Kategorier

Festligste politiske nedsmeltning siden K-borgerkrig

Det er jo en regulær fest for både de borgerlige og alle andre, der ønsker SF det ondt at opleve partiets nedsmeltning, hvor en ny vælgermæssig bund øjensynligt hele tiden bliver testet. Onsdag var det en af disse mindre valide målinger fra You Gov, der gav Villy Søvndals tropper 5,5 pct. af stemmerne og i dag har Megafon en lignende frisk måling, der siger 5,6 pct.

Det er sådan noget de konservative, SF og vindmølleproducenten Vestas har til fælles. Kan det gå endnu værre? Og mens de konservative lige nu oplever lidt fremgang (selvom partiformanden åbenbart er så underdrejet at han ikke engang evner at barbere sig i forbindelse med et af de efterånden sjældne avisportrætter) så har SF (og Vestas på Fondsbørsen) en sikker kurs mod bunden. Vestas-aktionærerne kan sikkert håbe på, at foretagendet bliver opkøbt, mens SF derimod risikerer at blive yderligere kannibaliseret af Enhedslisten, SR og sofaen.

Foruden at slås så det brager om næstformandsposten, så er der tilsyneladende lagt i kakkelovnen til et regulært politisk attentatforsøg på Thor Möger Pedersen fra SFs venstrefløjs side. Det sker  med et giftigt og med et sikkert snit konstrueret forslag stillet bl.a. af SFs tidligere retsordfører Leif Hermann og Søvndals ekskæreste Pernille Frahm (som Ekstra  Bladet meget vittigt i dag skriver  i SF går under  kælenavnet  “Pulver-eksen”)  til landsmødet, der skal holde skatteministeren ude af partiets daglige ledelse. (Det er her, hvor  vi er nogle, der sidder klar med både popcorn og cola og  det vil også være tilfældet, når de stemmer om forslaget om øgede boligskatter og stigninger i marginalskatterne for de højeste indkomster)

Det  ligner ellers nogle julelege, som  man sidst kunne opleve, da det gik mest hårdt til i 'de gode gamle dage' mens de konservative lå i borgerkrig. For de implicerede en rædselsfuld oplevelse. For alle andre udenforstående: Topunderholdning. Forskellen dengang og nu er, at de konservative trods alt sloges, mens de var i opposition. SF'erne slås mens de er i regering!   Det er i sandhed noget helt nyt. Og det stiller naturligvis spørgsmålet om dette parti er modent til at sidde i regering. Indtil videre er svaret ja. Men hvis landsmødet, der starter i dag fredag – mod forventning – underkender Søvndal og hans hirds strategi i for alvorlig grad. Fx ved at vedtage erklæringer, der kortslutter SFs muligheder for at forhandle en skattereform, så kan udenrigsministeren være så alvorligt svækket, at SF må forlade regeringen. Det er der dog ikke mange, der tror på, vil ske.

Man må lade Søvndal og hans folk, at det var et smart træk at spille SF-borgmesteren i Lejre, Mette Tovborg på banen, som næstformandskandidat.  Hun fremstår både kvik og smart i tøjet i total modsætning til “traditionalisternes” kandidat Meta Fuglsang, der nok ville få behov for at slå ordet 'stylist' op i en ordbog for at fatte meningen. Måske deler hun frisør med eller køber tøj samme sted som Kristendemokraternes 'store håb' i 2005 Marianne Karlsmose? Men da der kun er indirekte valg til næstformandsposten, der udpeges af den valgte landsledelse, så få vi næppe det helt store landsmødedrama. Det er i øvrigt noget underligt noget med,  når  Villy Søvndals fraktion “arbejderisterne” vælger en A-næstformand med fuld løn ( Det bliver formentlig den tidligere DKP/ML-stalinist og Möger-mand Mattias Tesfaye)  og kun i kraft af et valg af en populær  og grøn næstformand fra det kommunale, Tovborg, som åbenbart ikke skal have det store at sige. Og det hele handler om at  holde den siddende næstformand Meta Fuglsang væk fra posten. Det kan aldrig blive kønt.

