Kategorier

Rådvild og provokerende finansminister spildte pressens tid

Det årlige finanslovscirkus blev sat i gang i denne uge, da finansminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag med sit præsentationsshow forgæves forsøgte at forklare Christiansborg-pressen, hvad retning regeringens økonomiske politik vil tage i disse år. Til gengæld har han ugens løb opnået at genere Christiansborg-pressen og regeringens mest sandsynlige finanslovspartner Dansk Folkeparti.

Løkke kan '“ når han vil '“ være den mest charmerende mand på Christiansborg, og der var bestemt også skruet op for charmen, da han bevæbnet med hovedmikrofon, talekort og spejderallegorier skulle forklare sin finanspolitik.

Man må sige, at Løkkes charme denne gang prellede fuldstændig af hos de fremmødte pressefolk. Finansministeren blev derfor efterfølgende i artikler fremstillet som på pressemødet optrædende løst snik-snakkede frem og tilbage uden at kunne give svar på, hvad regeringen har tænkt sig at gøre ved de økonomiske udfordringer, der venter forude. Med andre ord var der tale om en gang politisk træden-vande, hvor det var en kollektiv følelse blandt journalisterne, at Løkke holdt dem hen med snak, og at de – noget usædvanligt ved en finanslovfremslæggelse – simpelthen spildte tiden i hans selskab.

I Berlingske Tidende fik det den konsekvens, at Løkke onsdag blev hængt til tørre af avisens Christiansborgredaktør, Bjarne Steensbeck. Det skete med en lidt usædvanlig sydende og sarkastisk reportage-artikel med overskriften 'En tur i skoven med finansministeren', hvor Steensbeck tydeligvis fik luft for sin frustration/irritation efter at han havde overværet en times pressemøde og stadigvæk ikke kunne afgøre, hvilken retning regeringens finanspolitik går:

'Og efter at have talt i cirka 50 minutter sad en bunke forvirrede mennesker tilbage med en lige så stor bunke spørgsmål. Især fordi Lars Løkke Rasmussen fortsatte med at beskrive sin finanslov med forskellige ord. Han nåede både at kalde den  »ekspansiv «, hvilket vil sige at den er offensiv og lukker flere penge ud til forbrug. Senere lød det, at den var  »neutral'.

Søndag skriver Hans Engell i Ekstra Bladet at “Løkkes gennemgang af hovedtallene var ligeså krøllet som hans skjorte”. Og videre at 'argumenterne strittede i alle retninger'.

En anden garvet Christiansborg-journalist, den altid nøgterne Erik Matzen fra Reuters Finans bemærkede til politik.tv2.dk:

'Også tallene i finanslovsforslaget så dårligere ud end de foregående år, og det prøvede finansministeren at skjule ved at kalde forslaget for ‘neutral finanspolitik’

og videre:

“Han prøver at skjule, at regeringen for 2009 agter at føre en ekspansiv finanspolitik ved at kalde den neutral. Men det er en meget ekspansiv finanspolitik, regeringen lægger op til, og det prøver han med forskellige fiksfakserier at gøre mindre, end det egentlig er.”

Irritationen hos journalisterne stod i lys lue efter finansministeriets pressechef Søs Marie Serup tilsyneladende har indført en ny og strammere praksis til afvikling af pressemøderne. Steensbeck skriver bittersødt i sin artikel:

'Men Lars Løkke Rasmussen fik aldrig svaret alle de inviterede. Til at holde styr på dem havde han to mikrofonvogtere, som gik rundt og holdt mikrofonen foran spørgeren. Normalt holder journalisterne selv mikrofonen og spørger så løs, til de er færdige. Sådan er det ikke længere hos Løkke Rasmussen. Knap var journalisten færdig, før mikrofonvogteren sagde vupti og væk var den.”

Matzen supplerer:

'Et andet tegn på at finansministeren var under pres, var de få spørgsmål, som journalisterne fik lov til at stille, og at han ikke gik i clinch med journalisterne'.

————————-

Det er tydeligt for enhver, at finansministeren har overordentlig svært ved at få enderne omkring finansloven til at mødes, når forholdet til Dansk Folkeparti lider under at der siden midten af juli har været usikkerhed om regeringens stramme udlændingepolitik er i strid med EU-reglerne. Samtidig er det et kapitel helt for sig selv, hvorfor Løkke ikke – ligesom hans forgænger Thor Pedersen havde for vane – forinden orienterede Kristian Thulesen Dahl om, hvad hans finanslovsforslag kunne ventes at indeholde.

Det er meget længe siden, at Løkke var decideret populær i pressekorpset, men noget respekt står der da om manden. I denne uge har han dog trukket hårdt på goodwill-kontoen hos the gentlemen and women of the press, der ellers er vant til lidt af hvert. Det kan i det hele taget undre, at Lars Løkke stiller op på et pressemøde uden noget egentligt klart budskab og at hans pressechef forsøger at lægge pressen hindringer i vejen, sådan at journalisterne ikke får mulighed for at spørge ind til en finanspolitik, hvis effekt man i øvrigt forsøger at sløre. Det tegner et billede af en både presset '“ men også ret så arrogant '“ finansminister, der nok ikke skal regne med at få en hjælpende hånd af et tirret pressekorps. Løkke gør det i alle fald ikke nemt for sig selv.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

2 kommentarer til “Rådvild og provokerende finansminister spildte pressens tid”

Da Lars Løkkes forgænger fremlagde regeringens finanslovsforslag sidste år var vi, med Thor Petersens egne ord, tæt på at kunne købe hele verden!
En lettere frisk melding var alle vel enige om dengang.

Min japanske hustru kom i går med en tør bemærkning/spørgsmål, om den danske bobble-økonomi var ved at briste.
Well, der er visse lighedspunkter.

Faldende boligpriser og bank-kollapser, konkurser i bygge-branchen og et vigende privatforbrug, sammenholdt med de øgede lønomkostninger i både den offentlige og private sektor, med deraf følgende generel inflations-stigning.

Hertil kommer de markant højere oliepriser, som påfører mærkbare ekstra omkostninger for både borgerne, og for offentlige og private virksomheder.
Det ser ikke sgu’ ikke alt for godt ud.

Eneste lyspunkt i situationen er den stadig faldende ledighed og den kendsgerning, at arbejdsstyrken aldrig har været højere end nu.

Desværre kan man så have den mistanke, at regeringens stramninger på dagpengeområdet i sig selv har gjort, at “bekvemmeligheds-dagpengemodtagere” frivilligt har forladt systemet, idet de de facto aldrig har stået til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det bliver i alle tilfælde interessant at følge finansministeren forhandlinger frem til 3. behandlingen og vedtagelsen i oktober/november.

Kenneth Finsen har i hvertfald ret i sin afslutning.

Det bliver i alle tilfælde interessant at følge finansministeren forhandlinger frem til 3. behandlingen og vedtagelsen i oktober/november.

Gad vide hvem han forestiller sig skal bære forslaget igennem – eller har han nu besluttet sig for skiftende flertal ?

Det virker sådan.

Lukket for kommentarer.