Kategorier

Jersild og Bunden

Programmet “Jersild og Spin” DR 2 bliver stadigt ringere. Bunden blev måske nået lørdag aften, hvor to nye gæster var inde og kloge sig. Det er altså ikke imponerende, hvad Jens Olaf Jersild efterhånden disker op med, når det kommer til kvaliteten af deltagerne i det program.

Jens Olaf ved ikke selv alt for meget om politik, men er tilsyneladende alligevel meget fascineret af spillet, og vil jo så gerne fortsat se sit efterhånden noget altmodische spin-program spille en eller anden rolle i det grå hav mellem medier og politik, hvor vi alle – store og navnlig os små fisk – svømmer rundt, altimens vi opkaster os selv som orakler. Christiansborg er helt tydeligt en grundlæggende fremmed butik for Jersild '“ han har jo mere gjort det i at udstille amoralske sidegadevekselerer, annoncehajer og racistiske tabertyper i grønne jakker på Østerbro i TV.

Når Jens Olaf ikke må bruge Henrik Qvortrup længere af sin chef Ulrik Haagerup, så må han finde en erstatning. Passende fyrede han “Flotte” i samme ombæring, da det efterhånden stod klart for enhver at hun var hinsides enhver anelse med hensyn til, hvad hun talte om. Ingen kritik for at fyre hende.

Så kom et par nye folk på banen Kenneth Thue Nielsen og Niels Krause-Kjær. Ok. Jeg savnede Qvortrup, men disse herrer vidste tydeligvis, hvad de talte om. Og vigtigst. De drev ikke spekulationerne for langt, men holdt sig til facts og lod – bevares – spekulationen foregå inden for rimelighedernes grænser. Politiserede gjorde de slet ikke. De talte alene om det politiske spil, det de vidste noget om. Inside informationerne var der ikke mange af, men de var klart ok.

Jersild har tydeligvis haft det problem, at han måtte diske op med en eller anden kvinde i programmet, så det ikke bare bliver en snakkeklub for drengene. Så hvad gør man? Jo man ringer til kontoret for alvidende kloge kommunikationsmennesker '“ de gamle netværksdrenge i JØP, Ove & Myrthu – om ikke de har en kvinde i deres netværk, som kunne tænkes at vide noget om spin og politik. Og så har Jess Myrthu '“ som Jens Olaf sikkert kender fra TVAvisen i startfirserne – vel peget på Margrethe Lyngs Mortensen, som er tidligere seniorpartner i hans firma. (Alle ved at det er Myrthu man skal fedte for eller være en del af hans netværk for at få et godt betalt spinjob – det gør ikke så meget, om man er kvalificeret. For ganske mange i erhvervslivet m.v. falder på røven for JØPerne – firsernes og starthalvfemsernes store kommunikationsfirma. Det er derfor, at Karen Thisted og Anette Juhler Kjær kunne blive spindoktorer for konservative ministre som Bendt Bendtsen og Lars Barfoed…)

Her til aften, lørdag demonstrerede Lyngs Mortensen, at hun tilsyneladende – bevares – ved en del om kommunikation. Men når det kom til det taktiske spil på Christiansborg, så var vi jo nærmest på niveau med Lotte Hansen.

Margrethe Lyngs Mortensen begik efter min mening den fejl, at hun politiserede groft. Det har hun lov til, men det er bare ikke programmets præmis, som jeg opfatter den. Vi er blevet inviteret til analyse og spinafkodning. Ikke løs spekulation.

Det skete da, Jersild diskuterede ugens forløb, hvor Anders Fogh fik snakket Naser Khader væk fra resten af oppostionen ved at rasle med valg-sablen.

I programmet blev vist et indslag fra Deadline først på ugen, hvor en lettere irriteret Søren Pind fik generet grønlænderne med, at de kom 'ned fra Indlandsisen' og ville blande sig i dansk politik. De samme grønlændere fik desuden et ordentligt dask for at hykle for nu at interessere sig for asylbørnenes skæbne, når grønlandske børn var udsat for incest og gik for lud og koldt vand uden at de grønlandske politikere havde rørt en finger. To klare provokationer. Ingen tvivl om det.