Der  er snart ikke gået en dag de seneste tre uger, hvor SF'ere ikke formår at løbe med dagsordenen på den negative måde. Selv på dage, hvor Venstrefolk dummer sig og sender kronikker og udmeldinger i byen om det offentliges vækst frem mod 2020, som man på pinligste vis må trække i land blot få timer efter med henvisning til at der var tale om 'fejl' og 'upræcise meldinger', som om det var alle andres skyld, at man ikke har styr på sagerne. Venstres strategi har længe været at lade regeringen spille ud mht. stramninger. Altså lige indtil Kristian Jensen gik i byen med sin kronik, hvor han kortsluttede Venstres opslidningsstrategi med at hele tiden at vente  på at lade regeringen spille ud på velfærdsområdet, før at man selv gør. Venstre-toppen  herunder Lars Løkke Rasmussen er blevet balstyrisk rasende over Jensens udmelding, og der er åbenbart mere end nogensinde skabt tvivl om V-gruppeformandens politiske boldøje. Som journalist Arne Hardis  mere end antyder  i dag i Weekendavisen, så  kan forløbet måske forklare  hvorfor, at Løkke øjensynligt for længst har fravalgt Jensen med hensyn til at repræsentere Venstre under politiske forhandlinger  som i stedet er lagt i hænderne på finansordfører Peter Christensen.      Det siger sig selv, at Jensens rivaler i Venstre må have utroligt svært ved ikke at gå og gnide sig i hænderne over sin fadæse, som kun han har ansvaret for. Og nu løber endda rygtet i Venstre om, at Kristian Jensen kan finde på at melde ud om hvad som helst, fordi han  er bange for at blive sprunget over i hierakiet  den dag, hvor  Venstre kommer til  magten igen.  Mon dog ikke at  han forinden falder til ro?

Men alt det overskygges fuldstændigt af 'festlighederne' i SF, hvor Villy Søvndal nu skal til at banke baglandet på plads. Det bør lykkes, men det virkelige spørgsmål alle stiller sig selv, er, om SF'erne nu retter ind fremover eller vil fortsætte med at lave ballade på bagsmækken? Indtil videre er det som før nævnt den mest underholdende politiske nedsmeltning siden K-balladen i slut1990'erne.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

20 kommentarer til “Festligste politiske nedsmeltning siden K-borgerkrig”

Det er vel bare hvad der sker når en flok utopister rammes af virkeligheden?

En skam der ikke var nogen voksne mennesker der kunne forklare SF at deres politik ikke var realiserbar i en verden med begrænsninger og forskellige mennesker i 🙂

Meta Fuglsang, der nok ville få behov for at slå ordet 'stylist' op i en ordbog for at fatte meningen.

Jarl, du er ond 🙂

Meta Fuglsang… smag på navnet. Det er bare så SF.

Ã…h nej, jeg er begyndt at lyde som en SF’er!

Fra dagens BT:
“Kampen mellem de tre fløje i SF er langt fra død, og nu puster Handels- og Investeringsminister Pia Olsen Dyhr til ilden med et angreb på den 'fodformede'-fløj. Hun kritiserer dem for at være urealistiske:

– Hvis jeg spørger min datter, hvad hun vil have til sin fødselsdag, så er der ikke grænser for, hvad hun vil have. Store gaver og rigtig mange af dem. Det er jo ikke det, der hedder indenfor den realistiske boldbane, og derfor får hun ikke al ting. Det er det samme her.

– Har de ikke fattet, hvad det her går ud på?

– Jeg tror, at de er idealister og vil have det hele på en gang. Det kan man ikke få. “

Godt med en ny kras kommentar, rettet både mod venstre og højre.
Det udmærkede program på 24-7 er åbenbart en tidssluger, for der er for tiden alt for langt imellem de interessante og tankevækkende blogindlæg.
Et lille hjertesuk: Prøv at tælle at ´er i hvad du skriver Jarl. Måske er den overvældende forekomst af “at” en særlig sproglig stil, men hverken køn eller korrekt er den.
Men ellers: Tak for en spændende og vedkommende blog.

Venlig hilsen
Niels Munk

4. Tak for kritik. Jeg konstaterer, at de fleste synes jeg skriver tlstrækkeligt underholdende, så jeg overlever nok, at du synes jeg har for mange “at,er”. Men jeg vil da være opmærksom på det fremover.

Det var vist to at’er og korrekt benyttet, som jeg lige ser det 😉

vh

Jarl

Jeg følger sådan nogenlunde med i et par aviser og i tv-nyhederne på begge kanaler, og jeg læste også kronikken fra Kristian Jensen.

Den åbenbart enorme fadæse, gik dog alligevel først op for mig, da jeg læste analyser fra eksperter dagene efter.

Det er sikkert rigtigt at de er sure internt i venstre og at det er frygteligt amatøragtigt og at han fortjener klø fra eksperter.

Men hvor stor en andel af befolkningen har overhovedet registreret denne “sag” eller forstået hvad det handler om – jeg gætter på en halv procent ?

Men måske det er for højt sat.

Ellers tak for et interessant blogindlæg.

