Kategorier

Trafikminister Gunnar Larsen, varetægtsfængsling, Ulla Tofte om historieløshed og debat om præster bør missionere i Cordua & Steno Skærtorsdag

Man er uskyldig, indtil at man er dømt, hedder det sig. Alligevel er det i Danmark muligt at blive straffet hårdt '“ også selv om, at man slet ikke har fået en dom. Det sker for omkring en tredjedel af de indsatte i fængslerne, selv om de stadig bør regnes for uskyldige. Disse såkaldt varetægtsfængslede fanger sidder nemlig under markant mere restriktive regler og forhold end de øvrige indsatte fanger, som har fået dom og er i gang med strafafsoning. Hvordan kan det være og er det rimeligt? Det forsøger en ny bog 'Varetægtsfængsling '“ Danmarks hårdeste straf'  udkommet på DJØFS forlag at diskutere, og derfor vi taler med en af forfatterne professor ved Institut for kriminologi og retssociologi ved Universitetet i Oslo, Peter Scharff Smith.

Hør med i Cordua & Steno i denne Skærtorsdags udgave kl. 10.05, der er optaget på forhånd.

Hvem var egentlig Pol Pot? Sådan spurgte historiker og museumsdirektør Ulla Toftes søn hende en dag. Hør vores samtale med Tofte om den historieløshed, som hun mener, er udbredt i vores tid.

2. time:

Jesus var rimelig klar i sin såkaldte 'missionsbefaling', der pålagde kristne og vel navnlig præsterne om at lade nye folkeslag døbe og omvende til kristendommen. Det kunne der nok være brug for i en tid, hvor andelen af kristne falder i Danmark. Så hvad venter den danske folkekirkes præster egentlig på? Skal de ikke bare se at komme i gang med at omvende muslimer og ateister? Vi taler med sognepræsterne Maria Rosted Smith fra Taastrup Nykirke og Marie Høgh fra Lynge-Uggeløse Kirke.

Erhvervsmanden Gunnar Larsen blev under besættelsen indlemmet i Staunings samlingsregering bl.a. fordi der blev stillet krav fra diverse højrekræfter om, at flere erhvervsfolk skulle have indflydelse på regeringens politik, sådan at landet kunne samarbejde og udnytte de muligheder, som man mente, der kunne komme under Nazi-Tysklands herredømme i Europa. Ikke så få mente både under og navnlig efter krigen, at netop Larsen var lige lovlig proaktiv mht. at forsøge at udnytte et samarbejde med nazisterne. Vi taler om Gunnar Larsen med historiker og professor Joachim Lund fra CBS, der har beskrevet Larsens kontroversielle virke som politiker og erhvervsmand bl.a.. da han sammen med John T. Lauridsen udgav Larsens dagbøger.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718