For det første mente Margrethe Lyngs Mortensen, at Søren Pind var sendt i byen af statsministeren med dette budskab 'Ja, det kan man da se', sagde hun.

Ja. Det var Pind nu ikke, kan jeg afsløre for Jarls Blogs læsere.

Vi fik at vide, at Pinds retorik var “under lavmålet” og “uanstændigt” med videre. Nu fik vi ikke at vide, hvad Lyngs Mortensen mente om DF’erne, som var endnu hårdere i filten over for grønlænderne.

Lyngs Mortensen nægtede at anerkende præmissen for hele diskussionen. Nej, grønlænderne havde skam altid blandet sig i asylpolitikken, og Søren Pind havde sovet i timen. Det svarede jo til, hvis man i stedet havde udelukket bornholmerne fra arbejdet i folketinget, sagde Ritt Bjerregaards tidligere spindoktor i Fødevareministeriet, mens hun slog aggressivt ud med armene. Det er rent vrøvl. Grønlænderne blandede sig kun, fordi de mente, at de havde en kanongod sag, som de kunne profilere sig på og som satte fuld spot på en helt anden igangværende diskussion, der handler om rigsfælleskabets fremtid.

Det er efter min bedste vurdering ikke politisk analyse, men Lyngs Mortensen, der – som analytiker – blot repeterer oppositionens retorik. Grønlænderne udnyttede i øvrigt hele sagen dygtigt til at profilere sig overfor vælgerne og hjemmestyret hjemme i Nuuk. Hvis ikke Lars Emil Johansen forlængst var gået på vandvognen, så sad han vel stadig og drak champagne for at fejre en kanonuge?

Men hvad? Det handlede jo om at nakke Søren Pind. For resten af denne del af programmet var et langt karaktermord fra Margrethe Lyngs Mortensen på Pind, som hun åbenbart for enhver af programmets seere ikke kunne lide. Det er fair nok. Så kan hun jo skrive et indlæg om det til dagbladet Politiken eller invitere til passiar i de kulturradikale kredse i KVINFO eller hvor hun i øvrigt drikker halvtør hvidvin.

Fakta er, at Venstres Folketingsgruppe forleden entydigt skamroste Søren Pind for at håndtere det vanskelige hverv i denne sag som vikar for integrationsordføreren Karen Ellemann. På trods af kikseren med 'indlandsisen' som Pind trak elegant i land ved fra talerstolen at erklære sig glad for, at MF Lars Emil Johansen var til stede i tinget i dag. Charmen virkede. Johansen faldt ned og den gode stemning vendte tilbage til dansk politik.

Pind '“ der ellers har været med i femten år i Københavns politik – var en dårlig parlamentariker, mente kommunikationsrådgiveren. Gad vide, hvor mange parlamentarikere, der giver hende ret i det. Formentlig ingen. Men hvad? Så var det ikke bare en politisk erklæring, mere end en politisk observation endsige analyse af situationen?

Margrethe Lyngs Mortensen havde sikkert alt for travlt med at fakturere sine mange tunge kunder i dansk erhvervsliv til, at hun fulgte tilstrækkeligt grundigt med i dansk politik.

Margrethe Lyngs Mortensen og hendes venner i Mellemfolkeligt Samvirke, Forbrugerstyrelsen og Ritt Bjerregaard giver hende uden tvivl ret i karakteristikken af Søren Pind. Og de er heller ikke alene. Men det er altså ikke oplevelsen på Christiansborg '“ i hvert fald ikke i regeringspartiet Venstre. Og er det ikke det, der tæller i sidste ende, når vi taler om magt og politik? Det har Jens Olaf aldrig forstået, og derfor er han så dårlig til at udpege deltagere til sit mere og mere inferiøre program.

Mine damer og herrer. Spar jer selv for Jersild og Spin. Nøjes dog med TV2 News med 'Mogensen og Kristiansen'. Her er der to mennesker, der både har holdninger, analytiske evner og indsigt, men samtidigt kan holde skæg og snot for sig.

