Kategorier

Nyt blod til Rottweilerklubben

Update 22.1.07 Kl.18.55.

Det fyger lige nu med rygter om en foranstående offensiv ordførerrokade i socialdemokratiet, der måske finder sted sidst på ugen. Det sker formentlig fordi, at Pia Gjellerup forleden indså at hendes fremtid i politik lå bag hende, og at der måske også var andet i livet end Christiansborg. Gjellerups exit åbner dermed op for ordførerkabalen i det store oppositionsparti. Det sidste halve år har været blandt de mest rolige i Socialdemokraternes nyere historie. Det virker overbevisende, når socialdemokraterne marcherer i flok. Man har hverken set brokkerier fra S-gruppemedlemmer i pressen eller optræk til snigløb af formanden. Den interne disciplin i S-gruppen afspejler sig også i opmuntrende meningsmålinger. Men nu er det altså tid til at skifte ud på de pladser, hvor S kunne være bedre kørende. Altinget.dk/politik.tv2.dk har kigget på nogle af de ordførernavne, der er i spil:

'Her nævnes Sophie Hæstorp som ny sundhedsordfører, når hun får comeback som afløser for Pia Gjellerup, der stopper til februar. Den nuværende, Lone Møller, kritiseres for at have været for passiv i kræftsagen.'

Sophie Hæstorp Andersen er en ung socialdemokrat, der gør sig godt på TV, og hvor det faglige også skulle være i orden. Lone Møller virker 'way over the hill' på mig. Den monotone irriterende stemme, hvis særlige skratten formentlig holdes ved lige med, hvad der lyder som mindst en pakke smøger dagligt. Det faglige og engagementet er sikkert ok, men jeg tror næppe at socialdemokratiske græsrødder, går i demonstrationstog for fortsat at skulle høre på Lone Møller udtale sig på vegne af Socialdemokratiet om sundhedspolitik. Måske er hun også fedtet for meget ind i forlig med Lars Løkke. Måske skønner man, at der er drukket lidt for mange bajere og røget lidt for mange smøger i muntert samvær med sundhedsministeren til, at Lone Møller så kan være en “rottweiler” efter den charmerende minister, og få ham til at bløde politisk? I hvert fald mener nogle, at hun har været 'for passiv i kræftsagen'.

Videre skriver altinget.dk:

'Samme kritik (for passiv) går mod trafikordfører Poul Andersen, der har været syg, og som sagtens kunne have været hårdere ved transport- og energiminister Flemming Hansen (K). Et muligt bud som ny trafikordfører er Magnus Heunicke, der imidlertid også nævnes som ny kommunalordfører.
Til den post kandiderer en anden ung socialdemokrat, Karen Hækkerup, imidlertid også.'

Karen Hækkerup har flere gange demonstreret, at hun har den politiske 'rottweiler' i sig ved at bide sig fast i sagerne, spørge ind til problemerne og tvinge ministre i defensiven. Det er folk som Hækkerup, som socialdemokratiet i opposition skal opmuntre og forfremme. Folk, der har et 'killerinstinkt' og som lever op til den rolle enhver opposition har i et demokrati, som kritisk og kontrollerende.

Samlet set er det derfor klogt af Helle Thornings-Schmidt at forfremme yngre folk med lidt erfaring ved på denne måde at give dem hele tiden tungere og mere udfordrende opgaver. Det er simpelthen god politisk ledelse. Befolkningen er oveni heller ikke træt af de nye ansigter. Eneste minus er Mogens Lykketoft, som er et meget slidt ansigt i dansk politik. Hvis jeg var Helle T, så ville jeg ikke lade Mogens Lykketoft tegne socialdemokraternes udenrigspolitik frem mod valget. Man har en god sag med Irak og andre '“ mindre dogmatiske og belastede '“ S-politikere kan sagtens spille dette kort. Lykketofts person jager bare midtervælgerne i armene på Fogh.

Nyt om sagen på politiken.dk

“Til stor irritation for S-ledelsen har den tidligere minister og gruppeformand (Pia Gjellerup) sendt en række anbefalinger til flere medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe om, hvordan både hendes egne og andre ordførerskaber bør fordeles, erfarer Politiken.dk.

Blandt andet foreslår Pia Gjellerup sin afløser i Folketinget, Sophie Hæstorp Andersen, som sundhedsordfører i stedet for Lone Møller.

Og den nuværende ligestillingsordfører Kirsten Brosbøl som ny politisk-økonomisk ordfører i stedet for Gjellerup selv.”

Ja, det skulle lige mangle, at Gjellerup sådan kunne diktere sit politiske testamente. Thorning er til alt held sikkert så klog, at hun siger pænt tak til Gjellerup for de gode råd, og gør som det fuldstændig passer ind i Socialdemokraternes egen og hendes egen strategi.

Læs også David Troels Garbys analyse om samme på bloggen “Dansk Politik”

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718