Kategorier

Frit Kurdistan, igen dansk krigsindsats i Irak og EU-undtagelserne i Cordua & Steno torsdag

De danske EU-undtagelser fra 1993 er konstant til debat. De fleste politikere på Christiansborg vil af med især retsforbeholdet og til dels forsvarsforbeholdet og i mindre grad forbeholdet for dansk tilslutning til den fælles mønt, Euroen. Men taber Danmark reelt indflydelse i EU? Lige nu står en dansker til måske at blive EU’s næste formand. Så findes der en strategi eller en metode for danske diplomater til at finde en alternativ vej for at sikre dansk indflydelse i EU? Det hævder EU-forskeren Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet. Hun er gæst i 1. time af denne uges Udgave af Cordua & Steno torsdag kl. 10-12 på Radio 24syv.

Vesten har fundet en ny ven i det nordlige Irak i Kurdistan. Lige nu er det dem, der udgør bolværket mellem islamisk Stats barbari og civilisationen. Formelt er kurderne en del af Irak, men reelt bestemmer kurderne selv siden de i 1991 i ly af den 1. golfkrig gjorde sig fri af Saddam Husseins tyranni. I Vesten har kurderne ikke altid haft det bedste ry og blandt andet PKK står på terrorlister. Og Vesten har skullet tage hensyn til NATO-partneren Tyrkiet, der ikke ønsker en kurdisk stat. Men måske er vejen banet til en fremtidig kurdisk stat. Vi taler med medlem af Københavns Borgerrepræsentation (S) Lars Aslan Rasmussen selv af kurdisk afstamning og den kurdiske digter, Sara Omar, som stammer fra den irakiske del af Kurdistan, hvor hun er meget kendt på grund af sine digte, der trykkes i de lokale aviser.

Vesten kom langt om længe ud af Irak. Nu er vi tilbage igen på grund af Islamisk Stats hærgen som følge af den syriske borgerkrig. Og Danmark er igen blandt de allierede, der indtil videre stiller transportfly til rådighed. Er vi på vej tilbage eller klarer amerikanerne det selv sammen med kurderne og den irakiske hær? Vi får en analyse af Peter Viggo Jakobsen lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Vi skal også omkring ugen i dansk politik og analysere den seneste udvikling og finde en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.

Hør hele 1. time her

Hør hele 2. time her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718