Kategorier

Ny Alliance er ikke for ultraliberalister

Hvis alle uger var som denne, så var pensionsalderen for politikere et par og tredive i stedet for et par og tres. Denne uge har i alle fald budt på sjældent set drama og underholdning i topklasse.

Ny Alliance (NA), som overvejer at droppe ordet 'Ny', før de ender med at blive halvgamle, fortsætter væksten. Partiet har nu nået over 10.000 betalende medlemmer på kun fem dage, og har dermed overhalet DF, men også de 'rigtige' radikale, der har brugt 102 år på at have færre medlemmer. Det siger lidt om vælgerinteressen for NA.

NA har desuden oprustet med en spindoktor Rasmus Jönsson, der ellers mest er kendt som knivskarp analytiker af politikernes kommunikative evner til at “brænde igennem” med deres budskaber til vælgerne. Nu skal Jönsson så også til at analysere det politiske spil, rådgive Naser Khader og Co. og ikke mindst 'spinne' historier over for pressen. Om han er den rette mand i jobbet, er diskuteret rundt i krogene. Synspunktet blandt nogle iagtagere er, at det faglige er helt i orden, men umiddelbart er hans C.V. ikke tynget af den store nødvendige erfaring inden for især journalistik, politisk rådgivning eller et langt liv i et af de politiske partier. Jönsson har i et halvt år været politisk analytiker på det nu lukkede ugemagasinet FOKUS og var sidst 1 ½ måned på P1 debat i et vikariat som journalist, før han trak sig på grund af jobtilbuddet fra NA. Omvendt er Jönsson som lektor på RUC. m.v. rent kommunikationsfagligt måske den absolut bedst uddannede i hele spindoktor-standen. I sidste ende er det resultaterne, der tæller. Jönsson, der har nogle meget fine menneskelige egenskaber, fortjener i alle fald al mulig held og lykke.

Anders Samuelsen satte i dag lidt mere kød på, hvad NA er for et parti. Det skete i radioprogrammet 'Ugen på spidsen' på P1, hvor Samuelsen i følge dagbladet Børsen sagde:

“Partiet skal ikke være en klub for frustrerede ultraliberalister. Det bliver ikke tænketanken Cepos forlænget til et egentligt parti. Det er helt sikkert, at er man superliberalist, er Ny Alliance det forkerte sted at starte”.

Samuelsen betonede skattepolitikken som et af partiets vigtigste mærkesager. Målet er at få skat på arbejde ned til 40 pct. '“ uden at ændre på boligskatten.


Det kunne godt se ud som om, at Samuelsen er ved at blive bange for sit eget skatteforslag, fordi det også har umiddelbar stor appel til folk, der måske sympatiserer med forslag fra den borgerlige tænketank Cepos. Tankegangen er formentlig, at hvis Ny Alliance bliver associeret med såkaldte 'ultraliberale' synspunkter, så skræmmer man andre vælgergrupper væk. Så er vi blevet så meget klogere efter fem dage. Det bliver spændende at se i den kommende tid, hvad Ny Alliance heller ikke mener, og hvem de heller ikke vil sættes i forbindelse med.

Præmissen Anders Samuelsen opstiller, er, at Cepos er 'ultraliberal' eller 'superliberal', men det er helt forkert. Men man forstår ham godt, for det er desværre udbredt blandt de fleste kommentatorer i dansk politik, at man sætter politikere i sådanne båse, hvis de mener at skatten skal være mindre, end den er i dag. Her er et eksempel:

Torsdag i P1 Orientering omtalte DRs analytiker Pieter Raunwe den frafaldne venstremand Leif Mikkelsen som 'superliberalist'. Det er Mikkelsen '“ forstår man på Pieter Raunwe '“ fordi han vil have skatten ned, præcis som Anders Samuelsen, der dog ikke får prædikatet 'superliberalist' hæftet på sig.

Så nu ved man det. Hvis man er fra Ny Alliance. og ønsker personskatten sat ned til 40 procent, så er man 'liberal'. Hvis man i stedet fx er Venstremand, men i øvrigt mener præcist det samme, ja så er man 'ultraliberal' eller 'superliberalist', og så er det per definition lidt suspekt. Og her troede jeg lige, at P1 Orientering faktisk havde taget sig lidt sammen mht. at undgå politisk slagside, og så lever de stadig i fortiden. Suk!