Ja, hvorfor skal Meta Fuglsang, ikke blot kvinde men '“ oh the humanity! '“ en midaldrende én af slagsen overhovedet være synlig? Kunne hun nu ikke bare tage en sæk over hovedet! Eller endnu bedre: iklæde sig en burka, så vi kan blive fri for overhovedet at skulle se hende, hendes påklædning og hendes frisure!

Meeenøhhh '¦ nu er det jo altså ikke hende, der er vores udenrigsminister, som rejser verden rundt og repræsenterer os iført et krøllet jakkesæt, duknakket, med et evigt, smørret grin om munden. Som udtrykker sig på et mildest talt middelmådigt engelsk '“ hvilket vi jo egentlig nok, når det kommer til stykket, med tanke på de mange dumsmarte replikker, der står i kø for at komme ud af munden på manden på dansk, skal være taknemmelige for.

Hun er heller ikke, iført de noksom berømte og beskyttende “Kejserens nye klæder” og til trods for manglende både uddannelse og folkeligt mandat til overhovedet at sidde i Folketinget, vores skatteminister.

Ej heller er hun, iklædt kanvas (nååånej!), med et sprog som en (murer)arbejdsmand (nåååja!) i færd med at ‘vælte’ den siddende næstformand i SF.

Og jeg er helt sikker på, at hun heller ikke er ophavsmand til det '“ indrømmet: geniale '“ koncept, at lade den ikke-kanvasklædte unge mand gå i kompagniskab med en ung, fotogen “kvik og smart i tøjet” kvinde, som med garanti ikke de første mange år vil komme til at høre kritik for hverken tøj- eller hårstil. At hun så også på forhånd afskriver sig løn for at indgå i dette kompagniskab tjener hende sikkert også '“ i visses øjne '“ til ære?

For min skyld kan du bruge så mange “at”er, du lyster Jarl Cordua, men kunne du ikke godt holde lidt igen med de unødige og underlødige angreb på (midaldrende) kvinder? Som her, ud over Meta Fuglsang også Pernille Frahm og Marianne Karlsmose. Det ‘klæder’ dig og din blog, som jeg ellers læser med stor fornøjelse, langt mindre end dine angiveligt overflødige “at”er.

Mvh '¦

6. Der er næppe ret mange, der har lagt mærke til det. Det er sandt. Men det har pressen, Venstres folketingsgruppe, Christiansborg og Venstres organisationsfolk. Og det er såmænd slemt nok.

For det er dem, der på hver sin måde er med til at skabe KJs politiske fremtid. Det er ikke Maren i kæret.

7. Jeg synes du skal holde dig til at læse noget, der ikke er stærkere end Anders And fremover.

Denne blog har siden sin start gået til stålet – og det går ud over alle køn og aldersgrupper.

Hvis man stiller sig til skue, så må man finde sig i kritik. Stiller man sig til skue og sjusker med sin fremtoning, så må man finde sig i latterliggørelse. Jeg lover alle læserne, at jeg fortsætter stilen, og kvinder i politik har ingen fribilletter på min blog. Her kan jeg henvise til de mere politisk korrekte mediealternativer som Politiken og Information.

Festligt ja, men det er under dit niveau at gøre grin med folks udseende. Det er vel for pokker politikken, det handler om?

Her har alle medier og det samlede kommentariat i ugevis lagt op til en weekend med popcorn og usunde drikkevarer, mens vi skulle se den totale nedsmeltning af SF – og hvad får man? Et landsmøde af den type, der går 13 af på dusinet. Godt nok lidt af en fuser. Og så skal man endda se Rasmus Jarlov alliere sig med SF i en hån af medie-lemmingerne, og så på politiken.dk.

Hvilket parti mon lemmingerne så kaster sig over næste gang? V og Kristian Jensen slap med skrækken i første omgang, fordi man ikke både tygger tyggegummi og går op ad trapper på samme tid, og man havde travlt med SF som tyggegummi. Men de står måske for tur? Ellers er det vel kun DF og EL man ikke har prøvet med tidligere, for både K, R, LA og S(-formanden) har fået deres tur i vridemaskinen i de sidste 2-3 år, og det bliver vel trods alt lidt for trivielt med gentagelser allerede nu.

Man kan vel ikke forvente, at den samlede journaliststand og kommentariatet vil begynde at interessere sig for politisk substans, lægge proces og både sunde og usunde interne diskussioner i partierne væk for en tid og i stedet bekymre sig en smule om rigets tilstand? Desværre nok ikke.

