlig by. Pigerne er lyshårede og drengene er rockere….

33. Jarl, hvad er din vurdering så. Bliver det Mette F som ny formand i en alliance med Sass, når (hvis) Thorning ryger som statsminister ved næste valg?

35. Hun er pt. nok det varmeste bud.

Men VIL Mette F selv være S-formand til sin tid?

Der er i hvert fald to andre kandidater til den tid: Wammen og Nick Hækkerup. Og Morten Bødskov mener sikkert selv, at han er manden.

I dag vil jeg nok sætte mine penge på Mette F.

36, Peter Lautrup-Larsen talte i går eller i forgårs på TV2 News om, at Bjarne Corydon kunne blive ny formand – med Sass Larsens støtte. Det havde jeg aldrig hørt før, så det undrede mig lidt.

37. Bjarne Corydon? Er hans x-faktor ikke forlængst brændt ud? Det så jo nærmest ud som om at også han underlægger sig Henrik Sass’ regime. Og så skulle HAN blive formand???

Bjarne Corydon er en presset mand. Når jeg tænker på hvordan S-SF i årene op mod valget skosede den borgerlige regering, hver gang det kom til en fabrikslukning et eller andet sted, så kan det da ikke vare længe før nogen får den tanke at spørge Bjarne Corydon socialdemokratisk finansminister – og på papiret chefen for regeringens økonomiske politik, hvad han så nu vil gøre ved, at en stor virksomhed Danish Crown lukker ned og mange af hans vælgere i hans valgkreds fremover står uden arbejde? Det er en katastrofe for de ansatte og for Esbjerg, men det burde det vel også være for ham?

Måske Peter Lautrup – som jeg egentlig har meget respekt for – i stedet for kandestøberierne burde stille Corydon det spørgsmål?

Kommer der en update til den seneste udvikling i sagen om Kamp/Sass/Køge?

39.

Det er ved at blive meget speget. Det ser ud til at sagen løber ud i ingenting. Jeg tror ikke på at det får den store betydning for Sass. Dem som mener, at han er en skurk (eller uretfærdigt dømt helt ) vil formentlig fortsat mene det uanset hvad der siden sker.

Hvis der var et eller andet belastende for Sass, så må man formode, at pressen efter et års graven havde fundet det.

39, 40: Noget af det, mange glemmer i sagen – og det inkluderer også Venstres i det konkrete tilfælde ikke specielt raffinerede ordfører, Martin Geertsen – er, at der faktisk allerede et par uger før valget i september 2011 var rygter i både Politiken og Ekstra Bladet: http://kortlink.dk/b242 – som Helle Thorning-Schmidt ikke dementerede – om, at Henrik Sass Larsen skulle have en mindre fremtrædende plads i en kommende S-SF-R-regering, end hidtil antaget, til fordel for Bjarne Corydon. Hvis man tager den historie for gode varer, kunne man godt forestille sig, at PET’s eventuelle betænkeligheder ved Sass Larsens tvivlsomme bekendtskabskreds i Køge måske ikke kom helt så ubelejlige for statsministeren, som hun gav indtryk af over for offentligheden.

I øvrigt var Sass Larsen på TV2 News tirsdag morgen for at tale om den kommende skattereform, og jeg har sjældent set en politisk ordfører, der vidste så lidt om en plans indhold, som tilfældet var. Han henviste hele tiden til, at det måtte man spørge regeringen om, for han sad ikke selv i den etc. Mit indtryk var ikke så meget, at han fedtspillede, men simpelthen, at han ikke vidste mere, end han gav udtryk for. Hans forbindelser til regeringstoppen/statsministeren forekommer mig altså stadig ikke at være særlig tætte, selvom han nu er tilbage som politisk ordfører. Det har de jo, ifølge Elisabet Svane, heller ikke været siden valget, så egentlig er det vel ikke så overraskende. Også andre optrædender af Sass i offentligheden, såsom hans udtalelse om, at “Socialdemokraterne og SF tabte valget”, giver ikke umiddelbart indtryk af, at han har et ligeså tæt og fortroligt samarbejde med statsministeren, som det tidligere var tilfældet.

41

Det vil nok smerte Magnus Heunicke at læse at Sass er blevet politisk ordfører.Det har man så glemt at fortælle ham.

Mon ikke “S og SF tabte valget” er koordineret med ledelsen i en vis grad. Det er et forsøg på at skabe et nyt billede hos vælgerne af at regeringsgrundlaget på mange måder var en reflektion af valgresultatet.

Den sammenhæng har indtil videre ikke været kommunikeret særlig stærkt for nu at sige det pænt.

Lukket for kommentarer.