Kategorier

En radikal fugl Fønix

Måske var der radikale græsrødder, der i går hældte aftenkaffen i den gale hals, da de så TV2s og MEGAFONs meningsmåling. Den viste, at Ny Alliance efter et nyvalg stormer ind i folketinget med 29 mandater på bekostning af især de radikale, der barberes ned til sølle 6 mandater eller næsten en tredjedel af partiets nuværende mandattal. Der er bevægelser i vælgerhavet for tiden, der indikerer et kommende jordskredsvalg a la 1973. Jeg vil nu se det, før jeg tror det.

Ikke desto mindre så bevæger dansk politiks tyngdepunkt sig i disse dage. På en almindelig højre-venstre skala vil en situation, hvor NA kommer i folketinget og VKO-blokken mister sit flertal flytte tyngdepunktet lidt til venstre i det politiske spektrum. Hvis vi altså forudsætter, at NA er et liberalt midterparti, og DF er et parti på højrefløjen. Men så enkelt er det ikke.

På det skattepolitiske område er tyngdepunktet rykket klart til højre. For nu ligger det til, at der kommer en reel diskussion om lavere skatter. Det er på ingen måde Pia Kjærsgaards dagsorden. Det er snarere Søren Pinds og Peter Christensens og Det Konservative Folkepartis dagsorden. Anders Samuelsen – i kraft af hans forslag om maksimalt 40 procent på personskatten og Leif Mikkelsen bør være garanter for, at skattediskussionen bliver taget alvorligt i Ny Alliance – partiet som nogle unge radikale så drilsk kalder for 'Ny Romance'.

På udlændingeområdet er tyngdepunktet til gengæld flyttet mod venstre, hvor NA har lagt sig på en kurs, der støtter om de konservatives 'strammer'- linje 'med et menneskeligt ansigt', for at lyde lidt som Alexander Dubcek.

Hvis målingerne holder bare en lille smule, så bliver NA og DF de helt centrale spillere i dansk politik efter næste valg. De radikale og Socialdemokratiet bliver derimod skubbet længere væk fra det politiske maskinrum på Christiansborg.

Marianne Jelved fører en dumstædig linje. Hun vil ikke bøje nakken og gå af, men det kommer hun til. Enten nu eller efter næste valg. Spillet om magten i det Radikale Venstre er et lurerpasser-spil. I mange andre partier ville man for længst have set knivene blive trukket og kulissespillet om en efterfølger være gået i gang. Sådan fungerer det ikke i det radikale venstre. Man taler sammen på gangene og i telefonen, men man lækker ikke fra gruppemøderne eller planter historier om hinanden i pressen.

Men så kan pressen jo tage en måling om hvad græsrødderne synes.

Jyllands-Posten skriver i dag:

To ud af tre radikale byråds- og regionsrådsmedlemmer bakker ikke op om partileder Marianne Jelved, og én ud af tre siger direkte, at Jelved bør gå som radikal leder, viser en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget blandt de 96 radikale by- og regionsrådsmedlemmer.

Og i morgen er der radikalt hovedbestyrelsesmøde i Nyborg, hvor den ny situation skal drøftes. Men det vil nu overraske mig meget, hvis Jelved gik af ved den lejlighed.

Jelved vil blæse sin hovedbestyrelse en hatfuld, for ligeså længe hun har opbakning i sin folketingsgruppe på Christiansborg, ja så bliver hun siddende. Hovedbestyrelsen kan ikke afsætte hende. Det ved hovedbestyrelsen godt, og derfor vil man ikke se noget forsøg på det. Men det vil nok ikke skorte på opfordringer.

De radikale gruppe bliver i følge målingen skåret ned til en mere 'naturlig' størrelse svarende til partiets mandattal i firserne og starten af halvfemserne. Dvs. at næsten to tredjedele skal ud og finde sig noget nyt at lave. De yderste radikale mandater er stort set alle Jelved-støtter. Restgruppen består af folk, der hellere ser Morten Helveg Petersen end Margrethe Vestager som ny leder. Bag Morten Helveg står i hvert fald hans far, Niels Helveg Petersen.

Hvis valget derimod ikke går så galt, ja så vil der stadigvæk være et flertal i gruppen bag Margrethe Vestager, og dermed vil Jelveds politiske linje fortsætte.

Morten Helveg og hans støtter har derfor ikke på nuværende det store behov for at presse Jelved ud, førend at partiets vælgermæssige opbakning er helt eroderet.

