Kategorier

Vilhelm Buhl, Jakob Levinsen og prioritering i sundhed i Cordua & Steno Juleaftensdag

Socialdemokraten Vilhelm Buhl var statsminister to gange hver gang af et halvt års varighed under og lige efter 2. verdenskrig. Han stod bl.a. i spidsen for befrielsesregeringen, men som tilhænger af samarbejdspolitikken mod tyskerne, der anbefalede Buhl danskere at angive de af deres landsmænd, som syslede med planer om sabotage. Det gjorde ham ikke ukontroversiel. Vi taler om Buhl med historiker Niels Wium Olesen fra Aarhus Universitet.

Det er Cordua & Steno juleaftensdag kl. 10.05 på Radio24syv.

Forretningsmanden Morten Pedersen er dansker, men var engang gift med en svensker, driver virksomhed i Sverige og hans børn er dansk-svenske.   Indtil for nylig var der et skisma mellem dansk og svensk udlændingepolitik, som bunder i, at indvandrerdebatten føres simpelthen på en helt anden måde og at de to landes egen selvforståelse er helt forskellig.

'Gå bare selv' er titlen på kulturjournalist, oversætter, musikanmelder og forfatter Jakob Levinsens debatbog, der er et opgør med en antiautoritær ideologi, ungdomsdyrkelse og kulturkritik, der har udviklet sig til en larmende parodi på sig selv. Det er også en kritik af den politiske debat, hvor begge fløje har travlt med at hævde, at de har svært ved holde maveindholdet indenbords.

Sundhedsudgifterne eksploderer i disse år. Skal man for enhver pris fx give livsforlængende medicin til dødssyge patienter? Det er nogle af de ting, som et af politikerne nedsat 'nationalt prioriteringsråd' bør forholde sig, hvis det en dag skulle se dagens lys. Det opfordrer sundhedsøkonom Kjeld Møller Petersen til, som er aktuel med en aktuel bog: 'Prioritering i sundhedsvæsenet – Hvorfor er det nødvendigt?'  

Cordua & Steno er i denne uge optaget på forhånd. Skriv til os alligevel på Cordua & Stenos Facebookside '“ vi læser det hele '“ med kommentarer og idéer til vores gæster og emner.

Alle lyttere ønskes en rigtig glædelig jul.

Hør 1. time med Niels Wium Olesen om Vilhelm Buhl og Morten Andersen om Svensk-danske debatformer her

Hør 2. time med Jakob Levisen om sin bog “Gå bare selv” og Kjeld Møller Petersen om prioritering i sundhedsvæsenet her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718