Jeg vil nu nok mene at Meta Fuglsang og hendes gruppe i partiet i højere grad har brug for en ‘politisk’ stylist.
Og man kan egentlig godt forstå, at de såkaldt ‘unge’ i partiet er lidt træt af denne gruppe, de har jo været omgivet af ‘typen’ i børnehaven, i skolen, i gymnasiet – og i deres politiske arbejde.
Men jeg vil på den anden side nok stille mig tvivlende overfor, at man på sigt kan bygge et parti på en blød ‘venstrefløjsagtig’ pragmatisk regeringsdeltagelse.
Man kan forestille sig, at de ville kun få yderligere konkurrence på den fløj fra en løs gruppe af a la det tyske pirat parti, og så vil SF for alvor få det svært.

9. Nej det er ikke kun politikken det handler om. Fremtoning er selvsagt vigtig. Selvfølgelig.

Jeg synes bestemt at jeg holder det niveau, som altid har været bloggens. Alle andre kan hykle så meget de vil. Jeg er bedøvende ligeglad.

12
Selvretfærdigt sludder eller ej, er der nu ganske meget, der tyder på, at den krystalkugle, der i de sidste uger er gået på omgang i medierne, trænger til at blive pudset.

Jarl

Pas nu på at brusen ikke går af colaen og popcornene ikke bliver bløde mens du venter på SF nedsmeltningen på landsmødet.

Er faktum ikke at hvis Søvndahl og Thor Möger skulle have skrevet en ønske drejebog for landsmødet ja så er det den vi har set udfolde sig.

At han så som et ekstra plus endda blev fri for de værste kritikere og brokkehoveder i landsledelsen ja det havde han vel ikke engang selv håbet på.

Kunne man havde forestillet at landsmødet kunne have gjort mere for at bakke formanden og den førte politik op?

Set retrospektivt kunne det se ud som om de politiske mere har afsløret deres egen uvidenhed om hvad der foregår i SF end de har afsløret uro i SF.

Men er da spændt på at se hvilke drama der kan nåes at piskes op inden Enheds-listens landsmøde 🙂

Landsmødet er et vendepunkt for SF, siger Søvndal. Så må man jo håbe for Søvndal, at vælgerne har opdaget det.

#15 Thomas
Man kan jo også forstå landsmødet som et udtryk for at der ikke sker noget i SF.
Men svaret herpå kan kun tiden vise. Nu har SF haft sine 5 minutter gratis, de næste 5 skal man slås for.

Niels

Jeg skal ikke gøre mig klog på hvad der sker i SF og om der overhovedet sker noget. Jeg tilhører den gruppe af uforstående tåber der endnu ikke har fattet genialiteten i at lave en ny udgave af S og så hoppe med i en regering.

Men nu er jeg den sidste uge eller mere af næsten samtlige politiske kommentatorer, blevet lovet et SF landsmøde hvor de ville jagte hinanden med økser mens de prøvede at hive knivene ud af ryggen.

Jeg var blevet lovet at jeg ville få en politisk ledelse at se der ikke havde styr på ret meget med en Søvndahl i spidsen der var Dead Man Walking og en af de journalister der har været aller mest flittig til at beskrive SF ´s snarlige sammenbrud er Sverre Quist fra Ekstra Bladet og hvor var det lige han var ansat i valgkampen.

Personligt synes jeg SF ´s regeringsdeltagelse er tåbelig men om det var mindre tåbeligt at køre Gert Petersen stilen er svært at bedømme med andre ord jeg hverken er eller bliver SFér men når det er sagt så undrer det mig så ensidigt Kommentariet og medierne i øvrigt vælger at køre “SF er i krise og slås indbyrdes” dagsordenen.

Der er 3 år til et valg og dermed er meningsmålinger noget ret lige gyldigt (spørg Margrethe Vestager) og Pernille Frahm har alle dage været en løs kanon som har samtlige dueligheds tegn i illoyalitet overfor eget parti som findes.

10.

Et massivt internt slagsmål i DF ville mere eller mindre være den bedste ting nogensinde. Mest underholdende ville være hvis det stod mellem en økonomisk borgerlig fløj og en mere økonomisk venstreorienteret fløj.

Forhåbentlig kommer Messerschmidt hjem og starter noget op. Han lyder nogle gange decideret Tory-inspireret.

#Thomas

Jeg er enig med dig i dine betragtninger. Måske er det bare min fantasi der mangler noget, men jeg kan simpelthen ikke se, hvordan SF kan bygge en politik op omkring en pragmatisk regeringsdeltagelse.
Og det er ærgerligt for jeg tror faktisk at dansk politik kunne have meget nytte af et moderne antiautoritært kritisk parti uden for en regering.

Lukket for kommentarer.