Den ideologi-baserede samfundskritik, som Enhedslisten er eksponent for, har slet ikke bid i vælgerne, som den havde i 1970’erne.
Den yderste venstrefløj høster størst vælgeropbakning under store økonomiske kriser og massearbejdsløshed. Imidlertid er den slags ulykker for tiden en mangelvare.
Det er svært at agitere for rendyrket socialisme og revolution under fuld beskæftigelse, samtidigt med at velfærdsstaten ikke er set større. Et radikalt økonomisk sporskifte som Enhedslisten forestiller sig, bliver næppe taget alvorligt af ret mange.
Desuden er tiden løbet fra bevidstløs udbygning af velfærdsstaten, højere personskatter, planøkonomi og produktionsplaner.
I 2008 går eksempelvis ikke engang SF ind for at øge ejendomsskatterne.
Læs min sjette klumme i sommerserien om de politiske dagsform, som jeg skriver for dagbladet Information.
5 kommentarer til “Et protestparti uden potens”
“Den yderste venstrefløj høster størst vælgeropbakning under store økonomiske kriser og massearbejdsløshed”
Er det den slags Naomi Klein vil kalde for Chok-Doktrin: Katastrofe-socialismens opkomst ???
Enhedslisten er for mig at se fuldstændig overflødige… en uansvarlighed uden lige, og de kan fra deres yderposition altid klage sig fordi de (heldigvis) ikke selv får magten, og love lidt mere end magthaverne.
Det har været rigtig morsomt at se partiet være i krise ovenpå Asmaa. Og høre tuderiet over at hun er blevet udsat for en hetz. Vrøvl. De socialistiske vælgere har altid kørt en hånlig tone overfor kristne hvor troen betød mere end blot kirke juleaften, og de har stået for mig som anti-religiøse. Men da de også vil åbne landet overfor al slags indvandring, kom der en herlig interessekonflikt, da der kom en dame der ikke gav hånd til mænd og ikke vil vise sit hår. Enhedslisten har ellers lydt fundamentalistiske i deres køns-ligemageri når de snakker om 50-50 med mænd og kvinder rundt omkring og ligeløn og den slags. Og så undrer man sig over at vælgerne bliver forvirrede og kalder det hetz, når de stiller en kandidat op der gør så stor forskel på kønnene? Tja, de ligger langt væk fra mig, så jeg kommer nok aldrig til at forstå dem.
2 -> Vi har vel hver især vores meninger om, hvilke partier der er overflødige. Til syvende og sidst er det den enkelte vælger der afgør dén sag. Og selv om man kun kan begræde at der er vælgere nok til Enhedslisten, så må man trods alt indrømme, at de skiller sig ud fra de mange socialdemokratiske partier vi er begavet med.
@Jarl
Uden at jeg skal tale Enhedslistens sag, og selvom det nok ikke er “et radikalt økonomisk sporskifte”, kan du så uden videre udelukke at Verden – og dermed også Danmark – om nogle år kan befinde sig i en økonomisk krise? Storbritannien og Spanien er to lande, der ligesom Danmark har haft stor vækst i privatforbruget ofte finansieret af lån i boligen, og både i Storbritannien og særlig i Spanien ser det nu ud til at gå den anden vej ad en lignende snor som “kreditkrisen” i USA. Tyskland, det største danske eksportmarked, har i efterhånden en del år kæmpet gevaldigt med væksten også, og lægger man det til ovenstående står det ikke helt klart for mig, hvorfor vi fortsat skulle være udenfor en økonomisk krise. Flere og flere økonomer har dog også så småt taget “recession” i deres mund.
@Nikolaj
Ja det var måske at skrue en anelse op for retorikken. Men jeg hørte en debat mellem to politikere fra hhv SF og Enhedslisten, hvor hende fra Enhedslisten skældte ud over at SF nu var åben for at gå i regering. Og ja, Enhedslisten repræsenterer da nogle vælgere, men hvis de siger fra overfor at være i regering, og samtidig altid har flere penge når staten og velfærden bliver diskuteret, synes jeg bare det er hult. Jeg siger også at de “for mig at se” er fuldstændig overflødige. Hvis andre mener noget andet, skal de da have lov til det.