Kategorier

Brexit-tømmermænd med Niels Lindvig, Lykke Friis, Sommerfidusbamse med Elisabet Svane og William f Buckley jr. med Niels Bjerre-Poulsen i Cordua & Steno

Et lille flertal af briterne stemte torsdag for at melde UK ud af EU. Siden hen har David Cameron meddelt at han træder tilbage som premierminister så snart en afløser er fundet, det britiske arbejderpartis leder Jeremy Corbyn er mødt med et åbent oprør. Skotterne kræver en ny afstemning om selvstændighed og i EU ønsker man at briterne trækker sig ud af EU hurtigst muligt. Vi taler med journalist Niels Lindvig om situationen i britisk politik efter afstemningen, og med økonomen lektor på CBS Robert Spliid om de finansielle og økonomiske virkninger på UK efter Brexit. Så kom Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen og fortalte om meldingen i dagens Politiken om evt. folkeafstemning om Europol inden jul. Til sidst kom Lykke Friis prorektor fra Københavns Universitet om mulighederne for UK for at blive i EU og en evt. udskiftning af kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Traditionen tro overlader vi helt det til en respekteret iagttager af dansk politik til på vores vegne at overrække årets Sommerfidusbamse til en dansk politiker, som har raget op over de andre i årets løb. Undervejs diskuterer vi øvrige mulige kandidater i feltet. Men æren af at udpege en modtager tilkommer alene i år redaktør på Fyens Stiftstidende Elisabet Svane.

Amerikansk kultur og politik fylder meget i vores bevidsthed og i det danske mediebillede. Vi er opflasket med popkulturen fra USA, men når det gælder kontinentets tænkere og tanker, der har været med til at forme den indflydelsesrige stormagt, ja så kniber det lidt. Og det har Informations forlag forsøgt at ændre på med udgivelsen 'Amerikanske tænkere '“ 14 intellektuelle der ændrede USA', hvor man blandt andet kan læse om borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King og   Lars Seier Christensens heltinde Ayn Rand. Men særligt én intellektuel har været med til at forme det konservative republikanske Amerikas tankegang i årene før Nixons regeringstid i 50'erne og til og med Ronald Reagan i firserne.

Hans navn var William F. Buckley jr. som var en kendt romanforfatter, læst skribent og indflydelsesrig debattør både i aviser og TV. Og til at tale med os om ham får vi besøg af USA-Ekspert m.m. Niels Bjerre-Poulsen, der har skrevet kapitlet om Buckley   i Amerikanske tænkere.

Husk at I har mulighed for at skrive ind med idéer til programmet og kommentere gæsterne og programmets emner undervejs på Vores Facebookside Cordua & Steno, hvor I også kan komme med et bud på en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.

Vi er tilbage igen torsdag den 11. August!

Hør 1. time med Niels Lindvig, Robert Spliid, Jan E. Jørgensen og Lykke Friis her

Hør 2. time med Elisabet Svane, der uddelte Sommerfidusbamsen 2016 og Niels Bjerre Poulsen om William F. Buckley jr. her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718