Kategorier

Nye “Hitlers Æselører” på Radio 24syv

I sommeren   sendte Radio24syv i alt syv programmer i serien “Hitlers Æselører” (se link her)’

Op mod nytår kom så yderligere fire afsnit:

Mandag den 28. december kl. 12.05-13.00: Afsnit 8

“Kriegsmarinen i Østersøen 1939-1945”

2. verdenskrig blev indledt af den tyske Kriegsmarine, som 1. september beskød det polske fort ved Westerplatte. Mens Wehrmacht erobrede først Polen og siden de baltiske stater og Sovjetunionen på Østfronten, så var det Kriegsmarines opgave i Østersøen at uddanne personel til ubåde, deltage i belejringen af Leningrad og sikre jernmalmstransporten fra Sverige. Siden blev opgaven at evakuere tyske soldater og civilbefolkningen væk fra Østpreussen. Det og meget andet beskriver kommandør Poul Grooss i værket “Krigen i Østersøen 1939-1945”.

Tirsdag den 29. december kl. 12.05-13.00: Afsnit 9

“Besættelsestidens København”

Radio24syv har til huse i en bygning, hvor der engang lå en entreprenørvirksomhed, som samarbejdede med den tyske besættelsesmagt. Længere henne om hjørnet ligger Shellhuset, der blev bombet af RAF under krigen. Palads-biografen var en populær danserestaurant for tyske soldater og deres danske veninder, og som hed “Deutsches Eck”. I Jernbanegade nr. 7 lå “Germanische Leitstelle”, der hvervede danskere til SS-krigstjeneste og lige over for ligger Dagmar-biografen, som også var biograf under krigen under navnet “Wehrmachts-Kino” foruden også at huse bl.a. den rigsbefuldmægtigede Werner Bests kontor. Tag med på byvandring sammen med historikerne Sofie Lene Bak og Claus Bundgård Christensen, der er medforfattere til guiden “Turen går til besættelsestidens København”.

Onsdag den 30. december kl. 12.05-13.00: Afsnit 10

“Østpreussens undergang”

For 70 år siden ved 2. verdenskrigs slutning og årene derefter blev en 800-årig tysk kultur udslettet, da sovjetiske styrker erobrede Tysklands østligste provins Østpreussen. Millioner flygtede heraf ca. en million over Østersøen og hvor ca. 250.000 kom til Danmark. Dem, der blev tilbage gik en grum skæbne imøde, da hævnens time for tyskernes egne frygtelige forbrydelser kom. Et utal af kvinder blev voldtaget, masser af mennesker blev vilkårligt skudt og i årene derefter døde mange af sult. I bogen “Tyskernes katastrofe – Sammenbruddet i øst 1945” skildrer forfatter Ole Steen Hansen igennem øjenvidner Østpreussen som det var engang, tabet af hjemstavnen og den dramatiske flugt.

Torsdag den 31. december kl. 12.05-13.00: Afsnit 11:

“Leningrads belejring 1941-1944”

Med Jakob Levinsen som har oversat den britiske journalist Anna Reids banebrydende bog om blokaden af Leningrad, hvor 750.000 mennesker døde af sult. Det skete som følge af inkompetent ledelse, dårlig planlægning og bevidst udsultning af den tyske værnemagt, som bombede fødevarelagrene. Tyskerne stod til sidst kun 15 km fra byens centrum, og det var Adolf Hitlers plan at jævne byen med jorden og overlade befolkningen til sultedøden. Belejringen af byen og dens skæbne hører til blandt 2. Verdenskrigs største tragedier, og russerne har stadig problemer med at forholde sig til fortiden som blandt andet indebar kannibalisme.

De ovennævnte seneste fire programmer og de syv tidligere programmer kan alle podcastes her

Serien fortsætter med yderligere fire programmer i januar, der begynder søndag den 10. januar kl 14.05 med et program om Waffen-SS.

Man kan også melde sig ind i HÆ’s lyttergruppe på Facebook.  

 

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718