Nå ja det kan da godt være, at Jens Olaf så ikke har ringet til Jess Myrthu for at høre om han kendte en kvinde i sit netværk, der kunne fylde hans program ud. Men hvad gør det? Hverken Jersild eller Margrethe Lyngs Mortensen hører jo til de sarte med hensyn til at udbasunere vilde kausalitetskæder alene baseret på formodninger og løs spekulation. Jeg gør det på en blog, hvor 500 dagligt læser gratis med, mens de andre gør det på en licensfinanseret tv-kanal, hvor tusindvis af seere gik i seng i troen på, at de blev fodret med reel information.

Skylden for en sådan dårlig præstation hviler egentlig ikke på Margrethe Lyngs Mortensen. Hun er bare en selvretfærdig middelmådig midaldrende madamme som på et eller andet tidspunkt har fedtet sig ind hos JØP'erne. Det triste er, at Jersild er så dårlig til at sortere hendes slags fra. Der findes så mange dygtige kvinder rundt omkring. Hvorfor skal de dog være så ringe, dem du finder, Jens Olaf??

Jeg glemmer vist lige at skrive, at socialdemokraternes tidligere partisekretær, Jens Christiansen også var med i programmet og gjorde en efter min mening god og sober figur. Lad ham endelig få en ny chance i programmet! Christiansen ved i hvert fald, hvad han taler om!

N.B. Jarls Blog har inviteret sig selv omme back stage hos “Mogensen og Kristiansen”. Det skal munde ud i en slags special report om programmet her på siden!

Læs tidligere analyse af Jersild og Spin version 2.0 bragt på Kforum

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

24 kommentarer til “Jersild og Bunden”

@ Jarl:

Glimrende artikel om Jersild og Spin. Jeg har selv fulgt J&S i næsten samtlige afsnit og var vel blevet lullet i søvn under Qvortrup og Hansens regeringstid forstået således, at jeg fandt J&S som værende godt politisk TV. Men efter at d’herrer Kenneth Thue Nielsen og Niels Krause-Kjær har gjort deres entre, så er det som om at programmet ikke bare oplever sin anden ungdom men reelt fint det niveau J&S hele tiden burde have haft.

Du skriver “…disse herrer vidste tydeligvis, hvad de talte om. Og vigtigst. De drev ikke spekulationerne for langt, men holdt sig til facts og lod – bevares – spekulationen foregå inden for rimelighedernes grænser…”. Dette er essensen af deres succes og kære Jens Olaf Jersild; hold endelig fast i dette makkerpar (ihvertfald indtil videre). Ellers risikerer J&S at blive ligegyldigt TV.

Mht. “Mogensen og Kristiansen”; er det kun mig som synes at Peter Mogensen burde lade sætningerne “satse et pund kød” og “sandheden er jo den at” udgå af hans ordforråd? 😉

Ellers et glimrende program!

“Karen Lyngs Mortensen politiserer”. Ok, så siger vi det!

Men skylder Jarl så ikke snart sit livs første Søren Pind-kritiske blogindlæg;-?

Forslag til rubrik: “Når man sikker en Pind i en lort, risikerer man at indlandsisen smelter! – hvordan Søren Pind kom ind i varmen i Venstres folketingsgruppe!”

😉

Virkelig god kommentar. Det er til at græde over, hvor ringe – og endnu værre – kedeligt Jersild og Spin er blevet. Total ligegyldigt og det kan sagtens være fordi gæsterne ikke forstår programmets præmis, som du også skriver.

Jeg savner den større analyse af Pinds indsats og dens konsekvenser.

Der må i øvrigt sidde en Karen Ellemann og ærgre sig over, at hun ikke var på Borgen i denne helt afgørende sag. Det var jo blevet hendes gennembrud.

Herlig kommentar om Jersild & Spin, som jeg kun kan nikke genkendende til. Sjældent ligegyldige og løse spekulationer, som ovenikøbet blev leveret uden den mindste form for underholdsningsværdi. Mogensen og Kristiansen er så langt at foretrække…

Angående “Flotte” – hvad beskæftiger hun sig med nu ? – udover at være klummeskriver i den gode MetroExpress og i hvert andet nummer af DJØF-bladet. Klummeskribent i disse fine medier, må naturligvis være enhver “strategisk rådgivers” ønskeposition, men jeg har svært ved at tro at man kan leve af det alene.

