Kategorier

Pinligt svag radikal leder på tilbagetog

Hvem er den svageste partileder på Christiansborg næst efter Naser Khader? Efter dagens radikale gruppemøde kan der vist ikke længere herske tvivl om, at “æren” tilfalder Margrethe Vestager.

jp.dk skriver her i eftermiddag:

Den radikale leder Margrethe Vestager led et nederlag på et stormfuldt gruppemøde hos Det Radikale Venstre. Nu er en SR-regering igen partiets førsteprioritet

For to dage var den 'nye' radikale strategi ellers 'skåret i pap'. Vestager sagde ved den lejlighed reelt god for et S-R-SF-samarbejde for fremtiden, der også indbefatter en regeringsdannelse, hvis vælgerne ulykkeligvis skulle sammensætte folketinget således, at partierne til venstre fik flertal. Tirsdag eftermiddag led Vestager imidertid et så eklatant og for en partileder sjældent set pinligt nederlag i sin egen folketingsgruppe om hendes strategi. Det til trods for at strategien altså var “skåret i pap” og veltimet, smart og effektivt blev søsat i alle de elektroniske medier i søndags. Men strategien er åbenbart blevet misforstået af både pressen, Villy Søvndal og et flertal af hendes gruppefæller. Udmeldingen om strategien kræver derfor '“ hævder hun nu '“ en 'præcisering':

– Vi ønsker en midterregering, der kan samarbejde bredt med Radikale Venstre som garant for den økonomiske ansvarlighed med Helle Thorning for bordenden. Her er det klart, at kernen er SR. Men det er meget svært at forudse, hvad der sker i dansk politik. Vi kender ikke et valgresultat til et valg, der ikke er udskrevet, og som der sandsynlig er to til tre år til. Derfor siger vi, at kernen er SR, men der ud over udelukker vi ingenting, siger Vestager blandt andet til JP:

JPs udmærkede Anne Mette Svane konkluderer i sin artikel, at Vestager er både 'rystet' og 'banket på plads' af gruppen. Læs i øvrigt hele interviewet med den radikale leder, som i hvert fald slår fast med syvtommersøm at respekten for Vestagers lederevner og autoritet er på hastig retur i folketingsgruppen.

Vestagers troværdighed – og prestige – også i forhold til samarbejdspartnere har efter dagens gruppemøde fået nogle gevaldige skrammer. Christiansborg-pressen er tydeligvis ikke imponeret, og jeg gætter på, at vælgerne også synes, at den radikale leders signaler er mildt sagt ret så forvirrende. Endelig kan selv et barn nu se, at de radikale er fortsat internt dybt splittede om strategien og nu står i en krise, som det er svært at se, hvordan de kommer ud af. Vestager er dog ikke typen, der render af pladsen, så hun skal nok blive som leder. Det bør Pia Kjærsgaard, Lene Espersen og Venstre-toppen være rigtig glade for.

Omvendt bør de radikale være bekymret over at deres partileder – den efterhånden noget falmede “Dronning Margrethe” hverken 1. evner at lægge en strategi, der er enighed om og dermed lede gruppen. 2. Har tilstrækkeligt med autoritet i gruppen. 3. er i stand til at skabe vælgerfremgang 4. Eller har politisk indflydelse af betydning.

YES! Dr. Madsen is back!!! : Læs hans suveræne analyse “Memo fra Macchiavelli til Margrethe” på Kforum. Artiklen burde rammes ind og hænges over kaminen alene for denne linje: “Og Villy Søvndal ville pisse i Aksel Larsens urne for at bringe sit parti i regering”

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

10 kommentarer til “Pinligt svag radikal leder på tilbagetog”

Når nogen viser svaghed er pressens vridemaskine nådesløs. Jeg tænker lidt at gid pressen var lige så nådesløs overfor dem der gør noget der rent faktisk går ud over nogen – der kan magthaverne som regel altid sige at det er nogle andres skyld eller sylte sagen i et udvalg.

Men det ene udelukker ikke det andet. Som folketingsmedlemmer har man et stort ansvar og de Radikale skal som alle andre ristes hvis det er uklart hvad de vil. At sige de ikke vil pege på nogen og kræve dronningerunde er selvfølgelig også et klart svar, men Vestager svarer i øst og vest. Så vil hun lave en rød tre-parti regering, så vil hun ikke. Men det er også svært, enten må hun leve med Søvndals uansvarlighed, eller VKO’s (efter hendes mening) uanstændighed. Og det aller værste er at stå uden indflydelse som nu.

Jamen, det er da forbløffende, som medierne, tilsyneladende på gammel inerti fra fordums stolte dage, viser interesse for dette inferiøre partis ligegyldige over- og afsprængte manifestationer, fra Ammnitzbøll, via Margrethe til Hell-af-vigerne

@Nikolaj, 2:
Jeg tror DR blot har brugt Vestagers egne ord, “vi ønsker en midterregering”, fremfor at overfortolke på hendes udmelding.

Med denne rundspørge som Børsen bringer (http://borsen.dk/politik/nyhed/143220/) kunne man også spørge, om det ikke er den Radikale højrefløj der er pinlige og skadelige for partiet? Noget tyder i al fald på, at der er langt flere Radikale, der er enige i Vestagers ønske om en SR-regering, end den Radikale højrefløjs ønske om enten ingen udmelding eller tilnærmelse til V og K.

Højrefløjens næstformandskandidat, Morten Helveg, fik tre stemmer efter valget. Ham selv, far Niels Helveg og Johannes Poulsen?

5. Nu har jeg vist aldrig skrevet at Vestager er “skadelig” for partiet. Kun at hun er en elendig leder.

Det var ikke Johannes Poulsen, men Charlotte Fischer, der støttede unge Helveg.

@Jarl, 6:
Beklager, det var ikke meningen det skulle fremgå som om, at du havde kaldt Vestager skadelig for partiet, så se bort fra det ord.

Blev Charlotte Fischer ikke vraget af vælgerne ved valget sidste år?

Ach, man kan jo heller ikke huske alting, især ikke med de Radikales svingdørsmanerer de senere år! 😉

Lukket for kommentarer.