Kategorier

Organdonation, PET-bog, Aleppo, ungarsk pressefrihed og Kaare R Skou om Alberti i Cordua & Steno torsdag

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil høre Etisk Råd om der skal indføres en regel om, at organdonation for 18 årige og kommende årgange skal ske automatisk medmindre, at man fravælger at være organdonor. Det kaldes 'betinget samtykke' og praktiseres siden 2012 i Wales. Det er nødvendigt, da Danmark mangler organdonorer og sidste år døde 27 på venteliste. Debat mellem Karin Riis- Jørgensen fra foreningen 7Liv, der er positive overfor forslaget og en ikke helt afklaret skeptiker, medlem af Etisk Råd Bolette Marie Kjær Jørgensen.

'Syv år for PET' er titlen på ugens mest omtalte bog med den tidligere PET-chef Jakob Scharff som central kilde. Bogen er udgivet af Peoples Press, og fik et nu ophævet fogedforbud på halsen af Københavns Byret, der skete på baggrund af bogens bagsidetekst Forlagets kreative direktør Jakob Kvist nægtede nemlig oprindeligt at udlevere bogen til PET, da vi ikke har 'forhåndscensur' her i landet.

Rædslerne i den syriske storby Aleppo udstiller verdenssamfundets magtesløshed overfor det syriske styres og deres allierede Ruslands brutale fremfærd med bombninger, der intet hensyn tager til de civile. Vi får en analyse af professor Mikkel Vedby Rasmussen fra institut for Statskundskab, KU.

I Ungarn er landets sidste store oppositionsavis, der er kritisk overfor regeringschef Viktor Orban på vej mod lukning. Er pressefriheden i EU-landet Ungarn truet? Vi spørger Østeuropa-kender og   lektor ved SDU,  Søren Riishøj.

Den politiske Danmarkshistories største politiske skandale er nærmest uden sammenligning justitsminister P.A. Albertis fald i 1908. Da ministeren meldte sig selv til politiet kom det frem, at han som formand bl.a. for en sparekasse over 15-20 år havde svindlet for et beløb, der dengang svarede til en fjerdedel af statens budget på ét år. Siden dengang har ingen minister kunnet drive erhvervsvirksomhed samtidig med sin ministergerning.    Vi taler med Kaare R. Skou om Alberti i anledningen af udgivelsen 'Magtens Forblændelse'.

Har I lyttere spørgsmål og kommentarer til programmets gæster og emner eller et bud på en modtager af Ugens Fidusbamse, så skriv til os via Cordua & Stenos Facebookside.

Hør hele 1. time med debat om organdonation og Jakob Kvist om PET-bogen her

Hør hele 2. time med bl.a. Kaare R. Skou om P.A. Alberti her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718