2. Point taken, Henrik! Men jeg forstiller mig i det mindste ikke, som så mange andre. Jeg synes det er rimeligt klart, når jeg politiserer her på bloggen 😉

Det er sgu nok bare ikke mig, der skal poste de super Pind-kritiske indlæg 😉 Der er vist heller ingen forventning om det.

Men jeg har i dette og et tidligere indlæg ikke hævdet, at det var supergenialt af Pind m.fl at genere grønlænderne. Pind havde en – synes jeg – pointe mht hykleriet omkring hensynet til deres pludselige omsorg for asylbørnene, men spørgsmålet er, hvor smart det var i forhold til at bevare det gode forhold i rigsfællesskabet.

Det Lars Emil og Co var endnu mere sure over, var da Venstres ordfører antydede at man kunne presse dem på økonomien.

@ Henrik Rasch: Din argumentation imponerer. Man ser rationalet klart og tydeligt. Søren Pind og Jarl kender hinanden, derfor er Jarls analys ikke værd at læse. Tja. Hvad skal man næsten sige. Einstein må føle sig tilsidesat.

Små slag d ´herrer:

@jarl: Du kender min respekt for både dit vid og viden – uanset forskelle i holdninger. Så meget desto mere ville det pynte, hvis du fastholdt dit sædvanlige fokus på politisk indhold fremfor – med rette! – at dunke tante Mortensen på maven.
Mht. politisering! Når det er Jarl, der politiserer, er det lidt ligesom pligtsex: Jeg lukker jeg bare øjnene og forsøger at få noget godt ud af det 😉

@Pind! Start dagen med er smil, så er dét overstået! Jeg kunne aldrig finde på at argumentere, men forsøger blot efter bedste evne at holde Jarl til ilden.
Mao: Mine selvsmagende spydigheder var ikke møntet på det højtærede medlem.
Som vi hundejere siger nede på det kommunale fritløbs-areal: Lad manden med den tomme hundepose kaste den første Pind!
Hvis De forstår hvad jeg mener? 😉

Fin analyse, som jeg er næsten fuldstændig enig i. Jeg savner også Henrik Qvortrup, og jeg har meget svært ved at se, han skulle have gjort- eller sagt noget, der diskvalificerer ham fra at fremstå som en ligeså troværdig og upartisk politisk iagttager, som det har været tilfældet med alle de andre damer og herrer, der har været med i Jersild & Spin.
M.h.t. Kenneth Thue Nielsen har jeg dog mine forbehold. F.eks. kom han med en absurd analyse ifølge hvilken DF’s udnævnelse af Peter Skaarup til integrationsordfører i stedet for Jesper Langballe var en krigserklæring over for regeringen. I mine øjne var den det stik modsatte, og det mener jeg også har vist sig at holde stik under forhandlingerne om asylaftalen.

Hvor ved Hr. Cordua fra at Lotte Hansen er blevet fyret? Har Jersild udtalt det? Og er det ikke lidt useriøst som kommentator at skrive “selvretfærdig middelmådig midaldrende madamme” om en kollega (altså en anden kommentator. Ellers er jeg enig i at bunden blev nået..

11. Jeg er ikke kollega med hende den 'œselvretfærdige middelmådige midaldrende madamme'. Må jeg være fri. Så dårlig har jeg forhåbentlig aldrig været.

Jo det er useriøst. Så man kan undre sig over, at du gider læse bloggen?
😉

10. Jeg er ikke enig i Kenneths analyse på dette punkt. Nu skal vi være lidt large. Han er faktisk ikke dårlig – højst lidt kedelig efter min smag.

Du må konstarer, min gode ven, at lødighed og indsigt/sandhed ikke altid er det samme. Jeg håber du fortsat vil holde dig til det sidste. Det er det, der gør dig bedre og sjovere og skarpere end alle de andre “klogeåger”.

Glimrende, Jarl – og at du ikke længere er på min liste, http://politik.blogbot.dk/ , skyldes blot at du ikke gider linke.

Jeg savner selvfølgelig Qvortrups skarphed, minusset ved Krause-Kjær er at han ikke rummer sympati for DF, og helt ærligt, så er DF for vigtig til ikke at have sympati i et spin-program. Kenneth T var tør, men det var ok.

