Kategorier

Ingen bukser af det spin

Krudtrøgen er efterhånden ved at lægge sig efter den værste spin-krig i København siden sidste kommunalvalg. Det er så småt tid til at gøre regnskabet over 'døde og sårede' op.

Den “hovedmistænkte” Venstre-politiker er afhørt uden på noget tidspunkt at være sigtet i sagen. Politiet må nødvendigvis bruge den fornødne tid til at vurdere alle ender og kanter i sagen, men de foreløbige juridiske vurderinger går på, at der ikke bliver rejst sigtelse mod nogen.

Medierne har i de sidste dage endevendt Søren Pinds valgkampagnefinansiering. Folk med en lille smule kendskab til valgkampagner ved, at det er sædvanlig praksis i USA, at kandidater selv samler penge ind. Det har de forskellige donorer sagtens kunnet finde ud af '“ indtil nu. Alle bidragydere til Søren Pinds valgkasse har naturligvis vidst, at der ikke fulgte nogle politiske modydelser med. NCC derimod fik '“ ifølge Søren Pind – blandet tingene sammen og gjorde efterfølgende en stor sag ud af det. Hvor smart det var, ja det vil snart vise sig. NCC har længe blødt økonomisk, nu er det også troværdigheden, der siver. Jeg havde solgt mine aktier i det firma, hvis jeg havde nogle.

Venstres pæne pengemand Fritz Schur er i dag i Berlingske ude at belære alle om, hvordan man bør opføre sig i pengeindsamlingsregi. Manden med et af de største og tungeste netværk overhovedet i Danmark har øjensynligt længe følt en stigende irritation over konkurrencen fra Pind og andre, som har fundet på at 'hente vand ved de samme kilder', som han. Mange er stadigvæk forbløffede over, hvor hurtigt og nemt Jens Rohde fik midler til sin valgkampagne ved folketingsvalget i februar 2005. Spekulationer har derfor længe gået på, at det netop var Claus Hjort og Anders Foghs gode ven, Frits Schur, som på en eller anden måde medvirkede til at finansiere Rohdes valgkamp, som efter mit skøn kostede mellem 1,5-2 millioner kr. Men det er spekulationer. Der er ingen, der ved det.

Ritt Bjerregaard må glæde sig over, at den (formodentlig snart tidligere) mistænkte politiker er tilpas vingeskudt, at hans politiske karriere ligger i ruiner. Han har længe været mere end en torn i øjet på hende og Teknik og Miljøborgmesteren Klaus Bondam med kritiske spørgsmål og benhård oppositionspolitik. Flere aviser med den efterhånden organisationsmæssigt dagligt decimerede 'Nyhedsavisen' i spidsen har '“ efter min mening – ladet sig groft misbruge til at kolportere NCC's kommunikationschefen Bo Dybkærs spin. Om lidt vasker avisens redaktionschef Simon Andersen rutinemæssigt sine hænder mht, at folks navne med urette er hængt ud, mens han lakonisk meddeler, at det hele er politikernes egen skyld.

Det bliver i øvrigt spændende at følge, i hvor høj grad Ritt Bjerregaard, andre socialdemokrater, spindoktorer og/eller embedsmænd på den ene eller den anden måde har bidraget til den moderne københavnske udgave af Dreyfuss-affæren.

Der findes et fint reklamebureau, der hedder Advice, der ejes og drives af en gammel socialist, der i 1980'erne sad og redigerede et SF-agtigt blad, der gik under navnet 'Politisk Revy'. Denne mand skiftede på et eller andet tidspunkt 'afghanerpelsen' ud med jakkesættet og gik ind i kommunikationsbranchen. Til trods for at han ingen særlig erfaring har om valgkampagner eller politisk kommunikation eller spin, så har han ladet sig udråbe til en eller anden ekspert, som aviserne kan ringe og spørge om valgkampagner, og hvad folk gjorde rigtigt og forkert osv. Han har nu oprettet et i øvrigt genialt og lækkert netværk med 1000 kommunikationsfolk, hvor folk kan blogge m.v.

Advice-manden kan af en eller anden grund ikke lide ungdomspolitikere, der var aktive i 1990'erne. Det var et 'betændt miljø', hævder han, og bruger sit netværk til at kolportere sin faste overbevisning om, at især Søren Pind skulle have optrådt arrogant og lidt i stil med mafiaen, og at der var en særlig kultur omkring Pind og hans folk, som var “betændt”. NCC-sagen er sidste kvist på den stamme, vurderede han i forgårs. Normalt en adfærd, man vil kategorisere som decideret spin om end en lidt klodset og uelegant udgave af det, forstås.

Til trods for, at han ejer det pågældende netværk, generer han sig heller ikke for at rakke ned på konkurrerende konsulentfirmaer og fortælle gamle sladderhistorier om folk, som han måske – måske ikke – har hørt i sin VL-gruppe. Det er sandelig 'stil' over ham, men måske bliver den samme mand nødt til at æde sine ord i sig igen. Måske han skulle tilbyde Bo Dybkær fra NCC et job? Eller Kramers gamle spindoktor Carsten Mai? De socialdemokratiske spindoktorer var jo sådan nogle pæne mennesker forstår jeg, sammenlignet med Venstres “betændte” folk.

P.S. Jeg har aldrig været ansat af Pind som spindoktor, men udelukkende arbejdet ulønnet under kommunal og folketingsvalgkampagner og deltog i øvrigt slet ikke i KV05. Lotte Hansen '“ det er hende, der taler – ind imellem, at Henrik Qvortrup siger noget begavet i Jersild og Spin, arbejder hos ADVICE. Hun har tidligere hævdet i netop 'Jersild og Spin”, at jeg skulle modtage penge for mit arbejde som spindoktor for Søren Pind og Martin Geertsen. Det er, som så meget andet hun siger, helt forkert.

Læs i øvrigt Advice-mandens svar.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718