Kategorier

LA-plan, kronekurs-uro, Grexit og Øhrgaard om von Weizsäcker i Cordua & Steno torsdag

Finansministeriet har gennemregnet Liberal Alliances økonomiske plan. Ministeriets regnemaskine er fremkommet med det positive resultat, at LA's reformer og skattenedsættelser for 113 milliarder kr. blandt andet vil skabe 124.000 job på ti år, og øge væksten med 108 milliarder. Nogle økonomer stiller sig tvivlende an, de røde partier, dagbladet Politiken og Finansminister Bjarne Corydon raser, men hvad mener de måske kommende samarbejdspartnere i Dansk Folkeparti? Debat mellem DFs finansordfører René Christensen og LA's Anders Samuelsen i morgen torsdag i Cordua & Steno på Radio24syv.

Valutareserven bugner, nationalbankens indlånsrente er negativ og man er stoppet med at sælge statsobligationer. Imens valfarter danskerne til kreditforeningerne for at omlægge deres lån. Hvad er der, der sker på finansmarkederne for tiden? Risikerer Danmark den gode gamle faste kronekurs-politik, som vi har kørt med siden 1982? Hvad er det i øvrigt for et spil, som den græske regering har gang i? Spiller de 'chicken' med Angela Merkel om Euroens fremtid? Vi prøver at få nogle svar fra økonomen Carsten Valgreen fra analysefirmaet Benderly Economics.

Den tidligere tyske forbundspræsident Richard von Weizsäcker døde for nyligt. Han personificerede på mange måder den politiske udvikling i Tyskland igennem det seneste århundrede. Som dreng i 1920'erne gik han i den tyske skole i København, hvor faderen som topdiplomat i det tyske udenrigsministerium, var udsendt. Under krigen deltog von Weizsäcker som officer i felttoget mod Polen, men kendte også til attentatplanerne mod Hitler og var venner med flere af deltagerne i kupforsøget. Efter krigen var han juridisk assistent for forsvareret for sin fader, der dog blev dømt som krigsforbryder ved Nürnbergdomstolen. Siden blev han overborgmester i Berlin, og den 8. maj 1985 holdt han som forbundspræsident en historisk tale i forbundsrådet, der én gang for alle fastslog, at Tyskland denne dag i 1945 ikke alene blev militært nedkæmpet, men blev 'befriet' af de allierede styrker fra 'et menneskeforagtende system og et nazistisk voldsherredømme.     Vi taler med Tysklands-kenderen professor Per Øhrgaard om von Weizsäckers liv og betydning i tysk politik.

Har I lyttere forslag, spørgsmål og kommentarer til vores emner eller gæster så skriv gerne til os via Cordua & Steno – også gerne med forslag til Ugens Fidusbamse.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718