Da jeg i lørdags så den ganske udmærkede røde doktor Jens C, forventede jeg en blå, men fik en femi-gimpe (ret bare hvis jeg omtaler hunkønnet for groft, det er indgroet) som var rigtigt rød (værdipolitisk). BVADR! Qvooooooooootrup, kom nu frem!

http://avisen.dk/blogs/cthrane/spinshows–forny-jersild–280108.aspx
Jeg har selv forsøgt, at skrive et blog indlæg om ovenstående.

Hvem kommenterer kommentatorerne?

Den med bornholmerne er totalt latterligt. Se evt min nyhedsavisblog om det.
Lyngs Mortensen/nogen havde vist kopieret sin bornholmer kommentarer fra Kaare R. Skov(anti-DFer).

Kan man spinne uden holdning?
Kan en spinkommentator være holdningsløs?
Kan man undervise uden, at indoktrinere?

Jeg tror det gode ved Mogensen & Christiansen er, at man ved, hvor de cirka står politisk, og så står de fysisk op.

Jeg synes godt at kommentatorerne må gætte på fremtiden.

Hvad er programmets formål?
Det er spin. Har vi hørt nok om begrebet spin? Kan Jersild-spin sammenlignes med Mogensen & Christiansen?

Skal programmet omdøbes til Jersild-politik-analyse?

Skal der ikke være lidt mere armsving hos Jersild?

Det viser sig, at Kenneth Thue Nielsen er en kantine-rekruttering. Han arbejder med forretningsudvikling af DR. Men han har beskæftiget sig med politik tidligere.

Måske skal Jersild låne “debatten”-kulisserne til næste udgave, for at få mere slag i programmet.
Koreografi?

Måske skal programmet finde helt tilbage til kun at snakke spin, og intet andet.

Ha, ha Jarl. Hvor var det morsomt. Herligt at se, hvordan du bliver ved med at gå til makronerne. Og Søren Pind har ret. Det er en af grundene til at man gider læse den. Troligt åbner jeg flere gange om ugen her nede fra Paris, fordi jeg ved
1. Bloggen er velinformeret
2. Den er underholdende og fuldkommen respektløs uden at være perfid.
En uvurderlig kvalitet for en politisk blog.
Lad mig stille dig et spørgsmål. SÃ… vidt jeg kan følge med i dansk politik er Helle Ib Danmarks bedste kvindelige politiske analytiker. Hvorfor hiver Jersild mon ikke hende ind i sit program, hvis han har problemer med ligestillingen ?
alt godt
Annegrethe

18. Tak!

Helt enig mht Helle Ib. Jeg har tidligere på K-forum opfordret Jersild at han tager hende ind.

En forklaring kan være, at Helle måske, måske ikke har en ekslusiv aftale med TV2 ligesom Peter Mogensen og Doktor Kristiansen har. I hvert fald er hun temmelig anvendt på TV2 og TV2News.

Jersild kan jo godt lide at opfinde stjerner.
Måske Mette Klingsey fra jeres egen avis var en idé? Mette er efterhånden en ret respekteret Christiansborg-reporter. Jeg er sikker på at hun kunne levere noget gedigen og indsigtfuld analyse.

En mangeårig Christianborg iagttager havde også set Margrethe Lyngs Mortensen folde sig ud hos Jersild her forleden og havde en supplerende kommentar. Han var mildt sagt ikke imponeret:

“I programmet siger hun (Marianne Lyngs Mortensen) fx., at Naser Khader har brug for at vinde mere tid efter aftalen med Fogh i sidste uge.

“Så kan Naser vinde på, at f.eks. mange konservative synes at samarbejdet med DF bliver så træls, at de springer over til Ny Alliance.”

Når man kan sige sådan noget sludder for åben skærm, så siger det efter min mening følgende om en selv:

1. Man har ingen viden om, hvad der foregår på Christiansborg.
2. Man har slet ingen viden om, hvad der foregår i den konservative folketingsgruppe.
3. Man har ikke forestået valgresultatet.
4. Man læser ikke meningsmålinger.
5. Man har ingen politiske kilder.
6. Man er politisk analfabet og tonedøv på samme tid.”

Lukket for kommentarer.