Til den tid kan Morten Helveg som ny partileder '“ måske '“ som en Fugl Fønix stige op for asken, justere det radikale venstre for alle de halal-hippieagtige synspunkter og igen lægge partiet på en midterkurs dvs. nogenlunde, hvor Naser Khader ligger i dag. Det er kynisk tænkning, men man kan ikke sige, at det på nogen måde er illoyalt mod Jelved

Under alle omstændigheder udestår der en magtkamp hos de radikale, som bliver særdeles spændende at følge. Politisk ligger partiet derimod '“ og meget uradikalt – til at blive mere uinteressante, end de er i dag.

Kategorier

Ingen ønsker et valg nu

Statsministeren blev så rystet over Leif Mikkelsens exit fra Venstre i dag, at han måtte rykke i nødbremsen og true med valg, hvis flere fra VKs folketingsgrupper hopper over til Ny Alliance (NA). Lige nu har han 91 VKO mandater bag sig dvs. to mandater at give af. Selvom Anders Fogh Rasmussen ikke har noget flertal i mod sig i dag eller i morgen, så føler han åbenbart, at det nu er tiden til at ryste lidt med sabelen. Det låser situationen, sådan at tingene ikke ryger ud af kontrol. Alle centrale aktører '“ kendte og ukendte – i det politiske spil tvinges dermed til at stoppe op og lige tænke sig lidt om en ekstra gang. Foghs melding sætter uret i stå og han vinder lidt tid. Men hvad nu, hvis vi forestiller os '“ imod min forventning – at MF'ere fra VK render af gårde over hele linjen og han gør alvor af sagen?

En tommelfingerregel i dansk politik siger, at der skal være et flertal, som i realiteten ønsker et valg, før et valg udskrives. Det er ikke nødvendigt, men det plejer faktisk at holde stik.

Hvem ønsker et valg her og nu?

Svar: Ingen!

Ny Alliance – nej! Uanset hvad de går og bilder journalisterne ind, så vil de godt have tid til at bygge partiet op! Alt andet er rent bullshit efter min bedste viden om organisatorisk arbejde. Og det er immervæk en del efter 15 år i Venstre og VU.

K? De er skrækslagne ved tanken om, at måtte levere mandater til NA. Så skal Bendt Bendtsen jo hjem og kede sig på fødegården på Fyn. Det bliver slut med baller hos dronningen og hele tilværelsen som operettehelt. Den ønsker han naturligvis ikke at forlade.

DF? Hvorfor i alverden skulle Pia Kjærsgaard og “Tulle” risikere deres “rene” flertal med VK og al deres indflydelse? No way José!

Sosserne? De er ifølge den seneste måling, hvor NA får 17 mandater med til at afgive mandater til NA. Det er muligt, Helle Thorning-Schmidt spiller cool og siger på TV at Fogh bare kan komme an! Men realiteten er, at hun heller ikke har det store ønske om at møde vælgerne lige nu, hvor SR-alliancen endnu ikke er blevet smedet. Trust me!

Louise Frevert og Morten Messerschmidt? Nej '“ Så stopper lønindbetalingerne fra Folketinget. Messerschmidt håber at komme tilbage til DF inden næste valg. Frevert vælter næppe heller regeringen.

De nu knapt så radicooole? De bliver halveret. Marianne Jelved har – indrømmet – en forkærlighed for harakiri, men alligevel. Det var Uffes far redaktør og MF (V) Jens Peter Jensen med tilnavnet 'Døgnbrænderen', der engang sagde om de radikale:

'De radikale er ligesom kohaler. De vokser nedad, men de er gode til at holde fluerne væk!'

Han ville sikkert have brølgrinet af de sidste par dages cirkus!

Venstre? Fogh og Claus Hjort er drevne folk, der ikke taber hovedet. De har rystet raflebægeret, men de har ikke slået terningerne. Venstre skal også afgive stemmer til NA. Hvorfor ikke vente med at se tiden an mht. hvad NA politisk udvikler sig til? Ingen ved det i dag. Hvorfor træffe beslutninger, når man i virkeligheden ikke aner, hvad det hele skal ende med? Man har jo magten!

Befolkningen?

De ville blive rasende, hvis NA ikke når at komme på stemmeseddelen. Det ville blive udlagt som en uhørt kynisme af Fogh. Det risikerer han ikke at udsætte sig selv for. Faktisk viser en catinet-måling at VKO vil få 86 mandater. Med NAs 17 mandater har Fogh 103 mandater bag sig. Det er faktisk temmelig flere end de 94-95, som han har i dag.

Der kommer ikke valg foreløbigt.