Kategorier

Tyrkiet i Syrien, radikal fri hash, Merkel efter AfD-sejr, flere politiske embedsmænd og fremtidens tobak i Cordua & Steno

NATO-landet Tyrkiet har officielt holdt sig ude af borgerkrigen i Syrien. Lige indtil for nylig. Nu har de sammen med syriske våbenfæller invaderet grænseområdet i det nordlige Syrien og er nu i krig med USA’s våbenfæller de syriske kurdere i YPG. Vi får en forklaring fra Tyrkiet-kender og konsulent i Mellemfolkeligt Samvirke Pola Rojan Bagger.

Det er i Cordua & Steno mellem kl 10-12 på Radio24syv

De radikale har vendt på en tallerken: Nu vil de gerne have forsøg med fri hash. Vi møder MF Lotte Rod fra de radikale, og får en forklaring,

Politikere i den vestlige verden gør hvad de kan for at gøre det så besværligt og dyrt for tobaksnyderne at tænde op i cigaretter og piber, fordi det slider hårdt på folkesundheden. Tobaksfirmaerne ved at de lever på lånt tid mht. traditionelle tobaksprodukter. Nu forsøger de at hjælpe de nikotinafhængige ved at udvikle tobaksprodukter, der nedsætter de skadelige effekter. Men er sundhedsmyndighederne i det hele taget interesseret i at tale med tobaksproducenterne? Vi tager debatten med Morten Grønbæk direktør for Statens Institut for Folkesundhed og Thomas Jepsen fra tobaksproducenten Phillip Morris.

Kansler Merkel fik en ordentlig huskekage af vælgerne på hendes hjemmebane i den nordøsttyske delstat Mecklenburg-Vorpommern i søndags. Hendes parti CDU er nu kun det tredjestørste i landdagen i Schwerin efter SPD og det indvandrer og EU-kritiske parti AfD. Hvad får det af konsekvenser for tysk politik på landsplan? Vi får en analyse af Troels Heeger korrespondent for Berlingske i Berlin.

Er det hensigtsmæssigt, at departementscheferne fortsat   står for både den politiske rådgivning af regeringens ministre og den daglige drift i ministerierne? Var det ikke bedre at adskille ansvarsområderne og indføre statssekretærer altså politiske embedsmænd '“ ligesom i Sverige '“ der står for den politiske rådgivning af ministrene? Det vil alle have glæde af. Man får bedre politisk rådgivning af ministrene, som dog også skal gå sammen med ministrene. Det mener to tidligere departementschefer Jørgen Rosted og Peter Loft i en ny debatbog: Hvem har ansvaret? Revner og sprækker i det danske embedsmandssystem.

Har I spørgsmål, kommentarer og idéer til gæster og emner eller et bud på en modtager af Ugens Fidusbamse, så skriv til os på vores Facebookside Cordua & Steno.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718